
Find bl.a. seneste nyt fra EU's Knowledge Centre for Food Fraud and Quality, der hver måned udgiver et nyhedsbrev med links til internationale nyheder om fødevaresvindel.
Gå til hovedsiden Svindel med fødevarer
Nyt om fødevaresvindel
Nyt fra EU april 2023
Indien: Politifolk suspenderet efter massiv død
32 mennesker er dette forår døde i Bihar i Indien efter at have indtaget forfalsket alkohol.
En far og en søn, der havde indtaget den falske alkohol, døde efter at have
beklaget sig over hovedpine, tab af synet og opkast. Myndighederne har
efterfølgende konfiskeret 6.000 liter alkohol og arresteret op mod 80 personer.
Derudover er 11 politifolk fra enheden for bekæmpelse af alkohol blevet suspenderet.
Brasilien: Over 9.000 flasker vin beslaglagt
I en fælles aktion udført af de føderale myndigheder i Brasilien, blev der foretaget razzia på 18 lokationer. Myndighederne fandt over 9.000 flasker vin, der var blevet importeret ulovligt. Den importerede vin blev solgt til halvdelen af prisen på det lovlige marked, men var hverken blevet kontrolleret af myndighederne eller blevet betalt skat af. De kriminelle brugte sociale medier som instagram og WhatsApp til at kommunikere med potentielle købere på. Det estimeres, at de konfiskerede vine har en værdi på over 4 mio. kr.
Italien: Eftersøgt bil var proppet med tunfisk
25 eksemplarer af den eksklusive fisk blåfinnet tun er blevet konfiskeret af de italienske myndigheder i byen Ravenna. Bilen, hvor op mod et ton tun befandt sig, blev efter en længere eftersøgning fundet på en parkeringsplads. Værdien af tunfiskene er op mod 80.000 kroner, og myndighederne konfiskerede varen, da ejeren ikke kunne fremvise nogen sporbarhedsdokumentation. Men myndighederne blev også nødt til at destruere tunen, da den ikke var blevet opbevaret på en hygiejnisk forsvarlig måde. Ejeren af bilen har indtil videre fået en bøde på 20.000 kroner, udover den bøde han får for ikke at have sporbarhedsdokumentation på tunfiskene.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på Food Fraud Newsletter april 2023
Nyt fra EU marts 2023
Storbritannien: Omfattende svindel med svinekød
Farmers Weekly har afsløret, at en storleverandør af
svinekød til supermarkeder har forfalsket oprindelseslandet på op mod 10.000
tons svinekød om ugen i to årtier. Kødet, der er blevet solgt som britisk,
selvom det var fra andre lande, er også under anklager for at have været iblandet råddent svinekød. Desuden mistænkes virksomheden for at have forfalsket E-coli- og listeriadokumentation samt at have ’vasket’ kødet ved tegn på mug. Medarbejdere udtaler, at man ved audits og fødevarekontroller, holdt kontrollanterne hen med kaffe og snak, til beviserne var gemt af vejen. Indtil videre er tre personer anholdt, mens sagen fortsat efterforskes.
EU: Fortsat udbredt svindel med honning
EU-kommissionen har undersøgt 320 honningprodukter, som er blevet importeret ind i EU. Af dem er tæt på halvdelen mistænkt for at være blevet svindlet med. Undersøgelsen blev sat i gang i 2021 og havde fokus på ulovlig tilsætning af sukkersirup fra ris, hvede og roer. Til sammenligning blev kun 14 pct. af prøverne fundet mistænkelige i en tilsvarende undersøgelse i 2015. Da analysemetoden er forbundet med en vis usikkerhed, kan der dog ikke konkluderes noget med 100 pct. sikkerhed.
Spanien: Lampeolie solgt som ekstra jomfruolivenolie
De spanske myndigheder har konfiskeret 85.999 liter olie, som mistænkes for at være iblandet lampeolie og andre typer olie, men solgt som ekstra jomfruolivenolie. Olien blev konfiskeret efter, at to forbrugere bemærkede, at olien havde en underlig farve, smag og lugt. Det kunne efterfølgende konstateres, at olien var blandet med lampant olie, der pga. sin dårlige smag ikke er egnet til konsum og derfor typisk anvendes til lampeolie. De spanske myndigheder, herunder sundhedsmyndighederne, er nu i gang med en større undersøgelse af olierne.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på Food Fraud Newsletter march 2023
Nyt fra EU februar 2023
Paraguay: Seks tons hestekød solgt som oksekød
Efter en måneds efterforskning på baggrund af anmeldelser om unfair konkurrence, har politiet i Paraguay slået til mod en række slagterbutikker. Her fandt de i alt seks tons hestekød udbudt til salg som oksekød i fem forskellige butikker. Kødet blev solgt til halv pris af normalprisen, og det anslås, at butikkerne plejer at sælge over 30 tons af denne type kød om dagen til restauranter og grill-boder.
Vietnam: Ulovligt slagtede katte beslaglagt
I Vietnam har myndighederne beslaglagt 480 levende katte og fire tons frosne kadavere af katte, som var blevet slagtet på et ulovligt slagteri. Myndighederne estimerer, at mængden af slagtede katte svarer til 2000 dyr, da en kat i gennemsnit vejer omkring to kilo. De slagtede katte skulle have været videresolgt til forarbejdning til knoglebaserede traditionelle lægemidler.
Frankrig: Lastbil var fyldt med falsk alkohol
De franske gendarmer fik bid, da de stoppede en lastbilschauffør, som var på tur sammen med sin 10-årige søn. Hele 9.900 liter falsk alkohol var der i lastrummet på bilen, som manden slet ikke havde kørekort til at køre. Manden havde været en tur i Spanien for at hente de falske drikkevarer, som skulle have været solgt i hans købmandsbutik. Han kunne ikke vise sporbarhedsdokumentation for drikkevarerne, som blev beslaglagt, mens chaufføren blev anholdt.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på Food Fraud Newsletter february 2023
Nyt fra EU januar 2023
Storbritannien: Svindel med alkohol koster milliarder
The Fraud Advisory Panel i Storbritannien har udgivet en rapport om svindel med alkohol. I rapporten estimeres det, at forfalsket vin og spiritus koster EU over 22 mia. kr. om året i tabt salg. Det svarer til 9 mia. i tabte skatteindtægter. Selvom vin bliver fremhævet som et produkt, hvor der begås mest organiseret svindel, så er spiritus typisk den største dræber, da det kan indeholde farlige stoffer. Alene i Indien dræber ulovlig spiritus hvert år 1000 mennesker.
Frankrig: 6334 flasker sprut stoppet af grænsevagten
Under en trafikkontrol spottede de franske grænsevagter en suspekt varevogn, der fortjente et grundigere tjek. I bagagerummet fandt grænsevagterne seks paller med flasker, primært vodka og whisky, uden den korrekte dokumentation. Chaufføren, der kørte bilen, prøvede at indføre smuglervarer for en samlet værdi af 300.000 kr. Han venter nu på, at han skal i retten, men har allerede fået en bøde på 134.000 kr. af de franske toldmyndigheder.
Venezuela: Farlig nytårsdrink slog 11 mennesker ihjel
En nytårsfest endte tragisk, da 24 mennesker blev indlagt efter at have indtaget den forfalskede spiritus ’langsom død’. Alkoholen indeholdt metanol, der i store doser kan føre til svimmelhed, blindhed og i værste fald død. Den hjemmebrændte alkohol er blevet meget populær i Venezuela pga. den økonomiske krise. Myndighederne ved ikke, hvor alkoholen stammer fra, men den mand, der havde den med til festen, er selv død. 10 andre, som også havde indtaget spiritussen, døde efterfølgende.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på Food Fraud Nyhedsbrev januar 2023.
Nyt fra EU december 2022
Spanien: Kriminelt netværk bag ny hestekødsskandale
Et halvt ton hestekød og 80 heste er blevet beslaglagt af de spanske myndigheder i samarbejde med Europol. Hestekødet, der er uegnet som fødevare, er blevet solgt på det italienske, spanske, belgiske og tyske marked. Det store kriminelle netværk har forfalsket transfer- og identifikationsdokumenterne for hestene. De har købt hestene for mellem nul og 100 euros for derefter at sælge kødet videre for en værdi omkring 1.500 euro. Det anslås at det kriminelle netværk har haft en samlet profit på 11 mio. kroner. 35 personer er blevet arresteret i forbindelse med sagen, og seks virksomheder er under efterforskning.
