Nye Ingredienser i fødevarer

Find information om nye råvarer og ingredienser til fødevarer.

Som del af regeringens ingrediensstrategi har Fødevarestyrelsen styrket indsatsen for novel food.

Læs mere om regler for novel food

Har du spørgsmål vedrørende novel food i relation til ingredienser, er du meget velkommen til at skrive til Fødevarestyrelsens ingrediensteam via novelfood@fvst.dk.

Fødevarestyrelsen har fået lavet en kortlægning om brug af ingredienser i udviklingen af sundere fødevarer med mindre fedt, sukker og salt.

Læs mere om kortlægningen af brug af ingredienser i sundere fødevarer (pdf)

Fødevarestyrelsen åbner nu for brugen af betegnelsen "probiotika" ved mærkning af kosttilskud. Det betyder, at kosttilskud kan mærkes med betegnelsen "probiotika" som en obligatorisk kategoribetegnelse, når produktet indeholder levende mikroorganismer fx mælkesyrebakterier eller bifidobakterier. Det forudsættes, at betegnelsen "probiotika" anvendes på en sådan måde, at det ikke fremstår som en anprisning af produktet.

Læs mere om mærkning af kosttilskud med betegnelsen probiotika 

Opdrættede insekter kan under visse betingelser bruges til fødevarer.

Find mere information om brugen af insekter til fødevarer

Producenter og importører skal leve op til en række regler for bl.a. emballage, udstyr og redskaber til fremstilling af ingredienser/fødevarer.

Find mere information om krav til udstyr i fødevareproduktionen fødevarekontaktmaterialer (FMK)

Mærkningen af fødevarer skal sikre, at forbrugerne får de nødvendige oplysninger om produktet, både hvad angår indhold, næring, holdbarhed og oprindelse. Der gælder særlige regler ved markedsføring af visse fødevaregrupper, herunder sammensætning og mærkning samt brug af ernærings- og sundhedsanprisninger. 

Find mere information om mærkning og markedsføring af fødevarer

Er eller skal din produktion være økologisk, er der nogle særlige regler, du skal leve op til.

Find mere information om produktion og salg af økologiske ingredienser/fødevarer

Ingredienser

Ved ingredienser forstås klassiske ingredienser såsom tilsætningsstoffer, kulturer, emulgatorer, aromaer m.m.

Råvarer

Ved råvarer menes f.eks. alternative proteinkilder og anvendelse af restprodukter til udvikling eller produktion af nye ingredienser eller produkter.

Kontakt os

Har du spørgsmål til ingredienser, kan du kontakte Fødevarestyrelsens ingrediensteam via one-stop-shop@fvst.dk

Har du spørgsmål til novel food, kan du kontakte novelfood@fvst.dk