Højst 5 håndfulde om ugen: Ny huskeregel skal hjælpe danskerne med at skære ned på snacks og søde sager

30-05-2024

Danmark er verdensmestre i at købe slik. Faktisk spiser vi fire gange så meget, som der egentlig er plads til, hvis man vil spise sundt og varieret. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu en ny anbefaling, der skal give danskerne en hjælpende hånd til at spise mindre snacks og søde sager.

5 håndfulde om ugen

Pudsigt nok peger pilen på meget af det, vi forbinder med at hygge os: Slikskålen foran tv’et. Kagedag på kontoret. Chips som mellemmåltid. Myslibaren i madpakken. Sodavand til aftensmad. Og selvom det lyder skønt, så bliver vi i Danmark nødt til at spørge os selv: Er tiden inde til at finde en bedre balance mellem de søde og de sunde vaner?

Alle de søde vaner vænner os til, at det hele skal smage sødt. Over halvdelen af befolkningen har overvægt, og snacks og søde sager tager meget af pladsen fra sundere og mere næringsgivende fødevarer.

I Fødevarestyrelsen er vores ønske derfor at give danskerne en forståelse af, hvad der er en passende mængde snacks og søde sager og hjælpe med at skabe balance mellem de søde og de sunde vaner.

Prøv med højst 5 håndfulde om ugen. Så er du godt på vej!

"Det er en let huskeregel, som du altid har lige ved hånden, og som hverken kræver en køkkenvægt eller et målebæger", forklarer Charlotte Kølln, der er sektionsleder i Fødevarestyrelsen. "Da børns hænder jo som regel er mindre end voksnes, og mænds større end kvinders, er håndfuldene en smart måleenhed, da vores anbefalinger varierer på baggrund af køn og alder", tilføjer Charlotte Kølln.

"Ligesom ’6 om dagen’ i mange år har været med til at minde folk om at spise frugt og grønt, håber vi, at håndfuldene kan blive en målestok, som man kan huske, hvis man for eksempel skal købe ind til fredagshygge med familien", siger Charlotte Kølln.

De 5 håndfulde skal ses som et vejledende mål, da nogle typer af snacks og søde sager fylder mere end andre.

Læs mere 

Læs mere om de 5 håndfulde om ugen

De officielle Kostråd

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.