Portugal: 73.000 liter "ekstra" jomfruolivenolie var i virkeligheden noget andet
De portugisiske myndigheder har konfiskeret for 800.000 euro olie, der blev markedsført som ekstra jomfruolivenolie. Myndighederne formoder, at der i virkeligheden er tale om et restprodukt, som man kan producere på olivenolieaffaldet. De 73.000 liter olie, der også var tiltænkt det internationale marked, blev konfiskeret sammen med 116.000 forfalsket mærkater. Der er kun arresteret én i sagen.
WHO: fokus på svindel i ny strategi for fødevaresikkerhed
I WHO´s nyligt publiceret globale strategi for fødevaresikkerhed 2022-2030 er fødevaresvindel også en risiko for fødevaresikkerheden. I strategien er der særligt lagt vægt på, at nye dyre fødevarer på markedet kan øge incitamentet til svindel. Ifølge WHO går fødevaresvindel typisk ud over fødevarernes kvalitet, men at det også kan påvirke fødevaresikkerheden f.eks. ved brug af farlige ingredienser. Et øget samarbejde mellem nationale aktører på det internationale fødevaremarked er vejen frem, ligesom de nationale fødevaremyndigheder bør styrke det globale samarbejde, herunder sikkerhedsforanstaltninger som bl.a. sporbarhedsdokumentation.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på
Food Fraud Nyhedsbrev december 2022
Nyt fra EU november 2022
Columbia: 114 ulovligt fangede hajer opdaget af militæret
Da militæret på en kontroloperation stoppede en båd, fandt de ét ton ulovligt fangede og døde hajer og hajfinner ombord. De 114 hajer og 89 finner var blevet fanget af de otte fiskere på båden. Militæret har indtil videre i 2022 konfiskeret 7,4 ton ulovligt fanget haj kød. Det formodes, at hajfinnerne skulle smugles videre til Hong Kong, hvor det er en meget brugt ingrediens. De otte mænd står til hver at få mellem fem og elleve år i fængsel.
Hong Kong: 50 tons fisk og 30.000 flasker vin beslaglagt
Myndighederne i Hong Kong fandt det mistænkeligt, at et skib med ti containere kun havde akrylplader med ombord på dets vej til Kina. Det viste sig da også ved en inspektion, at containerne indeholdte smuglervarer for omkring 250 millioner kroner. Det var hovedsageligt tørret fisk og vin, som f.eks. seks tons hajfinner til en værdi af 40 millioner kroner, der blev forsøgt smuglet formentligt for at blive solgt til det kinesiske nytår. To personer er blevet arresteret i sagen, men er siden løsladt mod kaution.
USA: THC-produkter forklædt som slik – farligt for børn
Myndighederne i North Carolina har konfiskeret for over 1,7 mio. kr. af slik, der prøvede at efterligne velkendte mærker, såsom Skittles, KitKat og Cheetos. Produkterne indeholdte THC, der er det aktive stof i cannabis. Indpakningen var næsten identisk med det originale produkt ud over den lille tilføjelse, at der stod "medicinsk" eller "indeholder THC" på emballagen. Der er allerede en dreng på fire år, der er død af at indtage et lignende produkt, og to børn der har været hospitalsindlagt. Myndighederne er ekstra opmærksomme på produkterne, da det nemt kan overses af børn, at slikket er cannabisprodukter.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på
Food Fraud Nyhedsbrev november 2022
Nyt fra EU oktober 2022
Kina: Kriminelle smuglede vin for over 52 mio. euro
Kinas største sag med smugling af vine blev i august måned afsløret. I over fem år har en mand i Shanghai importeret dyre vine fra Frankrig, og via et kriminelt netværk solgt dem videre på det kinesiske marked uden at betale skat. Skatteunddragelsen løber op i, hvad der svarer til 17,5 millioner euro. Fupnummeret blev opdaget, da politiet ringede til importøren, der var oplyst på mærkatet på vinen, og han ikke kendte noget til produktet. Smugling har været effektivt organiseret med flere mellemled. Der er i alt anholdt 39 personer i sagen.
Tyskland: Heller ikke her er honning altid den rene vare
Det er ikke kun Ungarn, som beskrevet i sidste uges nyhedsbrev, der har problemer med ulovlige tilsætninger i honning. I en undersøgelse foretaget af magasinet Øko-test, fandt de, at over halvdelen af de testede honning-produkter enten havde pesticid-rester, tilføjet sukkersirup, var urent eller tilført genetisk modificeret pollen. 19 forskellige krukker af honning var blevet udvalgt til undersøgelsen.
EU: Nye regler skal hjælpe mod svindel med tun
For at bekæmpe svindel med tun, har EU indført nye regler for brugen af tre typer antioxidanter. De tre typer bliver brugt til at få tunen til at se friskfanget ud. Derfor har EU sat grænser på de tre typer af antioxidanter for at begrænse salget af ældre tun med falsk markedsføring. De tre typer antioxidanter, der får tunen til at beholde dens friske farve, er askorbinsyre, natriumascorbat og calciumascorbat. I 2018 blev der i alt konfiskeret 51 ton tun i EU, som var blevet kemisk behandlet for at få tunen til at fremstå frisk.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på
Food Fraud Nyhedsbrev oktober 2022
Nyt fra EU september 2022
SPANIEN: Politi konfiskerer babyål for to millioner kroner
Babyål er en kritisk truet dyreart, der især er en specialitet i Spanien og østlige dele af Asien. Siden Covid-19 restriktionerne er blevet ophævet, og internationale fly er begyndt at afgå oftere, er det blevet nemmere for de organiserede ålesmuglere at tjene penge på ulovlig eksport, udtaler det spanske politi. Der er i alt blevet arresteret 49 personer i den konkrete sag, hvor 180 kg babyål blev konfiskeret.
EU: Kontrolforskelle forsinker indsats mod ulovligt fiskeri
EU har haft som mål at ende ulovligt fiskeri inden 2020. Dette mål er ikke blevet indfriet, og der er i den forbindelse blevet lavet en rapport, der har undersøgt effekten af EU's politik og midler på området. Overordnet kan rapporten konkludere, at EU's reformer og tilgange til svindlen hjælper, men at medlemslandenes forskellige standarder for kontrol og sanktioner forringer effektiviteten. Ulovligt fiskeri er et vigtigt område for EU, da Europa er en stor spiller indenfor fiskeri og samtidigt verdens største importør af fiskeprodukter.
Ungarn: Honningen er ikke altid den type, som du tror
Den nationale forening for biavlere i Ungarn har lavet en undersøgelse af den honning, der bliver solgt i supermarkeder. Der blev taget 47 prøver og 28 af dem markedsførte sig som akaciehonning uden at være det. For at efterligne smagen på akaciehonning tilføjer producenterne sukker. Det er nemlig billigere end rent faktisk at producere akaciehonning. Ungarn eksporterer 18.000 tons honning hvert år.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på
Food Fraud Nyhedsbrev september 2022
Nyt fra EU august 2022
FRANKRIG: Fortsat udbredt svindel med olivenolie
De franske myndigheder har offentliggjort deres undersøgelse fra 2020 om svindel med olivenolie er nu blevet offentliggjort. Der blev undersøgt over 200 produkter og funder fejl ved mere end hver tredje. Den hyppigste fejl var emballering, hvor der f.eks. var oplyst forkert produktionsland. I andre tilfælde var der tilsat andre typer olie end olivenolie. Der blev foretaget 97 prøver af olivenolien og næsten halvdelen levede ikke op til standarderne for olivenolie. Undersøgelsen resulterede i 18 påbud og 40 advarsler samt fire politianmeldelser.
USA: Antibiotikafrie kvæg var ikke helt fri for antibiotika
I en undersøgelse af kød fra 700 kvæg, som blev markedsført som antibiotikafri, fandt man, at over 15 procent af dyrene havde mindst én form for antibiotika i sig. Kæden som har solgt kødet er Whole Foods, som er ejet af Amazon. Organisationen Farm Forward, som iværksatte undersøgelsen, har anlagt et civilt søgsmål mod kæden. Kød, der markedsføres som værende antibiotikafrit sælges typisk for en pris, der er 20 pct. højere end konventionelt kød.
INDIEN: Hjemmebrændt alkohol dræber og efterlader folk blinde
I staten Bihar i Indien er 12 personer døde og 17 blevet blinde efter at have indtaget ulovligt hjemmebrændt alkohol. Alkohol har siden 2016 været ulovligt i staten. Det er derfor også langt fra den første gang, at der er ulovligt alkohol i omløb. I juli måned døde 40 under lignende omstændigheder. 94 personer er blevet arresteret i forbindelse med indtagelse af den ulovlige alkohol.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på
Food Fraud Nyhedsbrev august 2022
Nyt fra EU juli 2022
UKRAINE: Billig russisk alkohol smuglet fra Ukraine til Moldova via vodkarør
Et 300 meter langt plasticrør fra Ukraine til Moldova blev i juni opdaget af de ukrainske myndigheder. Røret er en del af et større netværk, hvor billig russisk vodka bliver smuglet til nabolandene. Vodkarøret startede i en 32-årig ukrainsk mands hjem og gik under jorden ind i Moldova. Den ukrainske mand er blevet arresteret.
USA: Honningbaserede potenspiller med ulovligt indhold
FDA har sendt advarsler ud til fire virksomheder, som ulovligt har solgt honningbaserede piller online, der har indeholdt spor af det aktive stof fra Cialis og Viagra - Tadalafil og Sildenafil. De to stoffer sænker blodtrykket, og kan derfor være farlige sammen med andet medicin og sygdomme. De skal derfor købes på recept med en læges vejledning. Virksomhederne har 15 dage til at svare fyldestgørende på FDAs advarsel ellers venter der formentligt en retssag.
KINA: 72 procent af ekstra jomfruolivenolie lever ikke op til standarderne.
En undersøgelse fra spanske og kinesiske efterforskere, hvor 85 prøver af ekstra jomfruolivenolie blev testet, viste, at næsten 72 procent ikke levede op til kvalitetskravene. De tre største problemer var aldring, iltning og forfalskning. To mindre problemer var, at der var forkerte oplysninger om, hvor olien kom fra, og at olien blev blandet op med andet raffineret olie. Olivenolien var blevet importeret fra Spanien, Grækenland, Italien, Tyrkiet, Tunesien og Australien.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på
Food Fraud Nyhedsbrev juli 2022
Nyt fra EU juni 2022
BELGIEN: Æsler og pensionerede væddeløbsheste sendt til slagtning med falske certifikater
Fire belgier og to spaniere er blevet anholdt i Belgien for ulovligt at forfalske pas og id-papirer heste og æsel. Hestene blev sendt fra Frankrig til Belgien, hvor de fik et nyt pas, der fik dem til at fremstå fødevareegnet. Hestene kunne så sendes tilbage til et fransk slagteri og blive solgt som fødevarer på trods af de mange indsprøjtninger, de havde fået i deres væddeløbskarriere. 18 personer skal nu i retten i Frankrig for den ulovlige smugling af hestene. De risikerer op mod ti års fængsel. De seks anholdte i Belgien venter på en indledende undersøgelse af en dommer.
VERDEN: Egypten og Pakistan beslaglægger tonsvis af ulovlig hvede
Krigen i Ukraine har gjort lande mere afhængige af deres egen hvedeproduktion. I Egypten og Pakistan har man taget mere statslig kontrol med den nationale hvede. Alt salg af hvede i Pakistan er styret og prissat af staten. I Egypten må man slet ikke sælge sin hvede til andre end staten. Det har skabt et marked for ulovlig handel med hvede. Pakistan kunne derfor konfiskere 346 tons hvede i juni. Egypten har konfiskeret 107.000 tons ulovlig hvede.
FRANKRIG: Billig vin solgt som Bordeaux vin
Det estimeres af de franske myndigheder, at flere hundrede tusinder flasker vin er blevet solgt som forfalsket Bordeaux vin. Det franske politi har anholdt omkring 20 personer i et større kriminelt netværk, der formodes at stå bag den ulovlige vinhandel. Flere tusinde af flaskerne var tiltænkt internationalt salg. De tiltalte er ude mod kaution, der lød på mellem 150.000-375.000 kr. per mand.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på
Food Fraud Nyhedsbrev juni 2022
Nyt fra EU maj 2022
USA: Ål fra Europa solgt ulovligt i USA
Amerikas største importør af ål har solgt for over 150 millioner euro af europæisk ål, som blev markedsført som amerikanske ål. Det er langt fra den første virksomhed, der bliver taget for ulovligt salg af europæisk ål. I den konkrete sag er baby ål blevet smuglet til Kina, hvor de har fået lov at vokse, så de kunne blive slagtet og sendt til USA. De otte sigtede risikerer at få 20 års fængsel hver, hvis de bliver dømt.
ITALIEN: Farvede tun hospitalsindlægger en hel familie
Over 25 personer fik madforgiftning efter at have spist farvet tun. Firmaet havde optøet tunen for at tilsætte farve til den for at få den til at fremstå mere lækker og frisk. Den tilsatte farve var dog sundhedsskadelig. En far og hans to sønner er under efterforskning for svindelnummeret, som blev opdaget ved de mange indlæggelser af syge forbrugere.
FRANKRIG: Modermælkserstatning i strid med reglerne
I en undersøgelse af 43 produkter til modermælkserstatning, fandt de franske myndigheder, at otte produkter ikke levede op til ernæringskravene for mælk til spædbørn. 36 af virksomhederne levede heller ikke op til EU-reglerne fra 2014 om næringsdeklaration på produktet og ved internetkøb.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på
Food Fraud Nyhedsbrev Maj 2022
Nyt fra EU april 2022
FOIE GRAS: Eksklusiv fødevarebranche i problemer
De franske fødevaremyndigheder (Directorate-General for Competition, Consumer Affairs and Fraud Control (DGCCRF)) har undersøgt hvorvidt foie gras solgt på det franske marked lever op til reglerne. Her fandt man, at 28 procent foie gras solgt som separate produkter ikke levede op til de gældende regler. Mest overraskende var det, at 75 procent af produkter, hvor foie gras indgik, ikke levede op til fødevarestandarden.
Regelbrud indbefattede blandt andet; forkert oprindelsesland på etiketter, ulovlige tilsætningsstoffer, ekstra tilsat vand eller flydende fedtstof, ufuldendt mærkning eller manglende sporbarhed.
ITALIEN: 3.307.170 liter vin beslaglagt
De italienske myndigheder har beslaglagt vin til en værdi af omkring 5.160.000 euro (38 mio. DKK). Vinen var fortyndet med vad og sukker. Desuden havde vinen også mærkning med falsk oprindelsesland. Myndighederne estimerer, at de samme kriminelle har solgt omkring 4 millioner liter forfalsket vin mellem 2020 og 2021.
TYSKLAND: Falsk fisk på hylderne
Fisk og skaldyr handles over hele verden. I Tyskland importeres 89 procent af fiskevarerne (fisk, fiskevarer, krebsdyr og bløddyr) fra EU- og ikke-EU-lande. I Tyskland har man derfor gennemført en større undersøgelse af deres ægthed. Det er Undersøgelseskontorerne for Fødevarekontrol og Dyresundhed, der står bag undersøgelsen. Her fandt de, at omkring 10 procent af fisk solgt på det tyske marked har forkert mærkning. Prøverne blev indsamlet fra producenter, grossister og detailhandlere samt i cateringbranchen.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på
Nyt fra EU marts 2022
OLIVENOLIE: Når du ikke får det, du betaler for
Det er ved at være en gammel traver, at der svindles med olivenolie. Men ikke desto mindre har forbrugerprogrammet Patti Chiari, gennem en større undersøgelse i samarbejde med Zürich Universitet, fundet frem til, at 20 procent af flaskerne med ekstra jomfruolivenolie kun indeholder 'jomfruolivenolie'.
Ekstra jomfruolivenolie skal have en særlig frisk duft, bitterhed, krydret smag og urteagtig følelse.
Der er ifølge holdet bag undersøgelsen tre måder at svindle med olie på. 1) Man kan tilsætte klorofyl for farve og beta-caroten for at forbedre smagen, så det minder om en jomfruolivenolie. 2) Den anden proces er at videresælge olivenolie af lav kvalitet fra middelhavsområdet som ekstra jomfruolivenolie, da der er meget få kontroller ved toldovergangene her. 3) Den tredje metode er 50/50 processen. Forhandlere fylder flaskerne med halv olivenolie og halv rapsolie.
