Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Emballage og køkkengrej

Redskaberne i dit køkken er lavet af mange forskellige materialer. For eksempel melaminplast, porcelæn, stål, træ, pap og papir. Guiden her giver svar på, hvordan du skal bruge de forskellige materialer for at undgå uønsket kemi i din mad.

​​​​​​​​KØKKENGREJ: Brug​​ det, som det er beregnet

Se efter mærkning - fx glas- og gaffelsymbolet. Køkkenredskaber skal nemlig være mærket med, at de er egnet til kontakt med fødevarer fx med glas og gaffelsymbolet. Dette gælder dog ikke, hvis det er oplagt, at genstanden er beregnet til fødevarer, fx en kaffekop, eller hvis der er en brugsanvisning, der fortæller, at genstanden er beregnet til fødevarer. Læg mærke til, om der er en brugsanvisning på dit køkkengrej. Hvis der er, så skal den følges for at sikre, at der ikke sker afsmitning af uønskede stoffer til maden ved forkert brug. Giv gerne køkkenting en opvask, før du benytter dem første gang.​ 

Affaldsposer egner sig fx ikke til opbevaring af madvarer. De kan være lavet af genbrugsplast, der ikke altid er vurderet i forhold til anvendelse til madvarer. Det betyder, at poserne kan afgive uønskede stoffer til maden. Hvis der er begrænsninger i forhold til, hvad en pose kan bruges til, så skal det stå på den. ​

KAN ISBOKSEN OG CREMEFRAICHE BÆGERET GENBRUGES? 
Ja, hvis de skal fryses eller på køl. De bør kun bruges til fødevarer, der ikke adskiller sig fra det oprindelige indhold med hensyn til surhed, fedtindhold eller opbevaringstemperatur. En isbeholder er fx ikke beregnet til indpakning af varme fødevarer. Middagsrester bør derfor ikke opbevares eller opvarmes​ i ymer- eller isbokse. De er egnet til mejeriprodukter og til opbevaring ved lav temperatur. Der er således ingen garanti for, at der ikke vil vandre kemiske stoffer fra bøtten til fødevarer under andre forhold. 

Genbrug generelt emballage ​​​​​​med omtanke

Fødevareemballage kan i nogle tilfælde kun være vurderet i forhold til bestemte anvendelser. Læs mere om genbrug af fødevarekontaktmaterialer her:

Genbrug af emballage​​​

MELAMIN: brug det ikke i mikroovnen
Melaminplast kan afgive mere formalde​hyd, når det er god brugte og slidt, end når det er nyt. Derfor er det fornuftigt at kassere tingene, når de er gamle og slidte. Fødevarestyrelsen anbefaler altid, at du smider køkkengrej af melamin ud, hvis det er slidt eller gået i stykker.


Anvend ikke melaminplast i mikrobølgeovnen og følg mærkningen med, hvor høje temperaturer plasten kan tåle. Typisk kan melaminplast bruges til mad op til 70 graders varme. Plasten kan nemlig gå i stykker eller afgive uønskede kemiske stoffer hvis den opvarmes eller udsættes for meget varme fødevarer.​


Bambus-plast er ikke lovligt

Det har været populært at sælge tallerkner og andet køkkengrej, som består af melaminplast tilsat bambus. Men det er nu slået helt fast på EU-plan, at produkter af bambus-melamin ikke overholder reglerne, fordi bambus ikke er tilladt som fyldstof til plast.​

Fødevarestyrelsen har ikke grund til at tro, at de produkter, der har været på det danske marked, udgør en sundhedsrisiko. Men test fra andre lande har vist, at der er en øget risiko for afsmitning af sundhedsskadelige stoffer fra produkterne. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, for en sikkerheds skyld, at du ikke bruger produkterne af bambus-melamin til fødevare.

​​
MIKROOVN: tænk over h​vad du putter i den
Nogle materialer er velegnede til mikrobølgeovn, mens andre ikke bør bruges, fordi de enten kan smelte eller gå i stykker, når de udsættes for opvarmning med mikrobølger. Brug kun mikrobølgeovnsfilm, der er særligt beregnet til formålet. Brug kun plastbeholdere til opvarmning i mikroovn, når brugsanvisningen tillader det – brug således ikke fx et genbrugt yoghurtbæger.

Kig efter symbolet eller tekst som eksempelvis "Egnet til mikrobølgeovn" eller "Microwave oven safe" på emballagen. Brug ikke melaminskåle i mikrobølgeovnen, men brug gerne almindelig porcelæn og glas. Plastbakker, stegeposer og bakker af PET plast (også kaldet polyethylenterephthalat) er også velegnede til mikrobølgeovnen og er ofte mærket PET eller med et 1-tal inde i en trekant.

