Trivsel og aktivering

Når I kan læse dyret og kender dets behov bliver både dyrets trivsel og jeres fælles hverdag bedre.
Uanset hvilket dyr man overvejer, er det vigtigt, at du lærer at læse dyrets signaler og forstår hvordan du opfylder dyrets behov. På den måde kan du undgå at dyret udvikler problematisk eller uønsket adfærd, og der er større chance for at få en hyggelig og velfungerende hverdag med dit kæledyr.

 

Hunde


Alle hunde har brug for rigelig motion og samvær med mennesker. Problematisk adfærd kan for det meste undgås helt, hvis man på forhånd har sat sig ind i, hvad det indebærer at have hund. De fleste problemer opstår, når hunden ikke bliver stimuleret nok. For hunde kan det både betyde samvær med familien, motion eller hjernegymnastik.

Som tommelfingerregel bør man aktivere sin hund mindst to timer dagligt. Det kan være gåture, sporlege, nusseture, træning, mentale øvelser eller anden samvær med hunden.

For at stoppe eller helt forhindre problematisk adfærd, er det vigtigt, at man forstår hundens signaler. Læs mere om hundens kropssprog på Brancheforeningen Fokus på dyrs hjemmeside eller netdyredoktor.dk.
Det er også en god idé at låne bøger om hundes adfærd eller at gå til træning med den.


Almindelige tegn på problematisk adfærd:

 • Gøen
 • Tygger i møbler, tøj, sko, etc.
 • Udviser frygt eller aggression i forskellige situationer
 • Har problemer med at være alene hjemme

Læs mere


Dansk Kennel Klub – Skyd ikke hunden

Danske-dyreinternater.dk

 

Katte

Katte har stadig mange af rovdyrets instinkter, så for at sikre at katten trives, er det vigtigt at de får lov til at følge de instinkter. Det er bedst for katte at have en indendørs base med adgang til det fri og væk fra trafikerede veje.

Katte skal aktiveres dagligt med leg, træning eller aktiv fodring. Katte har tendens til overvægt, hvilket kan give forskellige helbredsproblemer, så motion er vigtigt for deres trivsel. Desuden kan katte udvikle problematisk adfærd, hvis de ikke bliver aktiveret ordentligt, fordi de kan blive stressede eller begynde at kede sig.
Det er bedst at bruge legetøj, der sætter kattens jagtinstinkter i gang, men som katten ikke kan komme til at spise ved et uheld.
Aktiveringen af katten er specielt vigtig, hvis man beslutter at holde indekatte, fordi de ikke vil blive stimuleret på andre måder.

Almindelig problematisk adfærd kan være:

 • Urenlighed eller tissen udenfor kattebakken
 • Mangel på appetit
 • Katten gemmer sig eller undgår kontakt
 • Katten bliver aggressiv eller frygtsom
 • Katten vasker sig selv i overdrevet grad (kan medføre hårtab)
 

Kaniner og gnavere

For kaniner og gnavere er det vigtigt, at de masser af motion. Derfor skal man have et rigeligt stort bur, hvor de kan løbe rundt, men det er også godt, hvis man kan give dem mulighed for at udfolde sig mere. Man kan evt. lade dem løbe rundt i et enkelt rum eller hele huset, så de får lov til at udforske, men så er det vigtigt at man sikrer rummet først, så de ikke kan ødelægge noget eller gemme sig.

Kaniner og de fleste gnavere har brug for at være sammen med artsfæller, så det bedst, at man har mindst to.

Ligesom andre dyr har kaniner og gnavere også brug for at blive mentalt stimuleret. Hvis de begynder at kede sig, kan de begynde at udvise problematisk adfærd.

Kaniner og gnavere har også brug for at gnave i ting. Det er både af hensyn til deres tænder og fysik, men det er også en hel instinktiv adfærd ved dem, som de har brug for at udvise. Sørg for at have ting i deres miljø, som de kan gnave i fx grene, kogler, pap, strå eller tyggepinde fra dyrehandleren.

 

Fugle

Uanset størrelse har fugle brug for at få lov til at strække vingerne hver dag. Flyvningen giver dem både motion og er vigtig for at de trives psykisk, så de skal ud af buret og flyve i en del timer om dagen.
Fugle er flokdyr, så med de fleste fuglearter skal man helst have to eller flere.

Fugle er også meget intelligente dyr, så udover den fysiske bevægelse er det vigtigt, at man sørger for at de hjernegymnastik til fuglen. Det kan både være med legetøj til fugle men også træning, kæl og legetid med familien. Man kan også lave aktiv fodring med fuglen.

Hvis fuglene ikke får den fysiske og mentale motion, de har brug for, kan de udvikle problematisk adfærd. Det kan fx være:

 • Konstant skrigen
 • Umotiverede bid
 • Fjerplukning, der evt. efterlader nøgne pletter
 

Øgler og krybdyr

Hvis terrariet er indrettet korrekt med stimulerende indlæg, fx grene, gravemateriale eller vandmiljøer til bestemte arter, har øgler og krybdyr ikke specielle behov for at blive aktiveret.

 

Akvariefisk

Hvis akvariet er indrettet korrekt, har fisk ikke behov for yderligere aktivering.
 

Andre dyr

Hvis du overvejer et andet kæledyr end de nævnte, er det vigtigt, at du sætter dig ind i dyrets adfærd og behov. På den måde kan du undgå, at dyret for problemer fordi det keder sig eller ikke bliver stimuleret.

Spørg dyrehandleren eller andre eksperter, læs bøger om dyret eller søg viden på nettet.​​​​

Følg os på Facebook

Du skal acceptere marketing-cookies for at aktivere denne funktion.