Gå til navigation Gå til hovedindhold

Hvidmelet gåsefod - blade

 

Videnskabeligt navn: Chenopodium album L.​

Beskrivelse

Hvidmelet gåsefod tilhører amarantfamilien. Det er en et-årig plante, som er almindelig i Danmark. Hvidmelet gåsefod blomstrer fra juni til september.

Der har de seneste 10-15 år været alvorlige tilfælde af fotosensibilisering hos personer, der har spist planten enten rå eller kogt og derefter har opholdt sig i sollys. Fotosensibilisering er en tilstand, hvor indtagelse og optagelse af indholdsstoffer fra en plante i kombination med sollys fører til reaktioner i huden. Hudforandringerne efter indtag af hvidmelet gåsefod kan være alvorlige og har i nogle tilfælde krævet hospitalsindlæggelse. Hvilke indholdsstoffer i planten, der er årsagen til fotosensibiliseringen, er ikke kendt.

Bladet indeholder oxalsyre og dets salte, oxalater, er på linje med eller højere, end hvad der findes i spinat og rabarber. Mængden af oxalsyre kan reduceres ved kogning eller ved at tilsætte calciumsalte (fx produktet Nonoxal) til maden under tilberedning.

Bladet indeholder desuden nitrat. Derfor bør planten helt undgås i mad til spædbørn fra 4-5 måneder og bør kun udgøre en mindre del (maksimalt en tiendedel) af de grøntsager, der serveres til småbørn i alderen 6-12 måneder.

Pga. af både indholdet af oxalsyre, nitrat og plantens fotosensibiliserende effekt, bør planten kun anvendes i små mængder, og man bør ved indtagelse være opmærksom på ikke at opholde sig i sollys. Anvendelse i mængder som kål eller spinat vurderes ikke at være sundhedsmæssigt acceptabelt. 

Markedsfø​ring af hvidmelet gåsefod

Blade fra hvidmelet gåsefod er ikke novel food og kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food-godkendelse. Ved markedsføring skal der dog tages hensyn til de sikkerhedsmæssige betænkeligheder, der er ved et for højt indtag af bladene.

Læs mere herom i Fødevarestyrelsens råd til virksomheder og restauranter om risikoanalyse ved indsamling af blomster og urter her.  

Bemærk, at hvis bladene markedsføres som et ekstrakt eller olie, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food-godkendelse inden markedsføring.​

Forvekslingsm​uligheder

Hvidmelet gåsefod kan let forveksles med andre arter af gåsefod, især grøn gåsefod (Chenopodium suecicum Murr). Andre forvekslingsmuligheder er: Hjertebladet gåsefod (Chenopodium hybridum L.) samt arter af mælde, især svinemælde (Atriplex patula L.) og spydmælde (Atriplex prostrata Boucher ex DC), som ikke er risikovurderede i forbindelse med denne planteliste. 

Billede hvidme​let gåsefod

Foto: Biopix

Ændret 2. august 2022