SILIKONEFORME: afbag dem i ovnen før brug
Bøjelige køkkenredskaber kan være fremstillet af silikone, fx bageforme og dejskrabere. Hvis silikonen ikke er hærdet tilstrækkeligt, vil der kunne afgives kemiske stoffer til fødevaren. Hvis du vil være ekstra forsigtig, kan du derfor afbage din tomme silikoneform i ovnen, før du bruger den første gang.

TRÆREDSKABER: brug madolie til at smøre dem
Træskåle, skærebrætter og andre trægenstande kan være overfladebehandlede med olier, som kan afgives til maden. Brug en almindelig madolie, når du olierer dine træredskaber i køkkenet, eller andre olier, der er beregnet til kontakt med fødevarer. Det er ikke alle typer af behandlet træ, der er beregnet til kontakt med fødevarer. Brug derfor kun køkkenredskaber af træ, der er egnet til kontakt med fødevarer.

UNDGÅ BISPHENOL A: fra plast og dåser

Bisphenol A kan findes i plast af typen polycarbonat, som er et ubøjeligt og klart materiale, og i lakken på indersiden af dåser til fødevarer og drikkevarer. Bisphenol A er et hormonforstyrrende stof og har siden 2010 ikke været tilladt i sutteflasker, tudekopper, babymad på glas og lignende emballage, som er beregnet til at være i kontakt med fødevarer særligt til 0-3 årige. Grænseværdien for den tilladte afsmitning af bisphenol A til andre fødevarer er sat meget lavt. Hvis du af forsigtighedshensyn vil undgå bisphenol A, kan du vælge indpakning og køkkengrej uden bisphenol A. Det kan fx være mad emballeret i karton. Papkartoner til fødevarer har ofte en plastinderside. Denne plast indeholder ikke bisphenol A.

SØLVPAPIR OG ALUMINIUMSGRYDER: brug dem ikke til sure fødevarer
Sure fødevarer som fx syltede rødbeder, tomat og citron kan opløse aluminium. Derfor bør du ikke lade frugtgrød eller tomatsauce stå i aluminiumsgryden eller pakke syltede agurker ind i aluminiumsfolie (sølvpapir). Sure fødevarer opbevares bedst i glas (ikke krystalglas), porcelæn eller plastskåle dækket med fx plastfilm eller -låg. Hvis du ønsker at ovnbage små pakker med kød, fisk eller grøntsager – med fx citronskiver og tomat – er det bedst at bruge stegeposer eller bagepapir i stedet for aluminiumsfolie.

GRYDESKEER: Lad dem ikke koge med i gryden

Se om der er en brugsanvisning fx med information om brugstemperatur og tid til grydeskeer og paletknive. Det står eventuelt på indpakningen, påklistret eller præget ind i skeen eller paletkniven. Hvis der er en brugsanvisning, så skal den følges for at undgå afsmitning af uønskede kemiske stoffer til maden. Som regel skal du fx ikke lade grydeskeen koge med i retten. Tag den op af gryden, når den ikke bruges


KØKKENRULLE: brug den, der er egnet til kontakt med mad
Genbrugspapir kan indeholde uønskede kemiske stoffer, og genbrugspapir bør derfor ikke bruges i kontakt med fede fødevarer. Anvend papir, der egnet til kontakt med fødevarer. Køkkenruller anvendes ofte til opsugning af fedt ved stegning af fx bacon i mikrobølgeovn. Brug køkkenruller, der er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer - fx køkkenruller af nye papirfibre, køkkenruller med glas og gaffelsymbolet eller køkkenruller med miljømærket Svanen. Avispapir er ikke beregnet til kontakt med fødevarer. Trykfarver, der kan være i papiret, vil kunne smitte af til fødevarerne. Avispapir bør derfor ikke bruges til tørring af svampe, fish and chips eller fx fisk i "jordbål" med vådt avispapir.

KUNSTHÅNDVÆRK, ARVEGODS OG LOPPEFUND: kan indeholde tungmetaller
Glasuren på keramik kan indeholde metaller som fx bly og cadmium, der kan afgives til fødevarerne. Anvend derfor kun produkter der er egnet til kontakt med fødevarer, fx produkter mærket med glas- og gaffelsymbolet. Særligt når du køber antikke produkter og farverigt keramik fra andre lande, skal du være opmærksom. Læs mere i faktaarket her​ om fødevarekontaktmaterialer.

