Ved salmonellose forstås sygdom forårsaget af Salmonella. Diagnosen stilles ved en kombination af sygdomssymptomer hos dyret/dyrene, og påvisning af salmonellabakterier i materiale direkte fra de syge dyr eller fra besætningen (fx gødnings- eller organprøver).
Når der konstateres salmonellose i en besætning vurderer Fødevarestyrelsen sygdommens omfang, og kan sætte besætningen under offentligt tilsyn. Det vil sige, at besætningen pålægges at overholde restriktioner der kan omfatte isolation af syge dyr, betingelser for fjernelse af dyr og materiel fra besætningen, særlig gødningsbehandling og rengøring/desinfektion. Syge dyr fra besætningen må ikke slagtes, og raske dyr skal særslagtes. Det vil sige, at de slagtes under hensyn til skærpet hygiejne overvågning, og således at smitte ikke overføres til andet kød. Kødet skal desuden varmebehandles eller saltes, før det kommer ud til forbrugerne, med mindre bakteriologisk undersøgelse af de pågældende slagtekroppe viser, at dette ikke er nødvendigt.
Det offentlige tilsyn ophæves, når Fødevarestyrelsen vurderer, at der ikke længere er salmonellose i besætningen, altså når dyrene har været raske i en periode.
Symptomer på salmonellose
Sygdomssymptomerne på salmonellose varierer mellem dyrearterne. Hos svin vil symptomerne oftest være feber, (blodig)diarré og almindelig svækkelse. Kvæg har ofte (blodig) diarré og almen svækkelse, luftvejsledelser samt abort. Hos fjerkræ viser sygdommen sig oftest ved øget dødelighed eller almen svækkelse blandt dyrene.
Lovstof og regler
Se lovgivningen her om dyresygdomme
Ændret 17. december 2019