E-nr. |
Navn |
Formål/ funktion |
Tilsættes fx disse fødevarer |
Fremstilling (naturlig eller syntetisk) |
Fortykningsmiddel og stabilisator: |
E 400 til E 405 |
Alginsyre og alginater, som fx calciumalginat |
Gør fødevarer mere tyktflydende og stabiliserer deres konsistens. |
Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. Alginsyre og alginater bruges typisk i is for at give en flødeagtig konsistens. Carrageenan bruges typisk i kakaomælk for at undgå, at kakaopartiklerne klumper sammen. |
Naturligt. Det er et kulhydrat, der udvindes fra tang. |
E 407 |
Carrageenan |
Naturligt. Det er et kulhydrat, der udvindes fra alger. |
E 412 |
Guargummi |
Gør fødevarer mere tyktflydende og stabiliserer deres konsistens. |
Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. Guargummi bruges typisk i is, så det bedre kan tåle at blive tøet og frosset. Arabisk gummi bruges typisk i slik for at undgå, at sukkeret krystalliserer, og som bærestof for farve- og aromastoffer. |
Naturligt. Det er et kulhydrat, der udvindes af frøene fra guarplanten (en bælgplante, der ligner soja). |
E 414 |
Arabisk gummi |
Naturligt. Det er et kulhydrat, der udvindes fra akacietræer. |
E 420 |
Sorbitol |
Stabiliserer og blødgør fødevarers konsistens. Bruges desuden som erstatning for sukker. |
Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejde fødevarer undtagen drikkevarer. Bruges typisk i is for at undgå udkrystallisering og gøre konsistensen mere blød. |
Forekommer naturligt i mange frugter, som fx rønnebær, æbler og pærer. |
E 440 |
Pektin |
Gør fødevarer mere tyktflydende. |
Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. Bruges typisk i produkter med et højt sukkerindhold, som fx marmelade, desserter, is og ketchup. |
Naturligt. Det fremstilles ud fra appelsin- og citronskaller, men findes i mange frugter og grøntsager. |
Emulgator: |
E 431 til E 436 |
Polysorbater |
Bruges både som stabilisator og emulgator; sidstnævnte gør det muligt at blande to væsker, der normalt ikke er blandbare. |
E 431 må kun bruges i vin. De øvrige må bl.a. bruges i slik, tyggegummi, is, kager, desserter, frugtgrød, suppe og mayonnaise. |
Syntetisk. Fremstilles ved en reaktion mellem sorbitol (E 420), fedtsyrer og ethylenoxid. |
Fugtighedsbevarende middel: |
E 460 til E 469 |
Modificerede celluloser |
Bruges bl.a. til at holde på vandet, så maden beskyttes mod udtørring. Bruges desuden til at gøre fødevarer mere tyktflydende og stabiliserer deres konsistens. |
Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. Bruges typisk i kageovertræk til at holde på vandet og i slik for at undgå, at sukkeret krystalliserer. |
Cellulose er et kulhydrat, der fremstilles ud fra træmasse eller bomuld. |