Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Eksport af fødevarer

Fødevareeksporterende virksomheder har det overordnede ansvar for at efterleve krav i de aftaler om eksport, der er indgået mellem Danmark og tredjelande.

​​​​​Bekendtgørelse nr. 806/2017 om eksport af fødevarer og fødevarekontaktmaterialer til tredjelande indeholder særlige krav til eksport. Vejledende bestemmelser om bekendtgørelsens krav findes i Vejledning om eksport af fødevarer. Find bekendtgørelsen og vejledningen under "Lovstof og regler".


Eksport til tredjelande

Her på siden kan du finde information om eksport til alle lande udenfor EU og samhandelsområdet. Med samhandelsområde menes der for alle fødevarer: EU medlemslande, Norge, Island, Liechtenstein og Andorra, samt for visse fødevarer: Schweiz, Færøerne og Grønland.

Ønsker du at eksportere fødevarer, er du som eksportør selv ansvarlig for at overholde de betingelser, som kræves af myndighederne i modtagerlandet. Betingelserne vil ofte fremgå af et certifikat, og i Fødevarestyrelsens certifikatdatabase kan du finde de certifikater, som Fødevarestyrelsen/EU allerede har aftalt med tredjelande. Hvis ikke der er et certifikat til den ønskede eksport, må du selv fremskaffe modtagerlandets officielle krav til import af produktet.

Når du kender kravene, kan du kontakte Fødevarestyrelsen for at få udarbejdet et nyt certifikat. Dette er beskrevet nærmere i guiden Sådan anmoder du om udarbejdelse af eksportcertifikater.

Fødevareeksporterende virksomheder skal være godkendt af den lokale fødevarekontrol-enhed. 


Er du forbruger/borger, som blot vil tage mad med på rejsen?

Informationerne på denne side er rettet til virksomheder med eksport af fødevarer. Hvis du som privatperson skal have mad med ud på rejse, skal du følge andre regler.

Gå til guide for privat udførsel af fødevarer

Når du vil eksportere fødevarer
Du skal være opmærksom følgende når du vil eksportere fødevarer:
  • Om der er behov for et eksportcertifikat
  • Lovgivning om eksportørens ansvar
  • Ved eksport til tredjelande er det dit ansvar at fremskaffe modtagerlandets importkrav til produktet
  • Undersøge om importkravene stadig gælder
  • Særlige krav til godkendelse af virksomheder
  • Eksportrestriktioner

Læs mere om forhold du skal være opmærksom på ved eksport af fødevarer på den generelle side om eksport.

Ændret 11. november 2019