Fødevarestyrelsens juleråd

Vi har samlet vores gode råd til, hvordan du undgår dårlig mave af julemaden, uønsket kemi og madspild i julen.

Vær opmærksom på krystal og sølvpapir

Undgå gammelt krystalservice til julemiddagen og opbevar ikke sure madvarer som sild, citron, rødkål, kirsebærsovs i sølvpapir eller aluminiumsbakker.

Undgå nethandel fra webshops uden for EU

Hvor køber du engangsservice og bageforme til julefrokosten? Varer fra webshops uden for EU kan indeholde mere uønsket kemi, end hvad EU tillader. 

Undgå madspild i julen

Hvert år smider vi danskere tonsvis af mad ud derhjemme. Du kan undgå madspild i julen ved bl.a. at planlægge dine indkøb og opbevare maden korrekt. Læs alle vores gode råd til madspild.

1

Rengør og ryd ud i køleskabet.

2

Tjek, at temperaturen i køleskabet er maks. fem grader.

3

Vask hænderne grundigt inden og undervejs i madlavningen.

4

Hold rå and og andet råt kød adskilt fra mad, der er klar til at blive spist, fx salat eller brød.

5

Servér de varme retter rygende varme.

6

Sæt rester af maden hurtigt på køl. Så undgår du også madspild.

Brug økologiske citrusfrugter til gløgg og kager

Det er en god idé at bruge økologiske eller ikke-overfladebehandlede citrusfrugter, hvis du bruger skrællen til julegodterne.

Bag småkager uden uønsket kemi

Bag dine julesmåkager til gul, ikke til brun. Når småkagerne bliver for brune, er det et tegn på, at stoffet akrylamid er blevet dannet.

Tips til julekonfekt med bittermandel og abrikoskerner

Bittermandler og bitre abrikoskerner ligner smuttede mandler, men kan være giftige – især for små børn. Læs hvad du skal være opmærksom på.

Risengrød under dynen

Hvis du laver risengrød under dynen efter den gamle høkasse-metode, skal du være opmærksom på, at der kan udvikle sig bakterier i din grød, hvis den står for længe.

Vi anbefaler, at du lader grøden stå under dynen i max én time. Hvis grøden skal stå længere end én time, bør temperaturen ikke komme under 55 °C. Spis grøden med det samme eller køl den hurtigt ned og sæt den på køl til senere brug.

Følg vores seks trin til grødkogning og undgå dårlig mave.

Undgå roskildesyge til julefrokosten

Roskildesyge kan smitte via mad og bestik i julebuffeten. Undgå dårlig mave og at smitte andre ved at:

  • Vaske hænder med sæbe og vand, inden du går til buffeten. Håndsprit virker ikke mod roskildesyge!
  • Bruge skeerne og tængerne ved fadene til at tage mad med.
  • Sige til køkkenpersonalet, hvis bestikket til et fad er faldet ned i maden.
  • Holde om brødet med et klæde, når du skærer det.
  • Tage en ny tallerken ved en ny portion.