Indskærpelser på fødevareområdet vil fremover som udgangspunkt alene udløse én opfølgende kontrol

30-09-2024

Fremover gives kun en opfølgende kontrol ved indskærpelser til fødevarevirksomheder meddelt fra 1. oktober 2024. Virksomheder med dårlig regelefterlevelse får dog fortsat to opfølgende kontrolbesøg.

Efter Fødevare- og veterinæraftale 2024-2027 skal indskærpelser på fødevareområdet fremover alene udløse én opfølgende kontrol. Overgangen til en opfølgende kontrol på fødevareområdet medfører to overgangsordninger:

Overgangsordning den 1. oktober 2024

For at imødekomme det politiske ønske om hurtigt at udfase første opfølgende målrettede kontrol er det besluttet at fravige den gældende fødevarekontrolbekendtgørelse, så der fra den 1. oktober 2024 alene gennemføres en opfølgende kontrol efter indskærpelser meddelt fra og efter den 1. oktober 2024.

Overgangsordningen indebærer, at virksomheder (bortset fra VDR-virksomheder), som fra den 1. oktober 2024 meddeles en eller flere indskærpelser, alene får en opfølgende standardkontrol.

Overgangsordning den 1. januar 2025

I en ny fødevarekontrolbekendtgørelse den 1. januar 2025 indsættes desuden en overgangsordning med virkning fra den 1. januar 2025, som indebærer, at virksomheder, der er meddelt en indskærpelse før den 1. oktober 2024, fortsat får to opfølgende kontroller efter de gældende retningslinjer, dvs. både en målrettet og en standardkontrol. Det gælder også for de virksomheder, som ikke har fået udført den eller de opfølgende kontroller i 2024. Bekendtgørelsen sendes i offentlig høring primo oktober.

VDR-virksomheder

VDR-virksomheder (dvs. virksomheder, der har fået anmærkninger på tre ud af de seneste fire kontrolbesøg, eller hvis en ny virksomhed har fået anmærkninger på de tre første kontrolbesøg) der meddeles en eller flere indskærpelser i perioden frem til 1. januar 2025, får fortsat en målrettet og en opfølgende kontrol, som det følger af de gældende retningslinjer.

VDR-virksomheder, der meddeles en eller flere indskærpelser fra den 1. januar 2025 og efterfølgende, får to opfølgende standardkontroller for derved i overensstemmelse med den politiske aftale at fokusere kontrollen på de virksomheder, der har en dårlig regelefterlevelse.