Lynguide til Kostråd til Måltider

27-01-2022

Kostråd til Måltider er udviklet til jer, der laver mad i daginstitutioner, skoler og kantiner på enten uddannelsesinstitutioner eller arbejdspladser. Kostråd til Måltider er en oversættelse af De officielle Kostråd, så de er nemmere at bruge i hverdagen i det professionelle køkken. Og der er fokus på både sundhed og klima. Dermed bliver I rustet til at servere sundere og mere klimavenlig mad. Her får du en lynguide til Kostråd til Måltider.

Hvad består Kostråd til Måltider af?

Kostråd til Måltider består af 3 værktøjer

  1. Principper
  2. Råvareoversigt
  3. Portionsstørrelser

1. Principperne

Principper i daginstitutioner

Principper i skoler og kantiner

Principperne er inddelt i 5 fødevaregrupper, som hver har sin farve i materialet.

  • Grøntsager og frugt
  • Bælgfrugter, fisk og kød
  • Kornprodukter og kartofler
  • Fedtstoffer, nødder og frø
  • Mælkeprodukter og ost

Principper viser retningen mod en mere planterig mad og også, hvad I skal vælge, når I skal omsætte principperne til 5 måltider. Det kan være 5 frokostmåltider i en daginstitution eller hvis I er en stor kantine med flere typer af udbud, så kan I bruge principperne til fx 5 varme måltider eller 5 sandwich.

Et eksempel: Principperne for grøntsager og frugter er:

  • Lad grøntsager og frugter udgøre mindst 1/3 af alle måltider
  • Husk mørkegrønne grøntsager

I planlægningen af fx 5 frokostmåltiderne betyder det, at grøntsager og frugt indgår i alle måltider og at frugt og/eller grøntsager skal udgøre 1/3 af måltidet. Derudover skal mørkegrønne grøntsager udgøre frugt og grønt mængden 1 ud af de 5 måltider.

2. Råvareoversigt

Råvareoversigten viser, hvilke råvarer I skal vælge, når I planlægger og tilbereder sund og klimavenlig mad. Råvareoversigten er også inddelt i de 5 fødevaregrupper.

Et eksempel: I råvareoversigten står der:

  • Vælg kød fra især fjerkræ og gris.
  • Begræns okse-, kalve- og lammekød til højst ¼ af det kød, I bruger.

3. Portionsstørrelser

Portionstørrelser - daginstitutioner

Portionsstørrelser i skoler og kantiner

Her vises hvilke mængder, der er passende i de enkelte måltider

Portionsstørrelserne er naturligvis kun vejledende. Særligt når det kommer til børn i daginstitutioner, skal I tilpasse mængden til børnenes alder og appetit.

Portionsstørrelserne kan også være rigtig gode at bruge, hvis I fx ønsker at servere noget oftere end angivet i principperne, da det så kræver, at I serverer det i en mindre mængde. På den måde er der også plads til fleksibilitet, når I bruger Kostråd til Måltider.

Det hele findes her på altomkost.dk – og mere til

De 3 værktøjer findes på altomkost.dk, og herfra kan I også printe principperne, råvareoversigten og portionsstørrelserne. I kan også finde mere viden og inspiration til hvordan I bruger Kostråd til Måltider. I vil fx kunne finde vejledning til menuplanlægning, og hvordan I reducerer madspild.

Læs mere

Kostråd til Måltider

Principper i daginstitutioner

Principper i skoler og kantiner

Råvareoversigt

Portionstørrelser - daginstitutioner

Portionsstørrelser i skoler og kantiner

Hjælp til menuplanlægning

Rundt om måltidet

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk