Skal din kat gå ude?

Katte kan både holdes som indekatte og udekatte og som en kombination heraf. Her kan du læse mere om, hvad du bør overveje, når du har besluttet, at din kat skal have lov at være udenfor.

Hvis din kat går ude, kan den risikere at blive kørt ned eller blive væk. Derfor skal du være opmærksom på, at der er nogle risici ved at lade din kat gå ude. Muligheden for at gå ude giver dog katten mulighed for at udleve dens naturlige adfærd, herunder at jage mus og fugle.

Mærkning og registrering

Det er ikke lovpligtigt, at katte er registrerede, på samme måde som det gælder for hunde. Det er dog alligevel en god idé at få din kat mærket og registreret.

Det er vigtigt at få din kat mærket og registreret tidligt. Der er større risiko for, at katten ikke kan finde hjem, når den er ung. Enhver, som finder en umærket kat, må beholde den eller indlevere den på et internat. Som katteejer skal du derfor mærke din kat, hvis du ønsker at kunne kræve den udleveret, hvis den er løbet bort og fundet af andre.

Mærkning kan være chip- eller øremærkning, eller at katten bærer et halsbånd med ejeroplysninger. Du bør dog være opmærksom på, at katten kan risikere at tabe halsbåndet.

Du kan læse mere om Landbrugsstyrelsens regler for mærkning af katte her (lbst.dk - PDF)

Neutralisering

Hvis din kat skal gå ude, er det en god idé at få den neutraliseret. Ellers kan en kat pludselig blive til mange. Derudover vil ikke-neutraliserede hankatte have mere tendens til at strejfe og komme op at slås med andre katte.

Husk at registrere din kat

I Mark- og vejfredsloven er der regler om, hvor din kan må færdes. I Danmark må katte ikke gå løs. Hvis en kat slipper løs, må andre tage den til sig og beholde den, hvis den ikke er registreret eller mærket med oplysninger om den, der ejer den

Katten bør være registreret med ejeroplysninger i et af de to katteregistre: