Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Flerlagsmaterialer

​Flerlagsmaterialer anvendes ofte i kontakt med fødevarer.

​​​Flerlagsmaterialer til fødevarer består generelt af enten samme materialetype med forskellige egenskaber, fx plast med forskellige egenskaber, eller forskellige materialetyper, fx plast med papir og/eller metallag.

Flerlagsmaterialer sammensættes ofte, så at et materiale skal fungere som en barriere mod et andet materiale, hvorfra der ellers kan overføres stoffer til maden.

Der er mange muligheder for at sammensætte eller konstruere fødevarekontaktmaterialer, hvor kontaktfladen har en anden sammensætning end de øvrige lag i materialet. For plast, hvor alle lagene er plast, skal hele materialet overholde de bestemmelser, der er nævnt under afsnit 5 i Plastforordningen (10/2011). Hvis der er en grænse for indhold Qm (indhold i materialet), refererer den til hele materialet. Hvis der er en grænse for migration, SMG (specifik migrationsgrænse), gælder den for afsmitning til en simulator, og undersøgelsen udføres kun for kontaktfladen.

For andre flerlagsmaterialer end plast skal materialet vurderes samlet og i henhold til de generelle bestemmelser i Forordning nr. 1935/2004, artikel 3.  

 

Funktionel barriere i flerlagsmaterialer til fødevarer
I flerlagsmaterialer til fødevarer anvendes der i nogle tilfælde et særligt lag, som kaldes en “funktionel barriere”. En funktionel barriere er et lag i et flerlagsmateriale, som i princippet fungerer ved at bremse eller stoppe migration fra de lag, der ligger udenfor barrieren.
 
Hvis en funktionel barriere virker efter hensigten, vil den mindske migrationen af stoffer fra materialet i kontakt med en fødevare til selve fødevaren.
 
Alle materialer kan fungere som en barriere over for visse stoffer i et begrænset tidsrum og ved begrænsede temperaturer, mens andre stoffer ved samme betingelser kan vandre uhindret igennem.  Hvis en virksomhed anvender en funktionel barriere i et flerlagsmateriale, skal der indgå dokumentation for, at barrierelaget opfylder hensigten, i virksomhedens egenkontroldokumentation.

 

Lovstof og regler om fødevarekontaktmaterialer


 

Ændret 17. maj 2022