Hvor meget er der plads til på en uge – nyt informationsmateriale om søde sager

10-09-2021

Nyt informationsmateriale viser, hvor meget slik, kage, chokolade og søde drikke der er plads til på en uge. Det gælder både for de små børn, unge, de voksne og de ældre. Materialet kan bruges af dig, der skal ud og vejlede eller undervise.

Der kan godt være plads til søde sager i en ellers sund og varieret kost. Men hvor meget handler det om på en uge? Det nye materiale viser konkret hvor meget slik, kage, popcorn, sodavand og is m.v, der er plads til i en sund kost.

Det såkaldte ’råderum for tomme kalorier’ er den mængde af det søde, salte og fede, der er er plads til i løbet af en uge, så du samtidig kan spise sundt og varieret, og få de vigtige næringsstoffer du har brug for.

Råderummet er vist for forskellige aldersgrupper

  • 4-6 årige
  • 7-9 årige
  • 10-13 årige
  • 14-17 årige piger
  • 14-17 årige drenge
  • 18-60 årige voksne kvinder
  • 18-60 årige voksne mænd
  • 61-75 årige 

Find det nye materiale på altomkost.dk: Hvor meget er der plads til af det søde, salte og fede i en sund og varieret kost?

Solid dokumentation bag ’råderummet for tomme kalorier’ 

Det er DTU Fødevareinstituttet der har regnet på, hvilke mad- og drikkevarer der indgår i råderummet til ’tomme kalorier’, og hvor mange af dem der højst er plads til i en sund kost. ’Tomme kalorier’ er fra kalorierige mad- og drikkevarer med et lavt indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre. Det omfatter bl.a. slik, chokolade, kager, desserter, snacks, sodavand, energidrikke, alkoholiske drikke – og også kunstigt sødede varianter. 

DTU Fødevareinstituttet har dernæst regnet på, hvor mange ’tomme kalorier’ der er plads til, efter man har spist en kost, der dækker behovet for de anbefalede fødevarer og næringsstoffer. Det såkaldte ´råderum til tomme kalorier’ er altså forskellen mellem energiindholdet i en anbefalet kost og en persons totale energibehov. 

Fire gange så mange ’tomme kalorier', som der er plads til

Højst 4-6% af det daglige energibehov bør ifølge beregningerne komme fra nydelsesmidler såsom chokolade, chips, kage, sodavand, øl og vin. Der er mindst plads til ”tomme kalorier” hos de 4-6 årige, mens der er bedst plads hos de 14-17-årige mænd.
Til sammenligning viser beregninger af danskernes faktiske kost, at ’tomme kalorier’ bidrager med 17-22% af det samlede energiindtag i en gennemsnitlig kost. 

Der er altså plads til nogle ’tomme kalorier’ i løbet af en uge. Men hvis danskere vil tættere på at spise en kost, der lever op til kostrådene, kan de bruge budskabet om ’lidt men godt’ og udpege de lækkerier, de virkelig godt kan lide, og spise eller drikke det sjældnere 

Læs mere

Power Point Præsentationen: Hvor meget er der plads til af det søde, salte og fede i en sund og varieret kost?

Kostrådet Spis mindre af det søde, salte og fede 

Nyhed fra DTU Fødevareinstituttet: Nye beregninger af råderummet til ’tomme kalorier’ 

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk