Nyt om svindel med fødevarer marts 2024

16-04-2024

Italien: 840 kontroller havde fokus på svindel med påskeslik
Brasilien: Uhygiejniske forhold hos uregistrerede kaffeproducenter
Hong Kong: Beslaglæggelse af tørrede søpølser og fiskegæller

Italien: 840 kontroller havde fokus på svindel med påskeslik

I løbet af påsken har de italienske myndigheder haft ekstra fokus på svindel med konfektureprodukter. Der blev iværksat 840 kontroller med italienske slik- og chokoladeproducenter. Kontrollerne afslørede bl.a. 70 kg chokolade, hvor holdbarheden var overskredet med flere år. Under en anden kontrol konstaterede den italienske fødevareenhed, at virksomhedsejerne markedsførte og solgte industriproducerede chokoladepåskeæg, som håndlavede til en højere pris. Myndighedernes kontroller resulterede i alt fra indskærpelser og bøder til påbud og beslaglæggelser. I alt blev to tons traditionelle konfektureprodukter, til en værdi af 1,9 millioner danske kroner, beslaglagt.

 

Brasilien: Uhygiejniske forhold hos uregistrerede kaffeproducenter

De brasilianske fødevaremyndigheder har beslaglagt 9,4 tons ristede kaffeprodukter efter kontrol med 47 kaffeproducenter. Fødevaremyndighederne fandt under deres inspektion forskellige lovovertrædelser bl.a. uregistrerede risterier, manglende sporbarhedsdokumentation for kaffebønnerne samt utilstrækkelige hygiejneforhold for kafferistningen og -produktionen. Overtrædelserne resulterede i både indskærpelser og bøder.

 

Hong Kong: Beslaglæggelse af tørrede søpølser og fiskegæller

Toldmyndighederne i Hong Kong har beslaglagt en container med 191 kg tørrede søpølser og 369 kg tørrede fiskegæller. Søpølserne og fiskegællerne mistænkes at stamme fra en beskyttet art, og er derfor ulovlige at importere og eksportere uden en gyldig licens. Det estimeres, at varerne har en værdi på knap en million danske kroner. Bagmændene kan straffes med bøde på op imod 9 millioner danske kroner og 10 års fængsel.

Bemærk, at nyhedsbrevet primært består af højdepunkter fra de presseklip, som EU's Knowledge Centre for Food Fraud hver måned samler i en rapport.