Alle frugt- og grøntvirksomheder og fx supermarkeder, restauranter, kantiner, cateringvirksomheder og smørrebrødsforretninger skal have en god hygiejne omkring frugt og grønt, uanset om produkterne er importeret eller dansk produceret.
Få styr på frugt og grønt i din egenkontrol
Det er virksomhedens ansvar at sikre, at virksomhedens frugt og grønt ikke gør forbrugerne syge.
Virksomheder skal derfor stille krav til deres leverandører om, fx at der bruges rent vand til vanding og ikke går husdyr på markerne med grøntsager. Virksomhederne skal føre egenkontrol og bl.a. vurdere, om der kan være risici ved de produkter, virksomheden sælger, og håndtere disse risici.
Importørerne kan bruge laboratorieundersøgelser for at tjekke, om leverandørerne overholder kravene.
Se denne guide: "Få styr på frugt og grønt i din egenkontrol"
Se denne planche om fokuspunkter i egenkontrollen med frugt og grønt
Hygiejnen glipper i nogle lande
Når der er bakterier og virus på frugt og grønt, kan det skyldes, at man i nogle lande kan finde på at bruge snavset vand til at vande eller skylle grøntsagerne med. Frugt og grønt fra eksotiske lande kan være vandet med beskidt vand med rester af afføring fra dyr og mennesker.
Bakterier og virus kan også komme fra dårlig håndhygiejne hos de mennesker, der høster. Hygiejnen kan være mangelfuld ved høst, lagring, transport, forarbejdning og salg. Fx er det vigtigt, at bærplukkere har gode toiletforhold, kan få vasket hænder og ved, at det er vigtigt at vaske hænder. Det er også vigtigt, at lagerområderne er fri for skadedyr, og at transportmidlerne er rene.
Ved import af produkter fra tredjelande er der ikke alle steder de samme krav til hygiejne ved produktion og håndtering af frugt og grønt som i Europa.
Mikrobiologiske kriterier for frugt og grønt
Der er mikrobiologiske kriterier for salmonella og Listeria monocytogenes for spirer, spiseklare snittede frugter og grøntsager, samt drikkeklar upasteuriseret frugt- og grøntsagssaft.
Herudover er der proceshygiejniske mikrobiologiske kriterier for E. coli for spiseklare snittede frugter og grøntsager samt drikkeklar upasteuriseret frugt- og grøntsagssaft.
For de øvrige produkttyper er der ikke mikrobiologiske kriterier, men produkterne skal selvfølgelig være sikre at spise. Varerne må ikke markedsføres, hvis de er farlige, sundhedsskadelige eller uegnede til menneskeføde.
Læs mere her i Mikrobiologivejledningen, specielt afsnit 23
HLæs mere her i Hygiejnevejledningen, afsnit 87. Grøntsager, frugt og krydderurter
Særlige regler for spirevirksomheder
Det er et krav, at alle fødevarevirksomheder skal koge frosne hindbær, som bruges i fx smoothies, som kagepynt og deserter, der ikke bliver varmet op. Baggrunden er, at mange forbrugere er blevet syge af udenlandske frosne hindbær.
Ændret 18. november 2019