Hvad skal der til, for at dyrlægen må ordinere antiparasitære lægemidler, herunder særligt ormemidler til heste? Det er et spørgsmål, som tit bliver stillet til Fødevarestyrelsen.
Diagnosekrav ved ordinering af antiparasitære lægemidler
Helt grundlæggende skal dyrlægen have stillet en diagnose for at udlevere eller ordinere receptpligtige lægemidler – herunder også antiparasitære lægemidler. Som regel stiller dyrlægen en diagnose efter en klinisk undersøgelse af det pågældende dyr. Den kliniske undersøgelse kan suppleres med en laboratorieundersøgelse af f.eks. en gødningsprøve, når dyrlægen anser det for relevant. Laboratorieundersøgelsen skal foretages af den praktiserende dyrlæge eller af et godkendt laboratorium.
I visse konkrete tilfælde, hvor Fødevarestyrelsen vurderer, at der er en veterinærfaglig begrundelse, kan der anvendes, udleveres eller ordineres antiparasitære lægemidler til dyr uden forudgående diagnose. Det er Fødevarestyrelsens vurdering, at antiparasitære lægemidler kan anvendes i følgende situationer uden forudgående diagnose:
Behandling af føl under seks måneder mod spolorm
Behandling af drægtige hopper mod trådorm i tilfælde af dokumenterbar sygdomshistorik
Behandling af drægtige tæver mod spolorm
Behandling af drægtige hunkatte sidst i drægtigheden mod spolorm
samt under visse omstændigheder behandling af rævens dværgbændelorm.
Læs mere på siden 'Rævens dværgbændelorm'.
Hvornår har dyrlægen et tilstrækkeligt kendskab til dyreejeren og dyreholdet?
I visse tilfælde kan det være tilstrækkeligt at stille diagnosen på baggrund af en laboratorieundersøgelse af materiale fra det syge dyr eller efter gennemgang af sygdommens symptomer og forløb med dyreejeren. Dyrlægen må kun stille en diagnose uden forudgående klinisk undersøgelse, hvis dyrlægen har tilstrækkeligt kendskab til dyreejeren og dyreholdet (helbredstilstand, opstaldningsforhold m.v.) til, at det er fagligt forsvarligt.
Det er Fødevarestyrelsens vurdering, at
"tilstrækkeligt kendskab" til dyreholdet og til ejeren forudsætter, at dyrlægen jævnligt tilser dyret/dyrene
"tilstrækkeligt kendskab" ikke kan opnås alene på baggrund af laboratorieundersøgelser og skriftlige oplysninger fra dyreejeren
materiale til laboratorieundersøgelse som udgangspunkt bør udtages af dyrlægen
indsendelse af materiale til laboratorieundersøgelse til eksternt, godkendt laboratorium bør foretages af dyrlægen.
Lovstof og regler
Du kan læse om reglerne på lovstofsiden "
Lægemidler til dyr" under "Lov om dyrlæger", § 12.
Læs mere
Ændret 29. april 2022