Forbrugertest viser overraskende, at forbrugerne foretrækker dette 50/50 produkt rent smagsmæssigt.
DYREFODER: DNA fra hajer fundet i dyrefoder
Ved du, hvad du fodrer dit kæledyr med? Flere fra Singapore vil måske få sig en overraskelse, da et studie fra National University of Singapore viser, at 31 procent af det undersøgte dyrefoder indeholdt DNA fra hajer – også særligt turede hajarter.
Hajer er generelt truet på deres eksistens og er udsat for overfiskning. Populationen er mindsket med mere en 70 procent over de sidste 50 år.
Den ulovlige handel med de eksklusive hajfinner er der kommet stor offentlig opmærksomhed på, men indtil nu har der ikke været særlig opsyn med ulovlig brug af hajkød i hverdagsprodukter som dyrefoder.
VIN: Kriminelt netværk svindler med Penfolds vin
De kinesiske myndigheder har ved an ransagning fundet mere end 8.000 fyldte flakser vin. Flaskerne skulle efterligne mærket Penfolds og er vurderet til en værdi på omkring 1.6 millioner euro.
Myndighederne blev sat på sporet af den falske vin efter en henvendelse fra en forbruger, der havde købt en flakse Penfolds Bin 407 Cabernet Sauvignon (en vin der går til omkring 500 kroner) til en markant lavere pris end markedsprisen. Penfolds er et populært vinmærke i Kina.
Myndighedernes vurdering er, at der er blevet solgt falsk Penfolds vin for mere end 12 million dollars i Kina.
Food Fraud Nyhedsbrev marts 2022
Nyt om OPSON X 2021
Slutrapport for OPSON X er offentliggjort
Fødevarestyrelsen har netop offentliggjort de danske resultater af sidste års operation OPSON, som omfattede kontrol af hhv. ægthed på vanilje samt nettovægt på forskellige produkter. For de vaniljeprodukter, hvor det var muligt at måle indholdet af naturligt vanilin, var der en del produkter, der også indeholdt andre naturlige aromaer med vaniljesmag. For to produkters vedkommende var der tale om syntetisk vanilin til trods for, at det var markedsført som ægte vanilje.
Vedr. nettovægtsanalysen blev der udtaget i alt 70 prøver, som viste, at virksomhederne ikke snyder på vægten. Blot to produkter vejede for lidt, mens 18 produkter vejede mere, end det, der var angivet på pakken.
Se alle resultaterne i slutrapporten for kampagnen OPSON X - 2021
Nyt fra EU februar 2022
Frankrig: Svindel med lokalt producerede fødevarer
De franske fødevaremyndigheder, DGCCRF (Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes), har afdækket, hvordan der i stor stil svindles med fødevarers oprindelse. Honning, svampe, grøntsager og frugt er bare et udpluk af de varer, der er blevet solgt med en særlig mærkning, der påstår, at varerne er produceret i Frankrig, til trods for at de er importeret fra andre lande.
30 procent af kontrollerne på lokale markeder og messer viste vildledende markedsføring i forbindelse med fransk producerede fødevarer. Samme viste 25 procent af kontrollerne i detailhandlen. Og 16 procent af kontrollerne i produktionsfasen viste forsøg på vildledende markedsføring.
Myndighederne opdagede blandt andet, at en større producent af økologisk, fransk æblesaft slet ikke producerede saften i landet. I stedet blev saften leveret i tanke fra Italien og Tyskland for derefter at blive hældt på flasker i Frankrig.
TYSKLAND: Speltprodukter undersøges
Når vi køber speltprodukter, er vi ofte overbevist om at vores pasta, brød eller kiks også er lavet udelukkende med denne kornsort. Men det er som regel ikke tilfældet. Derfor har tyske CVUA (The Chemisches und Veterinäruntersuchungsamt Feriburg) undersøgt 133 fødevarer markedsført som speltprodukter.
22 procent af produkterne indeholdt en betydelig andel af hvede (mellem 10-20 procent) i produkterne.
De tyske myndigheder anser det som vildledende, når markedsførte speltprodukter indeholder mere end 20 procent af en anden kornsort.
Anvendelses af eksempelvis hvede har en økonomisk fordel for producenterne. Produktionsprisen er op mod 25 procent højere for spelt end hvede.
CVUA fortsætter sin kontrol af speltprodukter i 2022.
Food Fraud Nyhedsbrev februar 2022
Nyt fra EU januar 2022
ALKOHOL: Flere tilfælde med salg af ulovlig alkohol
I begyndelsen af 2022, har der været flere rapporteringen om salg af ulovlig alkohol på tværs af verdenskortet. Der er melding fra USA til Rusland, Indien, Pakistan, Colombia og Namibia.
Der er blandt tale om alkohol, der er smuglet over grænser og solgt på det sorte marked. I visse tilfælde er der også solgt ulovligt hjemmeproduceret alkohol eller spiritus på falske flasker.
VANILJE: Franske myndigheder i omfattende vaniljekontrol
Den vigtigste producent af vanilje, Madagaskar, har de senere år oplevet et fald i produktion og omsætning. Udbuddet af ægte vanilje på markedet er derfor mindsket markant, og priserne stiger som følge deraf.
Vaniljemarkedet står derfor over for en øget risiko for svindel, og netop det har de franske myndigheder undersøgt. Overordnet set lyder konklusionen, at hver fjerde inspicerede virksomhed på det franske marked ikke overholdt lovgivningen.
Den typiske svindel omfatter, at man erstatter vanilje med kunstigt fremstillet vaniljesmag. Det ses også, at man intensiverer vaniljestangens smag, lugt eller udseende for at skjule produktets lave kvalitet, f.eks. at der er tale om en allerede udtømt vaniljebælg eller vaniljeekstrakter, der består af vand og kunstig smag og ikke den rene opløsning af vanilje.
HOLLAND: Virksomhed anklaget for fødevaresvindel
De hollandske myndigheder har anholdt syv personer med relation til virksomheden Wegdam Food Link i byen Haaksbergen på grund af formodet fødevaresvindel.
Virksomheden har eksporteret frossen kylling til særligt afrikanske lande, hvor man angiveligt har svindlet med toldafgifter. Virksomheden formedes at have registreret frossen kylling som en række andre fødevarer med en markant lavere toldafgift. F.eks. fisk hvor toldafgiften er op mod 70 procent lavere.
Food Fraud Nyhedsbrev januar 2022
Nyt fra EU December 2021
ITALIEN: Myndighederne sætter ind mod omfattende svindel
Ministeriet for Landbrug-, Fødevare- og Skovbrugspolitik i Italien oplyser, at man gennem en række fødevarekontroller over julen har inspiceret sporbarheden på blandt andet fisk og vin.
Det har ført til en beslaglægning af 2887 kilo fisk på grund af manglede sporbarhed og 2178 kilo fisk med overskreden udløbsdato – nogle endda med udløb i 2019.
Som led i en kampagne mod svindel med vin, blev der også beslaglagt 2200 hektoliter vin ukendt oprindelse og uden den fornødne dokumentation.
Samlet set løb julens beslaglæggelser op i mere end 600.000 euro (4.465.132,89 DKK)
TYRKIET: Operation 'Poison' skal rydde ud i svindel med alkohol
Det tyrkiske politi har anholdt mindst 60 personer for svindel med alkohol efter 12 personer er døde af alkoholforgiftning.
Anholdelserne er en del af den nationale kampagne 'Poison' (red. gift), hvor der indtil videre er beslaglagt 31.000 liter hjemmelavet alkohol. Der er tale om alkoholproduktion, der ikke lever op til de nationale retningslinjer, og produkter bliver solgt uden om det traditionelle marked.
Hjemmelavet alkohol fungerer som et billigere alternativ til den spiritus, der bliver solgt i butikkerne. Generelt er priserne på fødevarer stødt stigende i Tyrkiet, hvilket betyder, at flere ikke har råd til at købe de sikre, statskontrollerede produkter fra butikkerne.
Food Fraud Nyhedsbrev december 2021
Nyt fra EU november 2021
KRYDDERIER: Indeholder de det, du tror?
En ny undersøgelse, lavet på tværs af 21 EU-landene, Norge og Schweiz for Europa Kommissionen, viser, at der stadig er problemer renheden af de krydderier, der sælges på det europæiske marked.
Det står værst til med oregano. Her er op mod 48 procent formodet forfalsket. Oftest fortyndes oregano med olivenblade.
