Klar til øgle eller krybdyr

Øgler og krybdyr kræver, at man skal sætte sig grundigt ind i deres behov. Bliv klogere på hvad det kræver her på siden.

Forventet levealder

Krybdyr og øgler har meget varierende levealder, hvor nogle arter kan leve op til 40-50 år. Tjek pasningsvejledningen for den enkelte art.

Trivsel og ansvar

Du skal have et terrarie til krybdyr eller øgler, som tager højde for artens behov, fx UV-lys, varme, plads osv. Dyret skal tilses dagligt, så man er sikker på, at lys og varme fungerer rigtigt. 

Deres terrarie skal indrettes, så det opfylder den enkelte arts behov, og der vil være regelmæssig rengøring.

Foder

En del krybdyr eller øgler skal have specialfoder fx insekter, mus eller rotter, som kun kan købes ved dyrehandlere eller i specialbutikker. Man skal sørge for, at dyret får de rigtige tilskud af vitaminer og mineraler.

Aktivering og motion

Krybdyr og øgler har brug for god plads, så de får rigeligt motion.

Hvis terrariet er indrettet korrekt med stimulerende indlæg, fx grene, gravemateriale eller vandmiljøer til bestemte arter, har øgler og krybdyr ikke specielle behov for at blive aktiveret. 

Krybdyr eller øgle i børnefamilien

K​rybdyr og øgler kan egne sig som kæledyr i en familie, som ønsker et mere eksotisk og anderledes kæledyr. De er dog ikke sociale på samme måde som mere traditionelle kæledyr, så man skal ikke anskaffe sig krybdyr eller øgler, hvis man gerne vil have et dyr, man kan kæle med.

Krybdyr og øgler kan være kæledyr for større børn, som har interesse for dyrearterne. De fleste af arterne kræver en hel del viden og har specielle behov, så de egner sig ikke som begynderdyr. Hvis det er en art, der lever længe, skal de voksne også være opmærksomme på, hvem der har ansvaret for dem i det længere løb.

Fordi krybdyr og øgler har så specielle behov, skal I altid snakke med fagfolk, inden I beslutter, om I skal anskaffe jer et.​

Pasningsvejledning

Pasningsvejledningen giver en god introduktion til det enkelte dyrs behov. Det er en god idé at læse pasningsvejledningerne igennem, inden man vælger sit nye kæledyr.

Find eksempler på pasningsvejledninger til øgler og krybdyr (pdf)