DÅSER: opbevar ikke mad i åbne dåser af hvidblik.
Når en dåse lavet af hvidblik åbnes, brydes lakken, og der kan komme kontakt mellem maden og de metaller, som er i dåsen, fx tin. Når der kommer ilt til en konservesdåse af tin, kan tin fra dåsen oxidere (dvs. ilte) og afgives fra dåsen til fødevaren. Indholdet af tin i dåsemaden stiger derfor, når dåsen er åbnet. Tinafsmitning til mad er ikke nødvendigvis et sundhedsmæssigt problem, men det kan give afsmag. Rester skal derfor tages ud af dåsen og opbevares i en anden egnet beholder. Dåser lavet af aluminium vil ikke afgive tin til maden.

OPSKRIFTEN GRILLKYLLING PÅ DÅSE: afsmitter kemi til maden
"Kylling på dåse" er en opskrift, hvor en åben øldåse med øl og krydderier placeres indeni en kylling, der grilles på grillen i haven. Der kan ske afsmitning af uønsket kemi fra lakken på dåsens yderside til kyllingen, da dåsens yderside ikke nødvendigvis er egnet til kontakt med mad og ikke er tiltænkt de høje temperaturer i en grill.

KRYSTALKARAFLER: lad dem ikke stå med portvin i
Krystalglas kan indeholde op til 24% bly, og hvis du opbevarer sure fødevarer eller drikkevarer i krystalglas, vil der vandre bly fra glasset ud i drikkevaren. Jo mere sur drikkevaren er, jo mere bly kan der afgives til den.

En tilsvarende proces foregår, når du drikker af krystalglas, men her er tiden normalt for kort til, at glasset når at afgive bly af betydning.

TEFLONPANDER: hvad gør du når den brænder på

Der er ved normale stegetemperaturer ikke problemer med afgivelse af fluorerede stoffer fra teflonbelægninger. Men det er vigtigt at følge brugsanvisningen, fx bør en teflonpande typisk ikke opvarmes til mere end 260 °C. Ved høje temperaturer kan der afgives kemiske stoffer fra teflonbelægningen til luften. Luft derfor ud, hvis du fx alligevel er kommet til at varme en teflonpande op til temperaturer over 260 grader.

Det udgør ingen sundhedsfare, hvis en partikel fra belægningen havner i maden. Den passerer blot igennem kroppen​.


VÆLG DEN RIGTIGE HUSHOLDNINGSFILM
Tidligere har der været problemer med afsmitning af ftalater fra husholdningsfilm af typen PVC til fede fødevarer, som fx ost og kød. Oftest er film til almindelig husholdningsbrug dog ikke længere fremstillet af PVC, og indeholder dermed heller ikke ftalater. Der er ikke ftalater i køle- og fryseposer. Nogle typer husholdningsfilm er også egnet til mikroovnen. Her vil der på emballagen stå "Egnet til mikroovn" eller eventuelt være et symbol med en gryde og nogle bølger.

GLAS MED SKRUELÅG KAN INDEHOLDE FTALATER
Ftalater kan anvendes til at gøre plast af typen PVC blødt. Specielt ved kontakt til fede fødevarer kan ftalater overføres. Der er sat ekstra forsigtige grænseværdier for, hvor meget ftalat, der må afgives til fødevarer, da ftalater er hormonforstyrrende. Ftalater kan bl.a. fin​des:

  • ​på indersiden af skruelåg
  • i udstyr i fødevareproduktion fx transportbånd
  • blødgjort plast (fx engangshandsker).
Tidligere har der været problemer med afs​mitning af ftalater fra husholdningsfilm af PVC til fede fødevarer som fx ost og kød. Oftest er film til almindelig husholdningsbrug dog ikke længere fremstillet af PVC. Der er ikke ftalater i køle- og fryseposer. Der er andre kilder til ftalater end materialer til kontakt med fødevarer, fx indeklima og tekstiler.

Gode råd om emballage:

  • stil altid glas med skruelåget opad, da du derved mindsker kontakt mellem fødevaren og pakningen
  • genbrug kun glas til den samme slags fødevare, som den der fulgte med glasset
  • følg altid brugsanvisningen på emballagen

​Når varm mad kommer i langvarig kontakt med indersiden af et skruelåg, så kan skruelåget afgive ftalater til maden. ​Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at du altid stiller dine glas med skruelåg opad, når du fx hjemmesylter. ​

Der er krav til afsmitningen af ftalater fra plastik anvendt til kontakt med fødevarer. Der er sat ekstra forsigtige grænseværdier til de fem af ftalaterne (DIDP, DBP, DINP, DEHP og BBP), så der tages højde for, at vi også udsættes for ftalaterne fra andre kilder. ​


Loading...
Ændret 22. august 2022