17 procent af peber antages som forfalsket, 14 procent af kardemomme, 11 procent af gurkemeje, 11 procent af safran og 6 procent af paprika og chili.
Det er ikke let for forbrugerne at opdage forfalskningen, da man ofte hverken kan se eller smage forskel.
Den omtalte undersøgelse er den hidtil største kortlægning af krydderiers renhed på tværs af det europæiske marked. Der blev foretaget omkring 10,000 analyser af de 1885 udvalgte prøver af krydderierne.
ITALIEN: Vin for mere end 7 millioner beslaglagt
De italienske myndigheder har udført en stribe koordinerede kontroller som et led i vinkampagnen 2021-2022. Her beslaglagde man 1.055.000 liter vin.
Der har på det seneste været en række formodninger om omfattende svindel med bordvin – vin til overkommelige priser, der som regel bliver solgt i supermarkeder.
For flere af vinene var der mangel på sporbarhed.
FISK OG SKALDYR: Italienske myndigheder slår ned på manglende hygiejne og sporbarhed
De Italienske myndigheder i en koordineret kontrol af fisk og skaldyr beslaglagt omkring 17.5 tons fødevarer. Der var i flere tilfælde ikke tilstrækkelig sporbarhedsdokumentation, mens andre forhandlere ikke respekterede de nationale hygiejnekrav.
Der har i længe været skærpet opmærksomhed mod salg af fisk og skaldyr, da der ofte bliver fundet eksempler på svindel.
Det er eksempelvis, når kostbar fisk udskiftes med langt billigere alternativer. Nogle gange tilsætter sælgerne også is til frossen fisk, så det vejer mere, når det sælges ved kilopris.
Food Fraud Nyhedsbrev november 2021
Nyt fra EU oktober 2021
SPANIEN: Anklager om svindel mod stor vinproducent
Tre spanske vindistrikter, Priorat, Montsant og Terra Alta, har sammen sagsøgt vinproducenten Reserva de la Tierra, en af de største vinforhandlere i Spanien, da virksomheden angiveligt har solgt forfalsket vin i store mængder.
Der er stor prestige i at sælge vin fra det rette vindistrikt og ofte også god økonomi i det. Men hvis man skal sælge vin fra distrikter som Priorat, Montsant og Terra Alta, kræver det helt selvfølgeligt, at vinen også stammer derfra. Og det er netop problemet.
Reserva de la Tierra reklamerer med, at nogle af deres vine stammer fra distrikterne. Men det har aldrig været tilfældet, fastslår laboratorieanalyser.
Det catalanske politi har beslaglagt 750.000 flasker vin og 3.2 millioner falske vinmærkater under en ransøgning af Reserva de la Tierras kontor og lager. Politiet antager, at virksomheden har produceret mellem otte og ti millioner forfalsket flasker vin hvert år siden 2017. Reserva de la Tierra vin er blevet solgt i Danmark og verden over.
Derudover oplyser politiet, at man har fundet millioner af falske garanti-certifikater, der traditionelt findes på bagsiden af vinflakser fra de særlige vindistrikter.
Reserva de la Tierra afviser anklagerne. Det catalanske politi fortsætter undersøgelserne af virksomheden.
KRYDDERIER: Mere end to tons beslaglagt
Punjab Food Authority (PFA) i Pakistan har gennem to forskellige aktioner beslaglagt store mængder af rød chilipulver. Der er er tale om mere end 2.600 kilo.
Der blev fundet kunstig farve og kemikalier i krydderiet, der ikke er egnet til fødevarer. Der var også problemer med hygiejnen.
Krydderierne blev solgt til hotelkæder og supermarkeder, men fordi der er risiko for, at man ved indtag kan få mave- og tarmproblemer og andre alvorlige sygdomme, er produkterne nu af markedet.
PFA har tidligere givet en række indskærpelser til virksomheden.
KØD: Stor aktion stopper organiseret svindel
I Hong Kong har man i én politiaktion beslaglagt 1.700 kilo frossen kød til en vurderet værdi af mere end 400 millioner kroner.
Varerne var blevet smuglet til Hong Kong fra Brasilien og Holland med skib. Politiet antager, at det skulle sælges videre på fastlandet.
Problemer med den slags smuglersager er, at bagmændene ofte omgår de lokale afgifter, told og tilsyn med kødets kvalitet. Når der ikke er tydelig sporbarhed på produkterne, kan man ikke dokumentere, at kødet er godkendt som fødevare.
I forbindelse med aktionen har politiet anholdt den formodede bagmand.
Food Fraud Nyhedsbrev oktober 2021
Nyt fra EU september 2021
VIN: Der svindles med hverdagsvin
Eksperter estimerer, at omkring 20 procent af vin solgt på verdensplan ikke er, hvad det lover. I deres undersøgelse af verdens vinmarked, fremhæver eksperterne et eksempel, hvor billig siciliansk vin blev hældt på nye flasker, der efterligner vin til godt 2.000 kroner flasken.
Men det er ikke kun uhyre dyr vin, der svindles med. Faktisk ses de fleste tilfælde med almindelig hverdagsvin, og problemet er størst i Kina.
FISK: Stadig omfattende svindel med fisk
På trods af en stort indsats for at bekæmpe svindel med fisk, så er der stadig omfattende problemer med falske varedeklarationer på fisk. Det drejer sig især om eksklusive fiskearter som blåfinnet tun. Ofte sælges mindre værdifuld fisk som de eftertragtede fiskearter. Disse erstatningsfisk er som regel fanget uden for Afrikas kyst.
Når det kommer til fisk, vi almindeligvis spiser i Europa, såsom konventionel tun, kulmule og ansjoser, så er det kun to procent, der har forkert varedeklaration.
INDIEN: Mælk forurenet med urin
I Indien har myndighederne været i gang med en 10 timer lang aktion, hvor de har kasseret mere end 27.000 liter forurenet mælk. Myndighederne fandt blandt andet urin i mælken.
Myndighederne inspicerede 308 forskellige lastvogne med mælk med i alt 74.523 liter mælk. Det vil sige, at mere end en tredjedel af den mælk, der var på vej ud til forbrugerne ikke var godkendt til salg.
Food Fraud nyhedsbrev september 2021
Ny årsrapport fra EU Food Fraud Network - 2020
Fælles EU-samarbejde om indsatsen mod svindel
På trods af coronasituationen har EU's Food Fraud Network i 2020 ufortrødent fortsat sit samarbejde om bekæmpelsen af fødevaresvindel. Til at understøtte dette er der etableret et digitalt og sikret samarbejdssystem (AAC-FF), hvor i gennem medlemslandenes myndigheder kan informere hinanden om mistanker om svindel med fødevarer. I alt blev der i 2020 sendt 349 meddelelser på tværs af landene. Det er en en stigning på 20% i forhold til 2019.
I 2020 har Danmark sendt 12 forespørgsler eller underretninger om mulig svindel til andre medlemslande. Til sammenligning står de øvrige skandinaviske lande (Island, Norge, Sverige og Finland) for i alt 10 notifikationer. Helt i front ligger Frankrig og Tyskland med hhv. 53 og 84 notifikationer.
Ud af de 349 notifikationer drejede lidt over en tredjedel sig om ukorrekte mærkning, mens en fjerdedel omhandlede dokumentkontrol. En femtedel handlede om udeklarerede indholdsstoffer eller forfalskning, mens de resterende handlede om ulovlig håndtering af fødevarer eller krænkelser af varemærkerettigheder.
Med den nye kontrolforordning (2017/6251 OCR) er myndighederne i større grad end hidtil blevet forpligtet til at øge kontrollen med vildledning og svindel, lige som forpligtelsen til at underrette andre landes myndigheder ved mistanke om svindel, er styrket. Den nye kontrolforordning trådte i kraft i december 2019.
I FFN-årsrapporten finder du meget mere information om den tværeuropæiske indsats mod svindel, lige som du kan læse om nogle af de koordinerede kontrolaktioner, som har været gennemført på tværs af EU-medlemslandene.
Her finder du årsrapporten for Food Fraud Network 2020
Nyt fra EU juli-august 2021
VERDEN: Ulovlig handel truer haj- og rokkebestanden
Hajer og rokker krydser flere verdenshave, når
de er døde, end når de er levende. Især Europa og Middelhavsområdet har en helt
central rolle som importør, eksportør og forbruger af kød fra hajer og rokker. En nylig rapport fra WWF fremhæver, at EU tegner sig for 22% af den globale handel med kød fra hajer. Ulovlig handel med haj- og rokkekød i perioden 2012-2019 er vurderet til at have en værdi på 2,6 milliarder dollars. Næsten 500 haj- og rokkearter er i dag truet af udryddelse.
