Hvad fuck er en bælgfrugt?

24-01-2022

Fødevarestyrelsen vil med en række kampagneinitiativer sætte fornyet fokus på De officielle Kostråd. Et af slagnumrene er kampagnesangen: ’Hvad fuck er en bælgfrugt’.

​​​​​​Knap halvdelen af danskerne prioriterer at spise klimavenligt til hverdag. Det er dog kun hver 10. forbruger, der dagligt har fokus på at spise mindre kød og vælge bælgfrugter og fisk. Det viser tal fra analyseinstituttet Epinion. En offensiv på de sociale medier, nye Kostråd til Måltider i daginstitutioner, skoler og kantiner og undervisningsmateriale til folkeskoleeleverne skal i løbet af 2022 få flere til at skrue ned for kødet og op for bælgfrugter som kikærter og bønner. Til gavn for både sundhed og klima.

'Hvis danskerne skal spise både sundere og mere klimavenligt, så skal vi have både forbrugere og dem i de professionelle køkkener med om bord. Vi kan nemlig løfte sundheden og sænke klimaaftrykket, hvis flere spiser efter De officielle Kostråd', siger Enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen som optakt til offensiven i 2022.

Få måneder efter at De officielle Kostråd blev lanceret, gav 66 procent af forbrugerne udtryk for, at de kendte De officielle Kostråd. Siden dalede kendskabet til 42 procent, viser tal fra Epinion.

'Vi kan se, at vi kan løfte kendskabet til kostrådene, når vi kommunikerer aktivt, og at kendskabet daler, hvis vi ikke følger op. Derfor skal vi ud til både forbrugere og kantiner, køkkener og klasselokaler og minde om De officielle Kostråd og blandt andet prøve at forklare, hvad en bælgfrugt egentlig er', siger Anne Pøhl Enevoldsen henvisning til kampagnesangen 'Hvad fuck er en bælgfrugt'.

Slagsangen er lavet af fire kommunikationsstuderende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus som en del af et eksamensprojekt, og musikvideoen er netop udgivet af Fødevarestyrelsen. Sangen sætter fokus på kostrådene og både stiller og besvarer spørgsmålet: Hvad fuck er en bælgfrugt?

Se videoen og find sangen på Youtube 

Du kan se musikvideoen her:

Kampagnesangen findes på alle streamingtjenester og på Fødevarestyrelsens YouTube-kanal her og understøttes af en kostrådskampagne på de sociale medier, ligesom flere partnere i Fødevarepartnerskabet for sundhed og klima bakker op om sang og kampagnen.

Kostråd til Måltider i daginstitutioner, skoler og kantiner, lanceres d. 27. januar kl. 14.00. De officielle Kostråd.

Materiale til folkeskolen lanceres inden sommerferien 2022.

Desuden Bælgfrugternes dag 10. februar.​

YouTube-link: Hvad fuck er en bælgfrugt

Link til sangen på Spotify, Tidal, Deezer, YouSee m.fl.

​De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima

• Spis planterigt, varieret og ikke for meget

• Spis flere grøntsager og frugter

• Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

• Spis mad med fuldkorn

• Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

• Spis mindre af det søde, salte og fede

• Sluk tørsten i vand

FAKTA

De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima blev lanceret i januar 2021. De syv kostråd erstatter de tidligere ti kostråd og er møntet på at være både sunde for den enkelte, men også have en klimavinkel så der vælges fødevarer med et lavt klimaaftryk.

De officielle Kostråd, hvor der bl.a. også vil være quizzer om de syv kostråd.

Senest opdateret 16-05-2022