Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Stor kriseøvelse om svinepest tester Danmarks beredskab

Fødevarestyrelsen, dansk landbrug, følgeerhverv og hele det danske beredskab trykprøves gennem fire travle dage.

​Mandag morgen rammes Danmark af den frygtede afrikanske svinepest. Men bare rolig. Det er kun en øvelse. Øvelsen skal over fire dage teste om Miljø- og fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen, Politi, Beredskabsstyrelsen, Landbrug & Fødevarer og det øvrige erhverv kan håndtere afrikansk svinepest.

Og det er af helt afgørende betydning, at alle aktører ved præcist, hvad de skal gøre, hvis den frygtede husdyrsygdom kommer over grænsen til Danmark. Sker det, skal udgifterne til smittebeskyttelse, aflivninger, erstatninger og tabte eksportindtægter tælles i milliarder.

En lang række medarbejdere i Fødevarestyrelsen – dyrlæger, tilsynsteknikere, fødevareeksperter og mange andre faggrupper, bliver over fire dage udfordret af en nøje koreograferet masterplan, hvor udfordringerne ligger tæt og sygdomsbilledet på flere danske svinebesætninger undervejs går fra slemt til værre.

Maksimalt pres på engagerede samarbejdspartnere

'Det store 'set up' er designet, så det lægger maksimalt pres på både Fødevarestyrelsen og vores samarbejdspartnere – hele det danske beredeskab. Uden deres engagement og de landmænd, der velvilligt stiller deres travle bedrifter til rådighed for øvelsen, ville vi ikke kunne få en realistisk øvelse. Men øvelsen kan desværre betyde, at svartiderne i vores kunderådgivning, og fra nogle af Fødevarestyrelsens eksperter, kan blive længere end normalt. Men alle gør, hvad de kan for at mindske generne for kunderne, samtidig med at de kaster sig ind i øvelsen med fuld kraft', siger veterinærdirektør Per Henriksen. Han er ikke i tvivl om, at Danmark har kompetencerne til at håndtere et udbrud af afrikansk svinepest.


'Men det er helt afgørende, at vi jævnligt får testet og trykprøvet vores beredskab og får justeret på de områder, hvor vi måske er svage, fastslår veterinærdirektøren. 'Kun ved at gennemføre en realistisk øvelse, kan vi og vores mange samarbejdspartnere være helt skarpe, hvis vi en dag skulle stå med en dansk gris smittet med afrikansk svinepest og dermed ser lige ind i en historisk stor krise'.

Fakta: Hvad er afrikansk svinepest

Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom, som rammer alle racer af svin (herunder vildsvin). Afrikansk svinepest kan ikke smitte til mennesker.

Virus kan spredes ved direkte kontakt med inficerede svin, herunder vildsvin eller ved indirekte kontakt med bl.a. foder, strøelse og vand forurenet med husdyrgødning, samt ved fodring med køkken- og madaffald, som indeholder virus.

Afrikansk svin er konstateret i flere lande tæt ved Danmark, bl.a. Belgien, Polen, de baltiske lande og Rumænien. Rammer Afrikansk svinepest Danmark, lukker den danske eksport til både EU-lande og resten af verden med det samme. Dermed vil udgifterne til myndighedernes håndtering af smitten og erhvervets tabte eksport indtægter, løbe op i milliarder, skønner Fødevarestyrelsen.

Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark.

Flere fakta om afrikansk svinepest.

 

De deltager i øvelsen

Miljø- og Fødevareministeriets Departement
Fødevarestyrelsen
Beredskabsstyrelsen
Beredskabsstyrelsen Birkerød
Beredskabsstyrelsen Nordjylland
Beredskabsstyrelsen Midtjylland
Beredskabsstyrelsen Sydjylland
Beredskabsstyrelsen Sjælland
Beredskabsstyrelsen Hovedstaden
Beredskabsstyrelsen Bornholm
Naturstyrelsen
Politiet
Rigspolitiet
Østjyllands Politi
Den Nationale Operative Stab
Den lokale beredskabsstab i Østjyllands Politi
Landbrug og Fødevarer
Axelborg
Laboratorium for Svinesygdomme (Kjellerup)
SEGES
ARLA
DAKA A/S
DAKOFO
DanePork
Danish Agro
Danish Crown
Den Danske Dyrlægeforening
DLG
DTL
DTU Veterinærinstituttet
Fødevare Danmark
SPF
TICAN A/S
Udvalgte biogasanlæg
Udvalgte landmænd
Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft, Bonn-Berlin
Ministerium für Landwirtschaft, Umwelt und ländlichen Raum des Landes Schleswig-Holstein, Kiel
De lokale veterinærenheder i Nordfriesland, Schleswig-Flensburg.

 

Film om beredskabsøvelsen
Ændret 20. juli 2021