BULGARIEN: Svindelris på hylderne
Organiseret kriminalitet står bag omfattende svindel med ris, der menes at kunne berøre hele Europa. Det drejer sig om store mængder ris importeret til Ukraine og Egypten, der har fået påsat falsk logo og navn, således det giver sig ud for at være fra den anerkendte australske risproducent 'SunRice'. Derefter er produktet til blevet eksporteret fra Rumænien til EU, Storbritannien, Canada, Israel og Saudi Arabien. 'SunRice' antager, at det drejer sig om flere hundrede ton ris, der er blevet forfalsket.
SPANIEN/FRANKRIG: Millionsvindel med pistacienødder
Pistacienødder får falsk økologi-mærkning. Miljø- og fødevaremyndighederne fra Spanien og Frankrig har sammen med EUROPOL opdaget, at spanske forhandlere sælger konventionelt producerede pistacienødder som økologiske. Der er tale om falsk markedsføring vurderet til at have indbragt svindlerne mere end 44 millioner kroner. Produkterne er hovedsageligt solgt til Frankrig.
Food Fraud nyhedsbrev juli-august 2021
Nyt fra EU juni 2021
MAROKKO: Europæisk fokus på tomater
En tomat er ikke bare en tomat. Især ikke når producenterne svindler med deres oprindelse. Jordi Cañas Péres, medlem af Europa-Parlamentet, har sammen med en lokal NGO påtalt, at en stor mængde af de tomater, der bliver solgt med lovning om marokkansk oprindelse, faktisk er produceret i det vestlige Sahara. Derfor er der tale om falsk mærkning. Udover at vildlede forbrugerne, har svindlen også store konsekvenser for Marokkos eksportøkonomi.
SPANIEN: Fokus på falsk fiskemærkning
I Spanien har en gruppe forskere undersøgt konsekvensen af falsk mærkning og udbytning af eksklusiv fisk for fisk af lavere kvalitet. Man har mere præcist undersøgt arterne; ansjos, kulmule, tun og blåhvilling. Her fandt man at 1,9 procent af de 401 prøver viste, at produktet bar falsk mærkning. Der blev fundet flest eksempler af falsk mærkning ved tunfisk.
BELGIEN: Store mængder konfiskeret
Den belgiske fødevarekontrol 'Fedeal Agency for the Safety of the Food Chain' (FASFC) har beslaglagt omkring 80 ton tunfisk i løbet af fire måneder i 2020. Ved kontrollen blev der taget 45 prøver af fersk og frossen tun og foretaget mere end 92 forskellige analyser. Herigennem fandt man, at store mængder tunfisk var behandlet med carbonmonoxid, der ændrer produktets kosmetiske udseende, og får fisken til at syne mere frisk. Andre analyser fandt også store mængder nitrit i fisken.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev juni 2021
Nyt fra EU maj 2021
SPANIEN: Organiseret kriminalitet med safran
De spanske myndigheder har i samarbejde med Europol lavet en stor indsat mod organiseret kriminalitet med salg af forfalsket safran. Produktet var importeret fra Iran og var blandet op med tørrede blomsterrester og tilsat farvemiddel, der ikke er godkendt til fødevarer, før det blev mærket som værende af spansk oprindelse.
Myndighederne har i alt beslaglagt 500 kilo af det forfalskede safran.
PERU: Falsk fisk på menukortet
43 procent af fisk solgt i Lima har forkert varedeklaration. En større undersøgelse viser, at højkvalitetsfisk ofte skiftes ud med et produkt af lavere værdi. Der er også tilfælde, hvor truede fiskearter er blevet solgt og deklareret som en anden fiskeart. I undersøgelsen blev der fundet fundet flest tilfælde af falsk forbrugerinformation i restauranterne end i butikkerne.
USA: Kinesisk honning tvinger priser i bund
Import af billig falsk honning fra Kina presser amerikanske producenter ud i et økonomisk kollaps. Tusindvis af biavlere er nu gået sammen om at lægge sag an mod landets største importører af falsk kinesisk honning. Det drejer sig bl.a. om virksomhederne Sunland Trading og Lamex Food.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev maj 2021
Nyt fra EU April 2021
UKRAINE: Svindel med mælkeprodukter
Mælkeprodukter – herunder især mælk og især smør – er blandt de fødevarer, der blev svindlet mest med i Ukraine. Det oplyser 'State Service of Ukraine on Food Safety and Consumer Protection'. Blandt de mest almindlige lovovertrædelser er forkert varedeklaration og tilstedeværelsen af ikke-mælkebaseret fedtkilder i produkterne.
ITALIEN: Konfiskering af produkter for 21 millioner euro
Mere end 70.000 kontroller for svindel med fødevarer i Italien er ført til en konfiskering af over 22 millioner kilo produkter i løbet af 2020. Det viser en rapport fra de italienske myndigheder. Langt de fleste kontroller blev foretaget ved landets vinproducenter.
EU: Stor undersøgelse af svindel med olivenolie
Hvornår er din olivenolie egentlig rigtig olivenolie? Det er ikke altid nemt for den almindelige forbruger at spotte. En større undersøgelse af producenter inden og uden for EU viser, at jomfruolivenolie ofte sælges som ekstra jomfru olivenolie uden at være det. Derudover opblandes olivenolie også ofte med billigere vegetabilske olier som solsikke- og rapsolie, men sælges stadig som ren olivenolie. Rapporten konkluderer, at der er brug for en mere intensiv kontrolindsat af producenterne.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev april 2021
Nyt fra EU Marts 2021
VERDEN: Udbredt fusk med fiskearter
Online mediet The Guardian har kigget nærmere på 44 undersøgelser af i alt 9000 indsamlede prøver af fisk og skaldyr i mere end 30 lande. De anvendte analyser, herunder bl.a. DNA-analyser, viste at hele 36 pct. af produkterne var mærket forkert og erstattet med en anden art.
STORBRITANNIEN: Nyt værktøj skal forebygge svindel
Hvor modstandsdygtig er din virksomhed over for fødevaresvindel? National Food Crime Unit har udviklet et online værktøj, der kan hjælpe virksomhederne med at vurdere risikoen for svindel. Samtidig giver værktøjet gode råd til bekæmpelse af fødevaresvindel.
VERDEN: Ikke al honning kommer fra bierne
1,9 millioner tons honning sættes til livs hvert år verden over. Men biavlere og forskere advarer om, at der højst sandsynligt sælges mere honning, end verdens bier kan producere. F. eks. produceres der kun 2.500 tons manukahonning hvert år. Men der sælges 10.000 tons om året. Særligt honning fra Kina vurderes at være blandet op med billig sukkersirup.
Food Fraud nyhedsbrev marts 2021
Nyt fra EU: Februar 2021
ITALIEN: Snyd med beskyttet oprindelsesmærkning
De italienske myndigheder har beslaglagt i alt fem tons svinekød og et ton ost, som var mærket med beskyttede oprindelsesbetegnelser hos virksomheder, der ikke kunne fremvise dokumentation for fødevarernes oprindelse. I alt 37.400 æg blev også beslaglagt pga. manglende sporbarhed. 27 virksomheder var involveret i ulovlighederne, som resulterede i sanktioner for i alt 117.500 Euro.
SLOVENIEN: Vil også producere balsamico
I Slovenien er der opstået en regulær twist til nabolandet Italien. Sloveniens regering har anmodet EU om en national teknisk standard til produktion af balsamico, hvilket de italienske producenter synes er en dårlig idé. Ifølge dem vil det komme for tæt på deres beskyttede Modena regionale-mærke, hvilket kan føre til forvirring hos forbrugerne.
