5 gode råd til en sund madpakke

20-08-2024

Langt de fleste af os er tilbage på arbejde og i skole efter sommerferien. Det betyder, at madpakkerne igen er kommet på to-do listen i mange hjem. Hvis du mangler inspiration til, hvordan du laver en sund og varieret madpakke, så læs med her.

Figur med en hånd og fem fingre. Ud fra hver finger står der hhv Fuldkornsbrød, grønt, på brødet, fisk , frugt

En sund og mættende madpakke er vigtig, da den giver energi og velvære til en god skole- eller arbejdsdag.

Derfor har vi i Fødevarestyrelsen lavet en simpel huskemodel, så du nemt kan huske det hele – både når du køber ind, og når madpakken skal laves.

Husk blot på Madpakkehåndens fem fingre:

  1. Fuldkornsbrød: helst fuldkornsvarianter af rugbrød eller andet brød
  2. Grønt: snackgrønt, salat eller grønt på brødet
  3. På brødet: bælgfrugter, æg, ost eller kød
  4. Fisk: forskellige slags fisk og skaldyr
  5. Frugt: det friske og søde

Madpakkehånden kan bruges til både børn og voksne og tager afsæt i De officielle Kostråd.

Inspiration lige ved hånden

Har du set vores plakat med inspiration til konkrete idéer til madpakken? Den er god til at hænge på køleskabet – så har du altid inspiration lige ved hånden.

Download plakat med inspiration

 

Konkrete eksempler på Madpakkehåndens fem fingre:

1. Fuldkornsbrød

Fuldkornsvarianter af rugbrød, brød, boller, pitabrød, bagels, sandwichbrød, tortillawraps

2. Grønt

  • Snackgrønt: Agurk, avocado, bladselleri, blomkål, broccoli, bønner, gulerod, kinaradise, majskolbe, peberfrugt, radiser, tomat, squash, sukkerærter, ærter i bælg
  • Grønt som salat: Råkost af fx gulerod, rødbede og hvidkål, bagte rodfrugter (fx persillerod, selleri, gulerod og rødbede), kogte grøntsager, blandet salat
  • Grønt på brødet: Agurk, avocado, kogt kartoffel, tomat, hummus, bønne- og linsepaté

3. På brødet

  • Bælgfrugter: Hummus, bønne- og linsepaté, falafel
  • Kød: Kyllingebryst- og lår, frikadelle, hamburgerryg
  • Ost: Hytteost, rygeost, skæreost, smøreost
  • Æg: Hele æg, æggesalat

4. Fisk

Fiskefilet, fiskefrikadelle, fiskepaté, forel, laks, makrel i tomat, rejer, torskerogn, tun, ørred

5. Frugt

  • Frugt: Ananas, appelsin, banan, blomme, bær, fersken, nektarin, grapefrugt, kiwi, mango, melon, mandarin, pære, vindruer, æble
  • Nødder: Cashewnødder, hasselnødder, mandler, valnødder 


Du kan finde mere info, inspiration og gode idéer i pjecen ”Gi’ madpakken en hånd”.

Download pjecen ”Gi’ madpakken en hånd

Vælg Nøglehullet til madpakken

Et nemt trick til en lidt sundere madpakke er at gå efter Nøglehullet, når du køber ind til madpakken. Nøglehullet er et fødevaremærke, som stiller krav til mindre fedt, mindre sukker, mindre salt og flere fuldkorn og kostfibre i produktet.  

Nøglehulsmærket viser dig altså hurtigt og nemt de sundere produkter sammenlignet med andre produkter af samme type.

Du kan kigge efter Nøglehullet, når du bl.a. køber brød og pålæg til madpakken.

Læs mere om Nøglehullet

Nøglehulsmærket

Uønsket kemi og god hygiejne i madpakken

Vi har samlet Fødevarestyrelsens gode råd om madkasser og drikkedunke uden uønsket kemi samt god hygiejne i madpakken. 

Find de gode råd om uønsket kemi og god hygiejne

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.