Gå til navigation Gå til hovedindhold

Purløg - Blomster

 

Videnskabeligt navn: Allium schoenoprasum L.

 

Beskrivelse

Purløg hører til påskeliljefamilien og er en normal spise i Danmark. Purløgets lilla blomster, som blomstrer fra maj-juni har dog ikke traditionelt været anvendt som fødevare i Danmark eller EU. Purløg dyrkes i mange køkkenhaver, men den findes også vildt på Bornholm. Denne vilde form, der dyrkes på Bornholm er bevaringsværdig og bør ikke sankes.

Blomsten indeholder svovlholdige forbinder som også kendes i bladene, såsom S-alkylcysteinsulfoxider og S-alkenylcysteinsulfoxider, der giver den karakteristiske løgsmag.

Der mangler data til at vurdere, om det er de samme indholdsstoffer, der findes i både blomsten og i bladet, og hvis det er de samme, om niveauerne også er i samme størrelsesorden i blomst og blad.

Der er ikke anmeldt forgiftninger hos mennesker efter indtagelse af blomster eller andre plantedele, men da der er et begrænset kendskab til indholdsstoffer og koncentrationen af disse i blomsterne, bør disse kun spises i begrænsede mængder, som fx spiselig pynt på en salat eller sommermad.

 

Markedsføring af purløgsblomster
Da blomsten fra purløg betragtes som en ny fødevare (novel food), er det ikke tilladt at markedsføre blomsten til konsum med mindre, man kan forelægge dokumentation for, at blomsten ikke er novel food eller at brugen af blomsten bliver novel food godkendt i EU.

Læs mere om novel food reglerne her.

 

Forvekslingsmuligheder
Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.

 

Billede purløgsblomst

 

Ændret 4. december 2019