Nye Nordiske Næringsstofanbefalinger – nu også med fokus på bæredygtighed

23-06-2023

De Nordiske Næringsstofanbefalinger er blevet revideret, så de nu også har fokus på bæredygtighed. Anbefalingerne udgør et vigtigt grundlag for Fødevarestyrelsens arbejde med bl.a. De officielle Kostråd. Kostrådene ligger rigtig godt i tråd med anbefalingerne i den nye NNR.

De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) er råd og anbefalinger til en sund og bæredygtig kost. Oplysning om ernæring og sundhed i Danmark og resten af Norden bygger i høj grad på de Nordiske Næringsstofanbefalinger, og de har været en væsentlig byggesten for De officielle Kostråd i Danmark.

Forskere og ernæringseksperter fra de nordiske lande har over nogle år arbejdet med at gennemgå den nyeste forskning med henblik på at opdatere de Nordiske Næringsstofanbefalinger som er helt tilbage fra 2012.

Bæredygtighed er en ny del af NNR

”Det er et stort og vigtigt skridt, at den nye version af NNR integrerer et fokus på både sundhed og bæredygtighed. Det nye fokus på bæredygtighed i NNR kan bidrage til at understøtte vores arbejde for at fremme den grønne omstilling – både i forhold til kostvaner og fødevaresystemer” udtaler Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Sund mad og madens påvirkning på miljø og klima er noget, der står højt på den danske dagsorden. Derfor er klima blevet en del af De officielle Kostråd i Danmark, der blev lanceret i januar 2021.

De officielle Kostråd ligger godt i tråd med NNR

De officielle Kostråd i Danmark ligger rigtig godt i tråd med linjerne i den nye NNR, der også anbefaler at spise planterigt og skære ned på kød og søde sager, og spise mere grønt, frugt, bælgfrugter, fuldkorn og nødder.

Fakta om de nordiske næringsstofanbefalinger, NNR

  • NNR er et arbejdsredskab til myndighederne.
  • NNR udgør det videnskabelige grundlag for de nationale kostråd i Norden og Baltikum. NNR er altså ikke det samme som de nationale kostråd. Det er myndighederne i landene, der formulerer kostrådene i hvert enkelt land.
  • For første gang har NNR integreret miljømæssig bæredygtighed
  • Den opdaterede NNR-rapport har undersøgt sundhedseffekterne af 36 næringsstoffer og 15 fødevaregrupper.
  • Arbejdet ledes af en komité med repræsentanter fra sundheds- og fødevaremyndighederne i de nordiske lande,
  • Forskere og ernæringseksperter fra de nordiske lande har over nogle år arbejdet med at gennemgå den nyeste forskning med henblik på at opdatere NNR, som er helt tilbage fra 2012.
  • Før lanceringen den 20. juni 2023 har cirka 70 baggrundsartikler samt udkastet til de nordiske næringsstofanbefalinger været i offentlig høring i en periode på otte uger.Samarbejdet mellem de fem nordiske lande har resulteret i fem tidligere udgaver af NNR. Den første blev udgivet i 1980.
  • Den seneste version fra 2012 er blevet downloadet godt 300.000 gange af beslutningstagere, forskere og studerende over hele verden.

Læs mere

Selve rapporten: Nordic Nutrition Recommendations 2023, Integrating Environmental Aspects 

Pressemeddelelse: Less meat, more plant-based: Here are the Nordic Nutrition Recommendations 2023

De officielle Kostråd 

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.