1

Sikkert, sundt og bæredygtigt - fra jord til bord

Fødevarestyrelsen er en del af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Vi understøtter vores minister og departement og arbejder med at omsætte politiske beslutninger for hele fødevarekæden til virkelighed.

Fødevarestyrelsen er til stede i hele landet og varetager mange forskellige opgaver relateret til fire centrale kerneydelser til samfundet:

  • Regulering og kontrol
  • Information og vejledning
  • Beredskab
  • Internationalt samarbejde og handel

Fødevarestyrelsens arbejde bidrager til at fastholde Danmarks internationale position som et af verdens førende lande inden for fødevaresikkerhed, sund kost, dyresundhed og dyrevelfærd. Vi bidrager samtidig til at fremme internationalt samarbejde og handel. 

Vi gør det let for forbrugere og professionelle at finde troværdig information om, hvordan man spiser sikkert, sundt og bæredygtigt i en tid med mange informationskilder.

Vi vejleder den samlede fødevaresektor om de gældende regler, så det som virksomhed er nemmere at efterleve dem. En risikobaseret, effektfuld kontrol og en balanceret tilgang til vejledning og sanktion bidrager til, at reglerne bliver overholdt fra jord til bord.

Vi samarbejder med andre myndigheder og virksomheder om at forebygge og håndtere fødevarebårne sygdomsudbrud, smitsomme husdyrsygdomme og zoonoser hurtigt og effektivt, så det har færrest mulige konsekvenser for mennesker og dyr og for erhvervet.

Strategien skal bidrage til at styrke vores kerneydelser og en effektiv realisering af visionerne i fødevare- og veterinæraftalen fra 2024 og andre politiske målsætninger på området.  

Vi ønsker at arbejde agilt med strategien, så mål og udviklingsspor er de relevante. Vi vil vurdere behovet for at foretage justeringer senest midt i strategiperioden.

Cirkel, der viser overskrifterne i Fødevarestyrelsens strategi

2

Kerneydelser

Regulering og kontrol

Fødevarestyrelsen udvikler og håndhæver national, EU- og anden international regulering, der fremmer fødevaresikkerhed, sunde dyr, dyrevelfærd og bæredygtighed i fødevaresektoren. Reguleringen udformes altid med et politisk ophæng. Vi bidrager til, at virksomhederne, på vores område, overholder reglerne. Det sker gennem professionel dialog, vejledning og kontrol.

Information og vejledning

Fødevarestyrelsen er garant for faglig korrekt og evidensbaseret information. Vi vejleder borgere om, hvordan de kan spise sikkert, sundt og bæredygtigt og vælge fødevarer med fokus på dyrevelfærd. Vi vejleder blandt andet daginstitutioner, skoler og kantiner om køkkenhygiejne og kostråd. Vi vejleder også fødevarevirksomheder om eksempelvis tilberedning og opbevaring af fødevarer, og vi vejleder dyreejere, dyrlæger og erhvervet om blandt andet dyrevelfærd, dyresundhed og smittebeskyttelse.

Beredskab

Fødevarestyrelsen forebygger og håndterer effektivt trusler mod fødevaresikkerheden, fødevareforsyningssikkerheden og husdyrsundheden. En beredskabskultur og en robust krisestyringsorganisation med klare ledelses- og kommandoveje understøtter hurtig reaktion og håndtering. Beredskabet bidrager til at reducere de negative konsekvenser for mennesker og dyr. Samtidig bidrager hurtig indsats til at reducere de økonomiske konsekvenser for erhvervet og for staten.

Internationalt samarbejde og handel

Fødevarestyrelsen bidrager efter politisk mandat til at fastsætte internationale standarder for fødevaresikkerhed, foder, dyresundhed, dyrevelfærd og bæredygtighed, og styrker samtidig Danmarks position som eksportør af bl.a. fødevarer, foder og levende dyr. Vi arbejder samtidig gennem internationale fora for effektiv bekæmpelse af trusler, der krydser landegrænser, såsom smitsomme husdyrsygdomme og zoonoser. Vores gennemgående fokus er at fremme danske interesser og skabe merværdi for danske fødevarevirksomheder.