USA: Afsløring af organiseret fiskesmugling
Fire ansatte hos en asiatisk fødevaredistributør i New York er blevet afsløret i at have kørt en ulovlig smuglerring med maller fra Bangladesh og Myanmar i to år. Fupnummeret bestod bl.a. i, at fiskene på dokumenter og emballage var mærket som andre arter. De involverede kan ifølge artiklen se frem mod op til 25 års fængsel hver.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev februar 2021
Nyt fra EU: Januar 2021
SPANIEN: Omfattende fusk med kød og druer
De spanske myndigheder har slået til mod 10 virksomheder og beslaglagt i alt 122 tons kød, som var uegnet til human konsum. Kødet havde bl.a. fået forlænget holdbarheden, lige som der var fiflet med oprindelsesmærkningen og påsat falske økologi-anprisninger. Det sidste gjaldt også 15 tons vindruer, som myndighederne beslaglagde i en anden sag. Druerne havde en samlet værdi af 24 000 Euro og skulle have været sendt til virksomheder i Frankrig og Spanien.
INDIEN: Slik og krydderier med talkum og savsmuld
To tilfælde af systematisk erstatning af fødevareingredienser med andre stoffer er blevet afdækket i Indien. I den ene sag beslaglagde myndighederne 10 tons slikkepinde og andet slik, som var iblandet talkum. I en anden sag afslørede politiet en større organisation, som anvendte savsmuld og ris-pulver til at fortynde gurkemeje og chilipulver, før de blev mærket med en kopi af et kendt krydderivaremærke.
STORBRITTANIEN: Tegn
på mere svindel pga. corona
Artiklen henviser til en rapport fra the Food Authenticity Network, som beskriver, at fødevaresvindel relateret til iblanding af ukendte stoffer er steget 30 pct. mens varemærkeforfalskning er steget hele 47 pct. i løbet af corona-pandemien.
Særligt spiritus, vin og honning er omfattet.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev januar 2021
Nyt fra EU: December 2020
SPANIEN: Falsk whisky for millioner
Under navnet "Operation Fuco" afslørede de spanske myndigheder før jul en kriminel organisation, der sælger falsk whisky under navnet et berømt mærke. Svindelnummeret vurderes til at have en værdi på 800.000 Euro, svarende til knap 6 mio. danske kroner. 14 personer er enten arresteret eller under yderligere efterforskning.
ITALIEN: Alt godt fra havet og spisekammeret beslaglagt
En række aktioner har givet anledning til beslaglæggelser af større partier af særligt fisk og skaldyr, men også granatæbler, olie og champagnen til nytårsfesten. Beslaglæggelserne skyldtes særligt manglende sporbarhedsdokumentation, mens de 22 tons granatæbler var mærket som "produced in Italy", selv om de i virkeligheden var fra Tunesien.
STORBRITTANIEN: Året der gik - Fødevaresvindel
Ulovlige opskæringsanlæg, forfalsket alkohol, forlængelse af anvendelsesdatoer og ommærkning af oversøiske produkter var blandt de sager, som den britiske Food Crime Unit havde travlt med i 2020. På det ulovlige opskæringsanlæg fandt man 5 tons animalske biprodukter, der efter opskæring skulle markedsføres som værende egnet til konsum.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev december 2020
Nyt fra EU: November 2020
KENYA: Falske krydderier fremstillet i slumkvarter
I Kenya har politiet slået til mod et kriminelt syndikat, der fremstillede falske krydderier og tomatsovs helt uden tomater, men med kemikalier blandet med sukker og vand. Produkterne blev primært solgt til hoteller. Tre personer blev arresteret og mere end 5 tons krydderier blev beslaglagt.
JORDAN: Fup med mælkepulver i mejeriprodukter
De jordanske fødevaremyndigheder har beslaglagt 13 tons mælkepulver, yoghurt og osteprodukter, som var mærket som fremstillet af frisk mælk, selv om det var produceret af mælkepulver. Derudover var der ingen dokumentation for, at det anvendte pulver var egnet til human konsum. Fabrikken blev lukket, mens efterforskningen fortsatte.
STORBRITTANIEN: Honning fyldt med tilsat sukker
Test af en række honningmærker viste tegn på tilsat sukker i 10 ud af 13 produkter. Virksomhederne sår tvivl om analysemetoden, mens europæiske landmænd finder det påfaldende, at kinesisk honning kun koster en tredjedel af den europæiske. Storbritannien importerer 50.000 tons honning om året. Ca. en tredjedel kommer fra Kina.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev november 2020
Nyt fra EU: Oktober 2020
MAROKKO: 45 arresteret for svindel med vin
I regi af "Operation Bacchus" har de marokkanske myndigheder beslaglagt 1,2 mio. flasker vin, lukket 87 virksomheder og arresteret mindst 45 involverede personer. Den forfalskede vin var illegalt importeret, fejlagtigt mærket og potentielt sundhedsskadelig.
BANGLADESH: Svindel med nudler og ghee
To virksomheder i Bangladesh har fået bøder for fødevaresvindel. Myndighederne har destrueret 5 tons nudler, som var iblandet for gamle farve- og smagsstoffer. Desuden blev 2 tons forfalsket ghee (klaret smør) destrueret.
TYRKIET: 80 omkomne efter indtagelse af pirat-sprut
I Tyrkiet har 80 mennesker mistet livet efter at have indtaget ulovligt fremstillet alkohol. Ifølge de tyrkiske myndigheder var den forfalskede spiritus fremstillet af rengøringsmidler og produkter, som indeholdt høje niveauer af methanol, som kan føre til blindhed eller død ved indtagelse.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev oktober 2020
Nyt fra EU: September 2020
COLOMBIA: Kød fra æsler og heste solgt som oksekød
I en omfattende sag i Colombia er æsler og heste - flere af dem syge - blevet slagtet, hvorefter kødet blev blandet kemikalier for at ændre dets tekstur og farve. Herefter er kødet blevet solgt som oksekød til skoler i mængder på mellem 2 og 5 tons om ugen.
ALBANIEN: Grøntsager var ikke "made in Italy"
I Albanien har myndighederne beslaglagt 20 tons tomater, auberginer og peberfrugter produceret i Albanien, men fejlagtigt mærket som "made in Italy". Grøntsagerne blev vurderet egnede til konsum og doneret til velgørende formål.
ITALIEN: Udokumenterede mærkningsoplysninger
I en større kontrolaktion på tværs af landet har italienske Carabinieri beslaglagt en række fødevarer, hvorpå der ikke kunne fremvises dokumentation for mærkningsoplysningerne. Det gjaldt bl.a. 1500 liter mælk, 10000 flasker mineralvand og 2000 liter vin.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev september 2020
Nyt fra EU: Juli-August 2020
SPANIEN: Fiskefusk med oprindelse og holdbarhed
I Spanien har Guardia Civil arresteret tre personer for ulovlig ommærkning af 12 tons havbrasen og havaborre. Udover, at oprindelsen på fiskene blev ændret fra Tyrkiet til Spanien, blev holdbarheden forlænget, hvilket udgjorde en risiko for forbrugernes sundhed. Fiskene blev derfor destrueret.
ITALIEN: Økologiske mandler uden sporbarhed
Knap 98 tons økologiske mandler er blevet beslaglagt af de italienske myndigheder, fordi ejeren ikke kunne fremvise den påkrævede sporbarhedsdokumentation. Mandlerne anslås at have en samlet værdi på 753 000 Euro. Det svarer til 5,6 mio. danske kr.
MEXICO: Delfin i dåsetun
Et mexicansk forskningsprojekt har foretaget en artsbestemmelse af indholdet i 15 dåser tun. Her viste 3 dåser (20 pct.) et udeklareret indhold af delfinkød. Selv om der ikke er risiko for folkesundeheden, er forekomsten yderst problematisk, da delfiner er en truet dyreart og derfor fredede.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev juli-august 2020
Nyt fra EU: Juni 2020
VERDEN: Bæredygtig fiskeri trues fortsat af ulovlig fiskeri
Ifølge FAO er ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri (IUU) blandt de største trusler om fremtidens bæredygtige fiskeri. Antallet af fiskebestande, der udsættes for overfiskeri er over 40 år steget mere end 300 pct. Dette bringer levebrødet for befolkningen i en række udviklingslande i fare.
STORBRITTANIEN: Ny mærkningsordning skal øge fødevarers troværdighed
Et særligt kvalitetsstempel skal fremover gøre det nemmere for de britiske forbrugere at tjekke, om en fødevarer er sikker og lever op til løfter om eksempelvis bæredygtighed. Mærkningsordningen, som er udviklet af virksomheden BSI, skal bidrage til at genopbygge forbrugertilliden samt mindske fødevaresvindel.
