Gå til navigation Gå til hovedindhold

Hjulkrone - blomster og blade

 

Videnskabeligt navn: Boroga officinalis L.

 

Beskrivelse

Hjulkrone, der tilhører rubladfamilien, stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet og dyrkes rundt om i danske haver. Forvildede planter kan findes hist og her i naturen. Planten blomstrer med karakteristiske, stjerneformede blomster fra maj til september.

Blade og blomster har haft historisk anvendelse som fødevare og anvendes også som fødevare i EU i dag. Alle dele af planten indeholder dog 1,2-umættede pyrrolizidinalkaloider, som er problematiske naturlige giftstoffer, som planten producerer som forsvar. 1,2-Umættede pyrrolizidinalkaloider er levertoksiske, kan påvirke DNA og er kræftfremkaldende. De få analyser, der er lavet, har vist et meget varierende indhold af disse giftstoffer. Pga. af indholdet af 1,2-umættede pyrrolizidinalkaloider fraråder Fødevarestyrelsen indtag af blade og blomster fra hjulkrone.

 

Markedsføring af hjulkrone

Blade og blomster af hjulkrone er ikke novel food, men forbrug er forbundet med sikkerhedsmæssige risici. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor af sundhedsmæssige årsager ikke, at blade og blomster bruges til konsum. I tilfælde af markedsføring vil styrelsen anmode om dokumentation for, at fødevaren ikke er farlig. Denne dokumentation skal kunne fremvises ved en eventuel kontrol.

 

Forvekslingsmuligheder

I Italien har der været forvekslinger med blade fra almindelig fingerbøl (Digitalis purpurea L.). Indtag af almindelig fingerbøl kan forårsage alvorlig akut og livstruende forgiftning. Når planterne blomstrer, er der ikke kendskab til, at der er sket forvekslinger.

 

Billede hjulkrone

 

 

Ændret 4. december 2019