Ung - passer din livstil til en hund?

Ung - passer din livstil til en hund?

​Forskellige perioder i livet byder på forskellige udfordringer i forhold til at have hund. Tjek, hvad du bør være særligt opmærksom på, inden du beslutter dig for en hund.
Økonomi
Ansvar
Hverdag
?
En hund begrænser din frihed

Måske er du en af dem, der har forelsket dig i tanken om at få en hund? Men husk, at en hund er et langtidsprojekt, der også begrænser dig – din fritid, dit sociale liv, din økonomi, dine rejsemuligheder, dit arbejdsliv og studie. Og husk at ikke alle boligforeninger tillader hundehold, så det skal tjekkes inden anskaffelsen.

Hvis du først vælger en hund, kan du ikke gøre valget om uden store konsekvenser for både dig og hunden.
?
Hunden er en opgave 365 dage om året og 24 timer i døgnet

Hunde sover ikke længe om morgenen, og slet ikke hvis de er gået tidligt til ro aftenen før, fordi du har været i byen! Det skal du tænke over, før du anskaffer dig hund.

Du skal også tænke på, om du gider lufte hunden 3-4 gange i døgnet i al slags vejr, også om vinteren, og samle op efter hunden. Det hører med til at være hundeejer, året rundt.
?
Din hund kan sjældent være alene

Hunde er flokdyr. De trives ikke med at være alene hjemme i mange timer hver dag. Hvis du er væk fra hjemmet 6-8 timer hver dag pga. studier eller arbejde, så kan hunden ikke være alene igen om eftermiddagen eller aftenen.

Din hund kan ikke lære at forholde sig i ro 23½ time i døgnet. Hunde, som udsættes for den slags, udvikler ofte adfærdsproblemer, fordi de keder sig. Både små og store hunde skal have indhold i dagen, trænes og med ud at opleve noget – hver dag!

Det er en god ide er at have en plan B for pasning af din hund, fx hos familie eller venner, hvis det i en periode bliver nødvendigt.
?
Med en hund har du ikke plads til store livsforandringer

Som ung oplever du sikkert store forandringer i dit liv. Måske skal du flytte på grund af din uddannelse, eller fordi du bor til leje. Her skal du have en plan, hvis du ikke kan have hund i din nye bolig, inden du anskaffer dig hunden.

Måske vil du gerne på et udenlandsophold eller stifte familie inden længe? Husk at en hund kan blive over 10 år. Du skal derfor tænke hunden med ind i alt det, du kan tænke dig, at din fremtid kan byde på.
?
Vær sikker på, at du har råd til en hund i hverdagen

En hund koster i gennemsnit 800-1500 kr. om måneden. I løbet af et hundeliv på 10 år bliver det i gennemsnit mellem 120.000 og 180.000 kr. Ikke kun mad, men også dyrlægebesøg, lovpligtig forsikring, udstyr, træning og pasning af hunden i hundepension er nødvendige udgifter. Trimning og klipning af nogle racer koster 500-1000 kr. 3-4 gange årligt.

Som ung kan du i perioder have ustabil eller lav indtægt. Overvej, om der er plads til en hund i dit budget, hvis du er under uddannelse eller er ny på arbejdsmarkedet.
?
Vælg en overkommelig race

Der er stor forskel på de forskellige hundetyper, og på hvad deres aktivitetsniveau, pels og størrelse kræver.

En del mennesker vælger desværre forkert her, fordi de overvurderer deres egne muligheder for at træne og passe hunden. Derfor opgiver de hunden, typisk når den er mellem 1 og 3 år gammel.

Især hvis du ikke har haft hund før, så vælg en race, der er mindre aktiv og krævende. Vælg også en race, der er avlet til at samarbejde med sin ejer, frem for en mere selvstændig race, der kan være svær at få gjort lydig. Hundens egenskaber og behov skal passe sammen med ejerens livsstil.

Du kan få råd om valg af hunderace flere steder:
Hjælp til at vælge
Leksikon over hunderacer
Pasningsvejledninger
?
Overvej gode alternativer til at få hund

Hvis du er rigtig glad for hunde, men godt kan se, at det vil være en for stor binding for dig at få egen hund nu, så tænk over alternativerne.

Du kan tilbyde dig som frivillig hjælper på et dyreinternat, blive hundelufter eller være fast passer for en hund, som næsten alle hundeejere af og til har brug for.

Du kan få mere inspiration på www.hundesitter.dk

Følg os på Facebook

Du skal acceptere marketing-cookies for at aktivere denne funktion.