Ambition

  • Fremme målrettet og effektiv regulering og kontrol uden unødvendige byrder
  • Udvikle kontrol og regulering på et solidt fagligt grundlag
  • Være imødekommende og vejledende over for virksomhederne

Ambition

  • Gøre relevant og handlingsanvisende information og vejledning lettilgængelig
  • Udbrede faglig og evidensbaseret viden for at imødegå misinformation
  • Arbejde proaktivt gennem målrettede kampagner, strategiske partnerskaber og kommunikationsindsatser

Ambition

  • Håndtere hændelser og kriser effektivt og med mindst mulig påvirkning af øvrige opgaver
  • Tilrettelægge beredskabet, så det løbende afspejler det aktuelle risikobillede
  • Være forberedt gennem løbende beredskabsplanlægning, uddannelse og øvelser

Ambition

  • Påvirke internationale standarder gennem vidensdeling og samarbejde
  • Udbrede dansk ekspertise inden for sikre, sunde og bæredygtige fødevarer og veterinære forhold via EU- og internationalt samarbejde og strategisk sektorsamarbejde med vækst- og udviklingslande
  • Fremme danske virksomheders eksportmuligheder
3

Strategiske udviklingsspor for 2025-2030

For at udvikle styrelsens kerneydelser vil der i strategiperioden være særligt fokus på fire specifikke strategiske udviklingsspor:

Meningsfuld regulering og kontrol

Meningsfuld regulering og kontrol

Værdiskabende digitale løsninger

Værdiskabende digitale løsninger

Ikon: Ambitiøs og attraktiv

En ambitiøs og attraktiv arbejdsplads

Samtænkte og solide løsninger

Samtænkte og solide løsninger

3.1

Meningsfuld regulering og kontrol

En meningsfuld regulering og ensartet høj kvalitet af vores kontrol er et vigtigt grundlag for forbrugernes og eksportmarkedernes tillid til danske fødevarer. Mødet med Fødevarestyrelsen skal opleves som vejledende og understøttende, og uden unødvendige byrder for virksomhederne. Kontrol og vejledning skal således gå hånd i hånd, og vores kommunikation skal være klar, forståelig og dialogbaseret. Vi udvikler og håndhæver en effektfuld og administrerbar regulering og arbejder løbende for at fremtidssikre kontrolkonceptet mod en stadig mere målrettet og effektiv kontrol. Vejledning og kontrol bidrager præventivt til at øge regelefterlevelsen. Derfor har vi skærpet fokus på de virksomheder, der ikke har evnen eller viljen til at overholde reglerne.

Pejlemærker

  • Regulering og kontrol er effektfuld med blik for både risici, behov og afledte byrder
  • Kontrollens virkemidler prioriteres og skaleres løbende efter behov og virkning
  • Professionel og transparent regulering og kontrol, og brugbar vejledning bidrager til høj tillid blandt forbrugere og virksomheder

Det gør vi konkret ved:

  1. At prioritere de udviklingsindsatser, der bedst understøtter og optimerer styrelsens kerneopgaver og især den udførende kontrol.
  2. At løfte styrelsens datakompetencer og digitale kompetencer.
  3. At være proaktive og nysgerrige på nye teknologier, bruge dem aktivt i opgaveløsningen og modne udviklingsorganisationen.
  4. At gøre data lettere tilgængelige.
  5. At udvikle brugervenlige digitale løsninger til gavn for virksomhederne. 
3.2

Værdiskabende digitale løsninger

I en verden hvor teknologi er en integreret del af næsten alle aspekter af forretning og samfund, er en god digital understøttelse en nødvendighed. Vi stræber efter at opnå en omfattende digital understøttelse af især vores udførende kontrolområde. Vores ambition er at maksimere værdiskabelse og forbedre beslutningsgrundlag gennem effektiv anvendelse af data og teknologi. Den digitale og datadrevne udvikling skal bidrage til brugervenlige løsninger, der kommer borgere og virksomheder til størst mulig gavn, og som understøtter vores opgavevaretagelse effektivt. Samtidig skal vi imødekomme stadigt stigende krav til it- og datasikkerhed.

