Sporbarheden er vigtig i forbindelse med opsporing af, hvilke kunder eller andre virksomheder der har købt virksomhedens varer, hvis der fx bliver fundet en fejl ved produktet, der betyder, at varen skal trækkes tilbage fra markedet.
Sporbarheden er også afgørende for opsporing af smittekilden til en fødevarebåren sygdom i et produkt.
Reglerne om sporbarhed opstod i kølvandet fra skandalerne i 1990'erne med bl.a. kogalskab og dioxin i fødevarer. Der er tale om fælles regler for alle EU-medlemslande – reglerne står i artikel 18 i Fødevareforordningen.
Bemærk, at der for spireprodukter, frø og animalske fødevarer gælder strengere regler for sporbarhed, end der gør for andre varer.
Vejledning om sporbarhed – fødevarer
Lovstof og regler
Reglerne om sporbarhed står i artikel 18 i Fødevareforordningen:
EU-Kommissionen har skrevet en vejledning til dele af Fødevareforordningen:
Afsnittet om artikel 18 starter på side 15.
Ændret 19. januar 2022