Hvordan smitter TBEV via fødevarer?
TBEV er et virus, som kan findes hos små gnavere og hjortevildt. Skovflåter kan overføre TBEV videre til får, geder og køer, som kan blive inficeret med TBEV og udskille virus med mælken.
Hvorfor er TBEV et problem i fødevarer?
Mennesker kan blive smittet med TBEV, hvis de indtager inficeret rå mælk eller mælkeprodukter – herunder ost – fremstillet af inficeret rå mælk.
TBEV i mælk bliver inaktiveret ved pasteurisering (opvarmning til min. 72 °C i min. 15 sekunder). Al drikkemælk, der bliver solgt fra mejerier i Danmark er pasteuriseret.
Hvor findes TBEV og i hvilke fødevarer?
Indtil videre har fødevarer i Danmark ikke givet TBEV-infektioner hos mennesker, men med en øget udbredelse af flåter og virus samt en stigende efterspørgsel efter ikke varmebehandlede fødevarer, kan TBEV udgøre en potentiel risiko.
TBEV forekommer flere steder i Europa – især Øst- og Sydeuropa – samt i Østen. I udenlandske sygdomsudbrud er de fødevarer, der har været årsag til smitte, rå mælk (upasteuriseret mælk) samt mælkeprodukter fremstillet af upasteuriseret mælk – primært oste.
Læs mere på Sundhed.dk
Hvad er symptomerne på smitte med TBEV?
Inkubationstiden er typisk 7-14 dage med variation fra 4-28 dage. Sygdommen kan udvikle sig i to faser:
Fase 1: Influenzalignende symptomer med feber, træthed, hovedpine, svimmelhed og muskelsmerter. Dette forløb varer ca. fire dage. Herefter ses et feberfrit interval på ca. en uge, og herefter vil ca. tre af fire være raske.
Fase 2: Alvorlige centralnervøse forstyrrelser som hovedpine, nakkestivhed, opkastninger, psykiske symptomer og lammelser. Dette forløb kan ses hos ca. én ud af fire patienter.
Generelt ses et mildere forløb hos børn og en tendens til alvorligere forløb hos voksne og ældre. Dødeligheden i Europa er 0,5-2 %, for patienter, der udvikler neurologiske symptomer.
Læs mere om sygdommen og symptomer her på SSI, TBE
Hvad er TBE virus?
TBEV er et enkeltstrenget kappebærende RNA-virus. TBEV formerer sig kun i levende celler i værtsdyret (f.eks. hjortevildt, drøvtygger og små gnavere). TBEV bliver ikke opformeret i fødevarer eller i miljøet.