Klar til fugl

Fugle er flotte, men er oftest temmelig støjende. Bliv klogere på, om fuglen er et kæledyr for dig.

Forventet levealder

Fugle kan blive fra fem til over 50 år gamle.

Ansvar og trivsel

Fugle er sociale dyr, og de trives bedst, når de er sammen med artsfæller, så med de fleste fuglearter skal man helst have to eller flere.

Fugle er oftest temmelig støjende. Man kan træne en del fugle til at tale, men de stemmer også gerne i med morgen- og aftensang ​og lader sig i det hele taget gerne høre i løbet af dagen med skrig, sang og pludren.

Fugle skal ud og flyve udenfor buret dagligt samt stimuleres. Læs mere om dens behov under fanen 'aktivering'. 

Pleje

Fugles bure og volierer skal gøres rene med jævne mellemrum. Der kan også være en del rengøring i hjemmet generelt, når man har fugl, da de har brug for at flyve hver dag, så man skal have mulighed for at lukke dem ud af buret.

Aktivering og motion

Fugle har brug for at flyve hver dag, så man skal have mulighed for at lukke dem ud af buret. Det betyder også, at der er en del rengøring, når man holder fugl.

Uanset størrelse har fugle brug for at få lov til at strække vingerne hver dag. Flyvningen giver dem både motion og er vigtig for at de trives psykisk, så de skal ud af buret og flyve i en del timer om dagen.

Mange fuglearter er meget intellige​nte, så de har brug for at blive stimuleret og få stillet opgaver hver dag. Det kan både være med legetøj til fugle, men også træning, kæl og legetid med familien. Man kan også lave aktiv fodring med fuglen.


Hvis fuglene ikke får den fysiske og mentale motion, de har brug for, kan de udvikle problematisk adfærd. Det kan fx være:

  • Konstant skrigen

  • Umotiverede bid

  • Fjerplukning, der evt. efterlader nøgne pletter

Fugle i børnefamilien 

Fugle er et ret krævende kæledyr, men som også giver en​​ masse igen. De knytter sig meget tæt til deres ejere og udvikler tit et specielt bånd til en bestemt person i familien.

Fordi fugle støjer og støver en del, er de ikke det oplagte valg for en familie med små børn. Man skal være sikker på, at man har tid og overskud til at stimulere dem, da de er meget intelligente dyr, som let kommer til at kede sig. Fordi fugle bliver så relativt gamle, skal de voksne i familien være sikre på, hvem der står med ansvaret for fuglen i hele dens liv.​

Pasningsvejledninger

Pasningsvejledninger giver en god introduktion til det enkelte dyrs behov. Det er en god idé at læse pasningsvejledningerne igennem, inden man vælger sit nye kæledyr.