- Vi ved, at det er en stor faglig opgave at omsætte De officielle Kostråd til velsmagende hverdagsmad. Derfor har vi lavet syv små film, der gør det overskueligt at anvende materialerne i ’Kostråd til Måltider i daginstitutioner’, siger Kirstine Hartvig Mahler, enhedschef i Bæredygtig Mad og Sundhed hos Fødevarestyrelsen .
Filmene kan ses som en hjælp til at komme i gang med materialet eller blive mere fortrolig med, hvordan materialet kan bruges i tilrettelæggelsen af måltider i daginstitutionen.
Maden i institutionen gør en forskel
Børn spiser mange af dagens måltider i daginstitutionen, og derfor spiller institutionerne en central rolle i at sikre sundere madvaner fra en tidlig alder. ’Kostråd til Måltider i daginstitutioner’ bygger på De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima og viser, hvordan man kan planlægge maden, så maden er varieret og børnene får de næringsstoffer, de har brug for.
Filmene fortæller om
- Introduktion til Kostråd til Måltider
- Grøntsager og frugter
- Bælgfrugter, fisk, kød og æg
- Kornprodukter og kartofler
- Fedtstoffer, nødder og frø
- Mælkeprodukter og ost
- Portionsstørrelser
Hvordan kan filmene bruges?
Filmene er tænkt som et praktisk og lettilgængeligt supplement til de eksisterende materialer og kan anvendes i mange sammenhænge – både som inspiration til planlægning af måltider, som introduktion for nye medarbejdere eller som et redskab til at styrke forståelsen af kostrådenes principper i det daglige arbejde.
Med udgangspunkt i de tre centrale værktøjer – principper, råvareoversigt og portionsstørrelser – giver filmene introduktion, uddybende forklaringer og eksempler på omsætning til menuplaner. Dette er for at gøre det nemmere at sætte kostrådene på menuen og servere måltider, der både fremmer sundhed og tager hensyn til klimaet.
Læs mere
Se film om Kostråd til Måltider i daginstitutioner på Fødevarestyrelsens hjemmeside