Sådan gør du
Du skal have styr på, hvem du har købt varer af
Som producent eller forhandler af fødevarer skal du have styr på, hvem du køber dine varer af – og hvornår. Du skal kunne dokumentere det med f.eks. fakturaer, produktfortegnelser eller lignende.
Den tilsynsførende skal kunne se, hvilke typer og mængder af varer, du har fået fra den enkelte leverandør.
Du skal også altid kunne finde varerne på dit lager og have styr på, i hvilke af dine produkter de er brugt. På den måde kan du holde dem tilbage, hvis du får besked fra en leverandør om, at der er noget galt med dem.
Du skal have styr på, hvem du sælger varer til
Du skal kunne dokumentere, hvilke virksomheder du sælger dine varer til. Du skal kunne dokumentere, hvornår du har handlet med den enkelte virksomhed, og præcis hvilke varer du har solgt.
Når du har styr på, hvem du sælger til, er det muligt at trække varerne tilbage, hvis det viser sig, at der er noget galt med dem. Din dokumentation kan enten være på papir eller i elektronisk form.
Hvis du kun sælger dine fødevarer direkte til forbrugere, er det ikke et krav, at du skal vide, hvem der har købt dine varer.
Varerne skal kunne trækkes tilbage
Som virksomhed har du selv ansvaret for at trække varer tilbage fra dine kunder, hvis det er nødvendigt.
Du skal ikke vente, til du får besked fra Fødevarestyrelsen eller andre myndigheder, men selv tage initiativet, hvis der viser sig at være noget galt med dine varer.
Du skal dog altid fortælle Fødevarestyrelsen, hvis du trækker varer tilbage fra kunder, fordi der er noget galt.
Læs mere i "Tilbagetrækningsvejledningen"
Procedure for tilbagetrækning bliver kontrolleret
Den tilsynsførende kontrollerer, at du har procedurer for at trække varer tilbage. Procedurerne er en del af din egenkontrol og skal være på plads, inden problemerne opstår.
Du skal tænke over, hvor hurtigt varerne skal kunne trækkes tilbage, og hvor store mængder der kan blive tale om.
Jo større risikoen er ved dine fødevarer, jo mere detaljeret bør du udforme dine procedurer for tilbagetrækning af varer.
Mindre varepartier – mindre tilbagetrækning
Tænk f.eks. over, hvordan dine varer bliver mærket – kan du måske dele varerne op i mindre partier, så der ikke skal trækkes meget store mængder tilbage?
Jo mere detaljerede oplysninger du har om dine varer, desto nemmere er det for dig, den dag det gælder. Du kan f.eks. have stor fordel af oplysninger om varebetegnelse, mærkning, mængder, datoer, pakkemetoder osv.