Klar til kanin eller gnaver

Her på siden kan du blive klogere på kaniner og gnavere, samt hvad det kræver at have en en kanin eller gnaver.

​​​​Forventet levetid 

Gnavere bliver generelt ikke så gamle, men marsvin og kaniner kan blive 8-12 år.

Ansvar og trivsel

​​​​​Kaniner og gnavere har bedst af at bo sammen med en artsfælle, så de får deres sociale behov opfyldt, så det er bedst, at man har mindst to.​​ Man skal dog huske at undgå at sætte uneutraliserede hunner og hanner sammen, hvis man vil undgå, at der dukker unger op, man ikke havde planlagt.

Små kæledyr skal tilses af en dyrlæge årligt, og man skal sørge for, at de får det korrekte, alsidige foder. Motion er også meget vigtig, og for mange arter kan det være rigtig gavnligt, at de jævnligt får lov til at løbe rundt i et rum eller i hele huset.

Hver enkelt art af kaniner eller gnavere har også behov, der er specifikke for dem, så det er vigtigt, at man læser op på den art, man ønsker sig, inden man anskaffer sig et kæledyr. Pasningsvejledningerne for den enkelte art er et godt sted at starte.​​

Pleje

Bortset fra rengøring af buret kan nogle gnavere have brug for pleje af pels, klør, tænder osv

Aktivering og motion

Kaniner og gnavere skal have daglig motion, og det er vigtigt, at buret er stort nok til, at de kan løbe omkring. No​gle af dem har også godt af at kunne løbe rundt i huset, hvis man tager de rigtige forholdsregler.​​​
For kaniner og gnavere er det vigtigt, at de får masser af motion. Derfor skal man have et rigeligt stort bur, hvor de kan løbe rundt, men det er også godt, hvis man kan give dem mulighed for at udfolde sig mere. Man kan evt. lade dem løbe rundt i et enkelt rum eller hele huset, så de får lov til at udforske. Det er dog vigtigt, at man sikrer rummet først, så de ikke kan ødelægge noget eller gemme sig.

Ligesom andre dyr har kaniner og gnavere også brug for at blive mentalt stimuleret. Hvis de begynder at kede sig, kan de begynde at udvise problematisk adfærd.

Kaniner og gnavere har også brug for at gnave i ting. Det er både af hensyn til deres tænder og fysik, men det er også en helt instinktiv adfærd ved dem, som de har brug for at udvise. Sørg for at have ting i deres miljø, som de kan gnave i fx grene, kogler, pap, strå eller tyggepinde fra dyrehandleren.

Gnaver eller kanin i børnefamilier​​​

Kaniner eller gnavere kan være et godt valg i en familie med større børn, der kan finde ud af at håndtere et lidt mere skrøbeligt kæledyr. De er mere sky end nogle af de større dyr, fordi de fra naturens side er byttedyr, men hvis man sørger for at være sammen med dem hver dag, kan de trænes til at være både kærlige og sociale dyr.

Større børn kan sagtens have det daglige ansvar for leg og pleje af en kanin eller gnaver, men det er altid den voksne i familien, der skal have hovedansvaret.​

Pasningsvejledninger

Pasningsvejledningen giver en god introduktion til det enkelte dyrs behov. Det er en god idé at læse pasningsvejledningerne igennem, inden man vælger sit nye kæledyr.

Find et eksempel på en pasningsvejledning til kaniner (pdf)

Find et eksempel på en pasningsvejledning til marsvin (pdf)  

Find et eksempel på en pasningsvejledning til hamster - guld hamster (pdf)