Findes der superfoods og mirakelkure? Og er fuldkorn, det værste man kan spise?

02-10-2023

Hvad siger videnskaben?
De sociale medier er et mekka for gode råd om, hvad der er sundt og usundt, og hvordan du kan leve sundere eller længere. Senest er trenden longevity kommet i danskernes bevidsthed efter en kendt influencer har delt sine erfaringer med kuren. Men der findes ikke sunde og usunde fødevarer, og det er vigtigt for Fødevarestyrelsen at slå fast.

Forskningen viser, at det ikke er den enkelte fødevare, der i sig selv gør dig sund. Det er derimod mængde og sammensætning, der afgør, om din kost er sund eller usund. I en sund og varieret kost er der derfor ikke noget, der er ”forbudt”, men der er madvarer, som man med fordel kan spise mere eller mindre af.  Derfor er fuldkorn, tomater, squash, agurk og bælgfrugter bestemt ikke noget du bør undgå, som ellers nævnes i forbindelse med den seneste omtale af kuren longevity.

”I Fødevarestyrelsen har vi ansvaret for kostråd til danskerne som et led i arbejdet med at øge folkesundheden og forebygge sygdom. Derfor er det også vores ansvar at advare mod disse kosttrends, der opstår på sociale medier, og som ofte er sat sammen af enkeltstudier og ikke nødvendigvis er baseret på evidens", siger Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Bæredygtig Mad og sundhed.

Derfor er kostrådene også et godt sted at starte, hvis man gerne vil spise sundt. De bygger på solid evidens. Fuldkorn, kulhydrater og alle slags grøntsager er en central del af kostrådene ligesom det er vigtigt at spise varieret. Det øger chancerne for at få de nødvendige vitaminer og mineraler.

Læs mere

Om de forskellige kosttrends og Fødevarestyrelsens modsvar hertil i DRs artikel

De officielle Kostråd

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.