Pejlemærker

  • Fødevarestyrelsens kerneopgaver løses ved at udnytte potentialerne i teknologi, data og digitalisering
  • It- og datasikkerhed er på et højt niveau både i udvikling og i drift
  • Effektive og enkle digitale løsninger til gavn for virksomhederne

Det gør vi konkret ved:

  1. At videreudvikle grundlaget for den risikobaserede kontrol.
  2. I højere grad at udvikle og anvende fleksible kontrolkoncepter, der giver mulighed for prioritering og indsats dér, hvor værdien er størst.
  3. At regelsæt og kontrolgrundlag er tidssvarende, opdateret og administrerbart.
  4. Kompetenceudvikling af de tilsynsførende og databaseret ledelsesinformation, så vejledning og kontrol opleves som kompetent og ensartet.
  5. At arbejde med transparens i vores arbejde og anvende brugerundersøgelser og interessentinvolvering.
3.3

En ambitiøs og attraktiv arbejdsplads

Ikon: Ambitiøs og attraktiv

Vi vil styrke vores position som en ambitiøs og attraktiv arbejdsplads i en tid, hvor der er skærpet konkurrence om kvalificeret arbejdskraft. Et stærkt brand, som arbejdsplads, skal bidrage til, at vi også fremover, kan tiltrække og udvikle de rette medarbejdere og ledere. For blandt andet at imødegå øget kompleksitet skal vi kunne samarbejde effektivt på tværs og løbende omstille organisationen. Ambitionen om at gøre en forskel, er vores drivkraft, sammen med en høj faglig kvalitet i vores arbejde, som bidrager til sunde fødevarer og dyr, dyrevelfærd og bæredygtighed. Vi er ambitiøse i vores forventninger til ledere og medarbejdere og vægter en tillidsbaseret kultur og medarbejdertrivsel højt.

Pejlemærker

  • Tiltrække og udvikle fagligt kompetente medarbejdere
  • Tydelige forventninger og systematisk feedback til medarbejdere og ledere
  • Et arbejdsmiljø præget af høj trivsel, tillid og gode udviklingsmuligheder

Det gør vi konkret ved:

  1. At styrke vores brand som en arbejdsplads, der løfter samfundsvigtige opgaver inden for fødevaresikkerhed, sundhed, dyrevelfærd, bæredygtighed og internationalt samarbejde.
  2. At sætte retning for medarbejdere og ledere med tydelige målsætninger, succeskriterier samt udviklings- og karriereveje. Der følges op løbende via trivselsmålinger, lederevalueringer og systematisk feedback på adfærd og resultater.
  3. At have vedvarende fokus på at udvikle tidssvarende, gode ledere.
  4. At fremme den interne mobilitet, og løbende dygtiggøre medarbejdere, f.eks. gennem rotationsordninger, udlån og god onboarding.
  5. At fremme en arbejdsplads præget af gode fysiske rammer og godt kollegaskab
3.4

Samtænkte og solide løsninger

Vi løfter kvaliteten af vores arbejde gennem koordinering og inddragelse af forskellige fagligheder og perspektiver i alle opgaver. Dagsordener som fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og bæredygtighed stiller særlige krav om et fælles og tværorganisatorisk ansvar for opgaven. Det kræver gode samarbejdsrelationer, at vi kender hinanden og organisationen, og at vi inddrager på den rigtige måde. Samtidig kræver det blik for slutbrugerens behov, hvad enten det er borgere, virksomheder, andre myndigheder eller det politiske niveau. Gode løsninger skabes på tværs af organisationen og fagligheder, og i samarbejde med relevante myndigheder og andre interessenter.

Pejlemærker

  • Levere koordinerede og gennemarbejdede løsninger af høj kvalitet til borgere, virksomheder og det politiske niveau
  • Arbejde som én organisation mod fælles mål gennem en kultur præget af ansvar og tværgående samarbejde
  • Tæt samarbejde med relevante myndigheder og inddragelse af andre interessenters viden

Det gør vi konkret ved:

  1. At arbejde aktivt med relationsdannelse og stærke fællesskaber på tværs af organisationen -både på ledelses- og medarbejderniveau.
  2. At se vores opgaver som sammenhængende på tværs af organisationen og sikre klarhed over roller og ansvar.
  3. At arbejde med normer for godt tværgående samarbejde.
  4. At projektorganisere og placere proceslederskab til tværgående opgaver samt udvikle agile arbejdsmetoder.
  5. At arbejde mere systematisk med dialog og inddragelse af vores interessenter.