Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Gederams - blade, stængler og blomster

 

Videnskabeligt navn: Epilobium angustifolium L.

Synonym: Chamaenerion angustifolium (L.) Scop., Chamerion angustifolium (L.) Holub 

 

Beskrivelse

Gederams tilhører natlysfamilien og er en flerårig, høj, rank plante, der blomster omkring juli og august. Planten vokser ofte i kolonier i ryddede skovarealer og omkring bebyggelse og kaldes også skovbundens asparges. Det er primært de unge skud og blomsterknopper, der er anvendt som fødevare, men også stængler og blade er anvendt. Skuddene skal tages, når de er spæde, hvis de bliver for store, bliver de bitre.

Gederams indeholder høje koncentrationer af antioxidanterne polyfenoler i både blad, blomst og stængel. Desuden er det beskrevet, at blad og blomst indeholder lektiner, men hvor det er kendt, at nogle lektiner i f.eks. havebønner skal inaktiveres ved opvarmning er der ingen oplysninger om deres eventuelle giftighed i gederams. Der er ingen beskrevne forgiftningstilfælde efter indtag af blad eller blomst fra gederams.

Et enkelt rotteforsøg med et ekstrakt af de overjordiske dele af planten har vist hormonpåvirkning hos hanner. Af denne grund bør planten spises i moderate mængder i fx salater, supper og stuvninger.

 

Markedsføring af gederams

Blade og stængler af gederams er ikke novel food og plantedelene kan derfor markedsføres som fødevarer uden en forudgående novel food godkendelse. 

Bemærk at hvis de overjordiske dele markedsføres som et ekstrakt eller olie, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food godkendelse inden markedsføring.

Da blomsten betragtes som en ny fødevare (novel food), er det ikke tilladt at markedsføre blomsten som fødevare med mindre, man kan forelægge dokumentation for, at den ikke er novel food eller at brugen af blomsten bliver novel food godkendt i EU.

Læs mere om novel food reglerne her.

De overjordiske dele er dog ikke novel til brug i kosttilskud og kan derfor markedsføres til brug i kosttilskud uden en forudgående novel food tilladelse.

Bemærk at hvis plantedelene markedsføres til kosttilskud som ekstrakt eller olie, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food tilladelse inden markedsføring.

 

Forvekslingsmuligheder

Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.

 

Billede gederams

Ændret 22. juli 2021