Gå til navigation Gå til hovedindhold

Lægeoksetunge - Blade og blomster

 

Videnskabeligt navn: Anchusa officinalis L.

 

Beskrivelse

Lægeoksetunge tilhører rubladfamilien. Lægeoksetunge er udbredt i Danmark og findes ofte på lyse, sandede steder. Planten blomstrer med blåviolette blomster i juni-juli.

Indtag af planten frarådes, da den er sundhedsmæssig betænkelig. Alle undersøgte plantedele (blad, stængel, rod og frø) indeholder 1,2-umættede pyrrolizidinalkaloider, som bl.a. er kræftfremkaldende og kan skade menneskets arveanlæg (DNA). For stoffer med denne type skadelige effekter, antages det, at der ikke er nogen nedre grænse for den skadelige virkning. Derfor bør planten ikke spises.
 

Markedsføring af lægeoksetunge
Da blade og blomster fra lægeoksetunge betragtes som en ny fødevare (novel food) og plantedelene ikke betragtes som sikre til fødevarebrug, er det ikke tilladt at markedsføre blade og blomster med mindre, man kan forelægge dokumentation for, at plantedelene ikke er novel food og kan dokumentere, at produktet er sikkert at indtage. Denne dokumentation skal kunne fremvises ved en eventuel kontrol. Alternativt skal blade og blomster novel food godkendes i EU.

Læs mere om novel food reglerne her.

 

Forvekslingsmuligheder
Planten kan forveksles med krumhals (Anchusa arvensis L.), som også indeholder pyrrolizidinalkaloider.

 

Billede lægeoksetunge

Ændret 4. december 2019