Børn og elever kan inddrages i madlavningen, både i børnehaver, i skolers kantiner og på efterskoler, hvis inddragelsen er hygiejnisk forsvarlig i det konkrete tilfælde. Der skal f.eks. være så meget plads i køkkenet, at man kan holde råvarer og færdig mad adskilt, selv om der er mange om at lave maden.
Under tilberedningen skal der være personale til stede, som kan instruere børnene tilstrækkeligt om hygiejne. Og personalet skal sikre, at maden fremstilles på en hygiejnisk forsvarlig måde.
God personlig hygiejne
Børnene skal opfylde de samme krav til personlig hygiejne som personalet.
Børnene skal lære:
- at vaske hænder grundigt:
- før madlavningen
- imellem urene og rene processer
- efter toiletbesøg
- efter nysen og hosten
- at næse- og hårpilleri er forbudt
- at rå æg, kød og fisk kræver ekstra opmærksomhed
- at forklæder er praktiske og smarte
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at børnene kun får opgaver, der indebærer en begrænset hygiejnisk risiko – f.eks. at skære brød, kager, frugt eller grønsager.
Krav til beklædning ved køkkenarbejde
Det er op til den enkelte skole at vurdere, hvad en egnet beklædning vil være til køkkenarbejdet. Der er ikke krav om hårnet eller hvide kitler til skoleeleverne. Forklæder til alle og en hårelastik til de langhårede vil i de fleste tilfælde være en god ide.