Duer i kolonihaveforening ved Aalborg ramt af alvorlig fjerkræsygdom

21-06-2023

Fødevarestyrelsen har fundet Newcastle disease i et fuglehold med 40 duer ved Aalborg. Op mod 1.000 fugle i kolonihaveforeningen aflives torsdag.

Fødevarestyrelsen påbegynder torsdag aflivningen af mere end 1.000 duer, høns, papegøjer og parakitter i en kolonihaveforening på Hønsevænget i Aalborg SV. Det sker, efter at analyseresultater fra Statens Serum Institut har påvist Newcastle disease blandt 40 duer i kolonihaveforeningen og for at sikre, at smitten ikke spreder sig til fugle udenfor kolonihaveforeningen.

Newcastle disease er en virussygdom, der er dødelig for de fleste fugle og fjerkræ, men ikke farlig for mennesker, heller ikke hvis man spiser æg eller kød fra smittede dyr.

Sidste år fandt myndighederne den samme fjerkræsygdom i en kolonihaveforening med fuglehold ved Næstved, men ellers har sygdommen været en sjælden gæst i Danmark.

Fødevarestyrelsen er i gang med at undersøge, om fjerkræsygdommen har spredt sig til fugle hos hobbyavlere, der har købt æg og fjerkræ fra fuglehold i kolonihaveforeningen eller på anden vis har været i kontakt med fugle fra Hønsevænget.

Der findes effektive vacciner mod Newcastle disease, og det er obligatorisk at vaccinere fjerkræ i Danmark. Derfor er dyrlægerne i Fødevarestyrelsen ikke umiddelbart bekymrede for, at sygdommen spreder sig til landets store hønse- og kalkunfarme, sådan som det har været tilfældet med fugleinfluenza.

Særlige regler i og omkring kolonihaveforeningen

Fødevarestyrelsen har oprettet en 3-kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers restriktionszone rundt om kolonihaveforeningen. Inden for zonerne gælder følgende regler:

  • Det er forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, med mindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.
  • Ejerne af fjerkræ og fugle skal holde dyrene isoleret og beskyttet mod kontakt til andre dyr, herunder vilde fugle.
  • Alle fjerkræejere i 3 km- og 10 km-zonerne skal desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.
Kort over 3 kilometers beskyttelseszone og 10 kilometers restriktionszone fra Hønsevænget i Aalborg efter fund af newcastle disease

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.