Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Shigella i fødevarer

I Danmark er der omkring 100-200 syge om året på grund af Shigella fra fødevarer. Shigella kan smitte mennesker via f.eks. grønsager, der er forurenet med afføring.

Hvor findes Shigella, og i hvilke fødevarer?

Shigella findes primært hos mennesker og er ikke påvist hos produktionsdyr.

Hvorfor er Shigella et problem i fødevarer?

Shigella-bakterier smitter overvejende fra mennesker via vand og fødevarer. Shigella smitter især via grøntsager, som er blevet forurenet med afføring fra mennesker. En anden smittevej er smittede personer med en dårlig håndhygiejne, og som arbejder i fødevareproduktionen.

Betingelser for vækst af Shigella

Shigella vokser ved temperaturer mellem 6 °C og 48 °C, og ved pH værdier mellem 4.8 og 9.3. De tåler op til 5-6% salt. Shigella overlever generelt dårligt i miljøet. Dog er Shigella bakterier rimeligt tolerante over for lave pH værdier og kan overleve passage gennem mavesyre i tarmen. De kan også overleve og endda vokse i fødevarer med lav surhedsgrad, f.eks. visse grøntsager og frugter. Shigella kan også overleve i fødevarer pakket i vakuum og modificeret atmosfære. De overlever i vand, men antallet af bakterier vil normalt blive reduceret. Shigella bakterier er varmefølsomme og overlever ikke pasteurisering og højere temperaturer.

Hvor mange bliver syge af Shigella i fødevarer?

I Danmark er der i flere år konstateret 100 til 200 syge af Shigella om året. I de seneste par år under COVID19 epidemien, hvor rejseaktiviteten har været lav – er der påvist under 100 syge af Shigella. Langt de fleste bliver syge på rejser til lande, hvor der er en højere risiko for smitte på grund af en utilstrækkelig hygiejne.

I Danmark var det seneste sygdomsudbrud med Shigella i 2020. Her blev der konstateret 44 syge af importeret mynte, der var forurenet med Shigella.

Læs mere om sygdomstilfælde her hos Statens Serum Institut SSI

Hvad er symptomerne på sygdom med Shigella (shigellose)?

Symptomerne kan være mavesmerter, diarré, feber og opkastning. I nogle tilfælde ses endvidere blod, pus eller slim i afføringen. Hos ellers raske mennesker er sygdommen normalt selvbegrænsende i løbet af ca. 5-7 dage. I alvorligere tilfælde, som oftest ses hos børn og ældre samt personer med nedsat immunforsvar, kan der komme slimhindesår, blødning fra tarmen og dehydrering. Følgesygdomme af shigellose omfatter reaktiv arthritis og hæmolytisk uræmisk syndrom (HUS).

Den infektive dosis for Shigella kan være helt ned til 10 til 200 bakterier, afhængigt af alder og sundhedstilstand. Inkubationstiden er typisk 1-3 dage, dog op til en uge ved S. dysenteriae.

Læs mere om symptomerne her hos Statens Serum Insitut SSI


Hvordan undgår du at blive syg af Shigella?

Hvis man som rejsende til varmere himmelstrøg holder en god hygiejne (se guiden nedenfor), vil man nedsætte risikoen for at blive syg af Shigella. Herudover er det generelt en god ide at huske at skylle frugt og grønt.

Se Fødevarestyrelsens råd her:        

Hvad er Shigella?

Shigella bakterier tilhører gruppen af Enterobacteriaceae, der også huser bakterier som Salmonella, Yersinia og Escherichia coli. Shigella bakterier inddeles i fire grupper: S. sonnei, S. boydii, S. flexneri, og S. dysenteriae.

Alle Shigella-typer er sygdomsfremkaldende, og nogle stammer danner enterotoksiner og de såkaldte Shiga-toksiner, som er næsten identiske med det toksin, der dannes af STEC O157:H7. Nogle Shigella typer er endvidere næsten genetisk identiske med de såkaldte enteroinvasive E. coli, da de bl.a. kan indeholde de samme sygdomsfremkaldende gener.

 

Læs om STEC her​​



​​​