BELGIEN: Grænsekontrol af fødevaretransportører viste overtrædelser
De belgiske fødevaremyndigheder har fra medio april til medio maj foretaget vejkontroller ved den hollandske grænse. Kontrollerne fokuserede på transport af fødevarer, foder og levende dyr. 621 køretøjer blev kontrolleret i løbet af 20 vejkontroller. Kontrollen afslørede overtrædelser hos mere end hver sjette af de kontrollerede biler.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev juni 2020
Nyt fra EU: Maj 2020
EU: Øget samarbejde på tværs af grænser
EU-kommissionen har i maj 2020 offentliggjort AAC-FF årsrapporten 2019, der fremhæver et øget samarbejde på tværs af landegrænser og en stigning i notifikationer på den særlige AAC-FF platform, hvor medlemslandene kan dele mistanker om fødevaresvindel.
STORBRITTANIEN: Ny rapport om fødevaresvindel
En netop udgivet rapport om fødevaresvindel i Storbritannien kigger nærmere på, hvilke motivationsfaktorer, virkninger, testmetoder, forebyggelsesstrategier og Brexit-effekter, der er på spil, når det handler om fødevaresvindel. Rapporten fremhæver særligt forfalskede produkter og analyserer på udfordringer og muligheder for at opdage fødevaresvindel i takt med, at online shopping vinder frem.
EU: Farm to Fork-strategien skal øge indsatsen mod madsvindel
Den netop offentliggjorte Farm to Fork strategi - eller på dansk "Jord til bord - strategien" har ikke kun fokus på bæredygtighed og sundhed, men skal også sikre fair konkurrencevilkår. Under rapportens punkt 2.6 kan man læse mere om, hvordan medlemsstaterne sammen med Europol og OLAF vil øge kampen mod fødevaresvindel.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev maj 2020
Nyt fra EU: April 2020
EU: Øget antal svindelsager som følge af COVID-19
Ifølge rapporter fra EU Medlemslandenes kontrolmyndigheder er antallet af svindelsager steget betydeligt i samme periode, som COVID-19 har bredt sig i verden. Således sås der i perioden december 2019 til marts 2020 en fordobling af antallet af svindelsager i forhold til perioden august til november 2019.
ITALIEN: Buræg solgt som æg fra fritgående høns
De italienske myndigheder har beslaglagt 20.000 æg, som ifølge mærkningen skulle komme fra fritgående høns. I virkeligheden stammede de fra en besætning med burhøns.
KINA: Stivelsesprodukter blandes op med udeklareret maniok
Forskere i Kina har udviklet en ny metode til at afdække svindel med stivelsesprodukter. Analyserne viste, at 30 pct. af søde kartofler, 25 pct. majs og 40 pct. af prøverne med kartoffelstivelse var iblandet udeklareret maniok, som har en lavere pris. Udover at forbrugerne bliver snydt, kan svindlen udgøre en sundhedsmæssig risiko for allergikere.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev april 2020
Nyt fra EU: Marts 2020
MEXICO: Store mængder udeklareret vand i frossen fisk
Det er helt almindeligt at anvende et tyndt lag isglasering til at bevare udseendet og kvaliteten på frosne fisk. I Mexico viste et NGO-studie imidlertid, at frosne fisk solgt i detailleddet i gennemsnit indeholdt hele 30 pct. vand – og i visse tilfælde op til 57 pct. vand. Samtidig var isglaseringen ikke deklareret.
ITALIEN: Dobbelt op på honningsvindel
De italienske myndigheder har beslaglagt 7 tons honning uden oprindelsesmærkning. Men faktisk havde partiet allerede været beslaglagt nogle måneder forinden pga. uhygiejniske forhold, hvorefter det var blevet stjålet fra lageret og udbudt til salg igen.
BRASILIEN: Hver tredje olivenolie lever ikke op til deklarationen
Ifølge en nyligt udkommet rapport kunne 45 ud af 140 slags olivenolie ikke leve op til den varebetegnelse, som de var mærket med. Enkelte produkter bestod sågar af 85 pct. soya-olie og 15 pct. olivenolie af en bom-oliekvalitet, som vurderes som uegnet som menneskeføde.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev marts 2020
Nyt fra EU: Februar 2020
PORTUGAL: Buræg solgt som æg fra fritgående høns
De portugisiske myndigheder har beslaglagt næsten 50.000 æg, som var mærket som æg fra fritgående høns. Yderligere undersøgelse viste, at dette var ukorrekt. Derudover var der også blevet fiflet med læggedatoen, hvorved æggene fik en længere holdbarhed.
ØSTRIG: Mere æggesvindel
En stor østrigsk virksomhed, der hver dag distribuerer halvanden million æg i form af halvfabrikata-produkter er mistænkt for at blande produkterne op med rådne æg, som har været opbevaret i virksomheden i flere måneder. Nogle af disse var endvidere forurenet med hønseekskrementer.
BELGIEN: Falsk vin med ecstasy skyld i dødsfald
I Belgien er en 41-årig kvinde afgået ved døden efter at have drukket forfalsket rødvin, som indeholdt høje niveauer af de euforiserende stoffer MDMA og MDA. Vinen var mærket RED Merlot Cabernet Sauvignon 2016 af mærket Black & Bianco og havde en brun korkprop i modsætning til den ægte, som har en sort korkprop.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev februar 2020
Nyt fra EU: januar 2020
SPANIEN: Falske hestepas og kød uegnet til at spise
Den spanske myndighed Guardia Civil har i samarbejde med Europol afsløret et kriminelt netværk, der solgte hestekød, som ikke var egnet som fødevare. I forbindelse med efterforskningen beslaglagde myndighederne 185 falske hestepas.
BRASILIEN: Tilbagekaldelse af forgiftet mælk
I Brasilien har myndighederne anholdt en person for at tilsætte kemikalier som sodiumhydroxid, hydrogenperoxid samt formaldehyd til mælk. Mere end 300.000 liter mælk fra to kendte mælkebrands blev kaldt tilbage fra markedet.
EU: Forslag om ændring af mærkningsregler for honning
16 lande med Slovenien og Portugal i front har anmodet EU om en ændring i de europæiske regler for mærkning af honning. De mener bl.a., at formuleringen "sammensat af honning fra lande fra EU og lande uden for EU" er for bred. Man frygter, at det går ud over de lokale honningproducenter i de enkelte lande, fordi der kan være et økonomisk incitament i at blande lokal honning med honning fra 3. lande.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler
Food Fraud nyhedsbrev januar 2020
Nyt fra EU 2019 og tidligere år
Fødevaresvindel i EU og resten af verden
Siden 2016 er der udkommet månedlige rapporter med presseklip om fødevaresvindel i hele verden. Her kan du finde de tidligere rapporter eller tilmelde dig nyhedsbrevet, så du får direkte besked, når en ny rapport er klar.
Food Fraud Newsletter - oversigt over tidligere nyhedsbreve
Operation OPSON VIII - 2019
I 2019 deltager Fødevarerejseholdet lige som de tidligere år i den årlige OPSON operation.
OPSON er en årligt tilbagevendende international aktion rettet mod falske fødevarer og anden fødevaresvindel. Det er Interpol og Europol, som står i spidsen for den verdensomspændende operation.
Her kan du læse mere om OPSON kontrolkampagnen for 2019
Her finder du information om OPSON generelt samt om resultaterne af de tidligere OPSON kontrolkampagner.
IFRO-rapport om fødevaresvindel
Rapporten indeholder en række definitioner og terminologier for fødevaresvindel samt en gennemgang af, hvordan de europæiske lande arbejder med bekæmpelse af fødevaresvindel.
I begyndelsen af 2019 har Københavns Universitet, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) udarbejdet en rapport om fødevaresvindel. Rapporten er udarbejdet for Fødevarestyrelsen under aftalerne om forskningsbaseret myndighedsbistand.
Værktøj til forebyggelse af svindel
Ud over incitamenter for svindel og risikoanalysemodeller indeholder rapporten også et S-SAFE værktøj, som fødevarevirksomheder kan drage nytte af i forbindelse med forebyggelse af svindel. Værktøjet er frit tilgængeligt og indeholder en lang række spørgsmål, som skal vægtes i forhold til at vurdere sårbarheden for enkelte produkter. Svaret på spørgsmålene munder herefter ud i en statistisk oversigt, som virksomheden kan bruge til at forebygge svindel.
Læs hele rapporten Review of socioeconomic tools and models for preventing, detecting and mitigating food fraud
Gå til hovedsiden Svindel med fødevarer