Lad os Ta’ madansvar sammen! - Vi smider nemlig 250.000 tons mad ud hvert år!

29-09-2022

Et tårnhøjt madbjerg af rundt regnet 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. stykker rå kylling – toppet med mindst 11 mio. æg og godt 26 mio. madpakker. Det er nøjagtig sådan et madbjerg, der hvert år havner direkte i skraldespanden. Det viser nye tal fra madspildstænketanken ONE\THIRD. På Danmarks nationale madspildsdag tager fødevareminister Rasmus Prehn med en ny kampagne nu skeen i den anden hånd med en klar opfordring til danskerne: Lad os Ta’ madansvar sammen!

Stigende fødevarepriser presser i øjeblikket mange danskeres madbudgetter til bristepunktet. Alligevel viser nye tal fra tænketanken ONE\THIRD, at millioner af bl.a. kartofler, gulerødder og æg aldrig når danskernes tallerkner, men derimod tager den direkte vej fra køleskabet til skraldespanden.

Ta´ madansvar - ny kampagne skydes igang med Danmarks nationale madspildsdag

Derfor skyder Fødevarestyrelsen sammen med fødevareminister Rasmus Prehn nu en ny kampagne i gang, der skal skabe øget fokus på madspild og hjælpe alle til at tage mere ansvar for maden, inden den ender i skraldespanden.

”Når godt 26 mio. madpakker hvert år havner i skraldespanden sammen med ca. 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. rå stykker kylling, så er det i mine øjne et udtryk for, at vi på trods af forskellige indsatser simpelthen ikke har rykket os nok – og det skal vi i fællesskab blive meget bedre til i en tid med stigende fødevarepriser og markante klimaudfordringer. Jeg synes også selv, det kan være svært at trylle rester sammen til noget, der giver mening."

Rasmus Prehn fortsætter: "På Danmarks nationale madspildsdag skyder vi derfor en ny madspildskampagne i gang, så vi kan få skabt større fokus på vores enorme madspild og samtidig inspirere os til eksempelvis at være mere opmærksomme på at gøre vores rester i dag til nye retter i morgen. Og minde os om at orientere os i køleskabet, inden vi griber indkøbsnettet. Det er bare nogle af de gode råd, som vi med en række konkrete tips nu skal hjælpe hinanden med at føre ud i livet. For her er troen alene altså ikke nok til at flytte madbjerget. Det kræver derimod, at vi alle tager madansvar sammen,” siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Kampagnen Ta’ Madansvar skydes i gang på årets nationale madspildsdag d. 29. september i forlængelse af, at madspildstænketanken ONE\THIRD netop har præsenteret en række nye markante tal om danskernes madspild.

Danskerne vil gerne - men har brug for hjælp til at begrænse madspild

Formålet med den nye kampagne er, at langt mere mad skal spises – ikke spildes. Hvert år smider danskerne nemlig 250.000 tons mad ud hjemme i køkkenerne. Det svarer til, at hver dansker drøner 60 måltider direkte i skraldespanden. Heldigvis er der ifølge Nikolaj Veje, direktør i Fødevarestyrelsen, godt nyt til alle, der vil bidrage til at sikre, at mere mad havner i maven i stedet for skraldespanden:

”Den stigende brug af diverse madspildsapps tyder på, at danskerne har de bedste intentioner, men vi kan desværre bare konstatere, at udfordringen fortsat er helt enorm – også hjemme i vores egne køkkener. Derfor giver vi nu danskerne en række helt konkrete råd til, hvordan vi med relativt simple adfærdsændringer kan skåne både klima og egen pungepung. For ét er de gode intentioner, men hvis vi virkelig skal problemet til livs, er vi også nødt til at vide, hvor og hvornår madspildet opstår. Derfor kan det være en god idé at følge sit madspild i en uge, som er bare ét af de værktøjer, vi nu lancerer – og så har vi selvfølgelig et godt fif til, hvordan maden havner på tallerkenen næste gang”, siger Nikolaj Veje.

Gratis køleskabsskilte og madspilds-skema

Foruden muligheden for at følge sit madspild består Ta’ Madansvar-kampagnen også af to skabeloner til skilte, som kan klippes ud og bruges i køleskabet. Et ”Spis mig”-skilt til de madvarer, der skal spises snart – og et ”Nix pille. Jeg er til aftensmaden”-skilt, der reserverer madvaren til aftensmaden, så der ikke skal handles ind igen.

Gode tips fra kampagnen til, hvordan det bliver let at tage madansvar:

  • Kig i køleren, før du køber ind
  • Gør rester i dag til retter i morgen
  • Brug fryseren, og spar på dit madbudget
  • Brug sanserne, inden du smider din mad ud

Fakta

Nye tal fra tænketanken ONE\THIRD viser, at:

  • Godt 26 mio. madpakker årligt ender som madspild. Det svarer til godt 71.000 madpakker, der ryger direkte i skraldespanden hver dag.
  • Rundt regnet 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. stykker rå kylling ender årligt som madspild i Danmark. Det svarer til ca. 274.000 kartofler, 219.000 gulerødder og knap 16.000 stykker rå kylling, som dagligt ender i skraldespanden.
  • 11 mio. æg ender årligt som madspild i Danmark. Det svarer til godt 30.000 æg, der smides ud hver dag.

Øvrige tal om madspild

  • Hvert år smider danskerne ca. 250.000 tons mad ud hjemme i køkkenerne. Det svarer til, at hver dansker drøner 60 måltider direkte i skraldespanden.

Læs mere

Fødevarestyrelsens sider Madspild i hjemmet

De nyeste tal for danskernes madspild i rapporten fra ONE\THIRD "Analyse af madspildsfraktioner i hjemmet", 2022

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.