Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Spørgsmål og svar om antibiotikaresistente bakterier i kød

På denne side finder du spørgsmål og svar om, hvordan du som forbruger kan forholde dig til antibiotikaresistente bakterier (fx MRSA og ESC bakterier) i kød.

Hvordan undgår jeg antibiotikaresistente bakterier, når jeg laver mad?
Fødevarestyrelsens generelle råd om god køkkenhygiejne virker overfor alle bakterier også bakterier, som er resistente overfor antibiotika. Du kan nedsætte risikoen for at få resistente bakterier via maden ved at følge hygiejnerådene, som du finder her:
 
 
 
Er der færre antibiotikaresistente bakterier i økologisk kød?
Fødevarestyrelsen har tidligere undersøgt for MRSA i svinekød. Undersøgelsen tyder på, at der ikke lige så tit er MRSA i økologisk svinekød som i andre typer svinekød.
 
 
Er der flere antibiotikaresistente bakterier i hakket kød end i hele kødstykker?

Der er ikke nødvendigvis flere antibiotikaresistente bakterier i hakket kød end i hele kødstykker. Men da bakterier sidder på overfladen af kød, og hakket kød har en meget større overflade end hele stykker kød, er der større sandsynlighed for, at hakket kød indeholder flere bakterier (både resistenete og ikke resistente) end hele stykker kød. Derfor bør hakket kød altid gennemsteges.   

 Læs mere  her om Køkkenhygiejne i private køkkener.

 
Er der både antibiotikaresistente bakterier i råt og færdigstegt/spiseklart kød?

Der kan være antibiotikaresistente bakterier i råt kød, men bakterierne dør ved høj varme. Hvis du følger rådene om god køkkenhygiejne og varmer tilstrækkeligt op, vil bakterierne være døde i det færdigstegte kød.

Læs mere her om Køkkenhygiejne i private køkkener.

 

Kan jeg overføre antibiotikaresistente bakterier til mig selv ved madlavning?

Der er en minimal risiko for at overføre antibiotikaresistente bakterier fra råt kød til dig selv, når du håndterer kød.

Hvis du har en rift eller et sår på hånden, kan det dog ikke udelukkes, at bakterier fra kødet bliver overført til såret. Dette kan for visse bakterier, f.eks. MRSA, udgøre en sundhedsrisiko. Husk derfor at vaske hænderne grundigt med sæbe, når du har rørt ved råt kød.

 

Kan jeg få antibiotikaresistente bakterier gennem maden?

Hvis du overholder Fødevarestyrelsens anbefalinger om god køkkenhygiejne, får du ikke antibiotikaresistente bakterier gennem maden.

 

Læs mere her?

Læs her om Guide til god køkkenhygiejne: Spred ikke bakterier og virus

Se denne rapport om MRSA Risiko og håndtering - Rapport fra MRSA-ekspertgruppen 2017

Læs mere på denne informationsside om MRSA

Ændret 15. december 2021