Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Køkkenpersonale og fødevarevirksomheder mangler viden om roskildesyge

Ny rapport viser, at mange køkkenmedarbejdere ikke ved nok om, hvordan de undgår at smitte kunder og kolleger med roskildesyge.

Pressemeddelelse, Publiceret: 11. maj 2022
Ændret 11. maj 2022

Færre forbrugere skal blive syge af virus fra fødevarer, f.eks. norovirus, der giver roskildesyge. Derfor har Fødevarestyrelsen i en kontrol- og vejledningskampagne tjekket, om fødevarevirksomhederne og det personale, der arbejder i forskellige typer køkkener, har styr på procedurerne for at undgå smitte med norovirus.

Fødevarestyrelsen besøgte godt 1.000 virksomheder og gav seks indskærpelser og stødte på 39 bagatelagtige overtrædelser. Skønt antallet af indskærpelser lå i den lave ende, var der mange køkkenmedarbejdere, der ikke vidste nok om, hvordan fødevarebåren virus som f.eks. roskildesyge smitter, og hvordan man undgår at give smitten videre til kunder og kolleger.

"Gode arbejdsgange og en god køkkenhygiejne er altafgørende for, at et køkken ikke gør sine kunder syge af bl.a. norovirus. Vi kan rådgive og instruere virksomhederne, men det tunge læs skal trækkes af virksomhederne selv," påpeger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge. Hun tilføjer, at Fødevarestyrelsen i efteråret 2021 har kørt en oplysningskampagne rettet til netop køkkenmedarbejdere med fokus på, at de skal blive hjemme fra arbejde i køkkenet mindst 48 timer efter, at de har haft symptomer på roskildesyge. Roskildesyge er nemlig utrolig smitsom.

Fødevarestyrelsen fortsætter sin oplysningsindsats til køkkenpersonale og virksomheder til efteråret, inden højsæsonen for norovirus starter igen.

FAKTA: