Mange forbrugere værdsætter æg, rå mælk og kød fra den lokale hobbyavler eller landbruger. Men som producenter skal de være registreret som fødevarevirksomhed og leve op til fødevarelovens krav om bl.a. hygiejne og salmonellakontrol.
- Selvom du køber æg, mælk eller kød hos en hobbyavler eller landbruger, så skal der blandt andet være styr på hygiejne, skiltning og registrering. Når de skal være registreret som fødevarevirksomhed, så er det bl.a. fordi vi skal have mulighed for udføre kontroller og stoppe smitteudbrud, hvis uheldet er ude, siger Ulrich Pinstrup, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.
Det var især reglerne om prøveudtagning af mælk og æg samt kravene til holdbarhedsmærkning af æg, der måtte indskærpes. Til sammenligning måtte Fødevarestyrelsen give sanktioner til 16 pct. af samtlige kontrollerede fødevarevirksomheder i 2023.
7 pct. af de kontrollerede producenter fik indskærpelser, fordi de ikke var korrekt registreret som fødevarevirksomhed i Fødevarestyrelsen.
Kontrollerne er foretaget i perioden fra 1. september til og med december 2023.
Læs rapporten om kontrollerne her
Læs mere om kontrolkampagnen
Find reglerne for salg til private samt lokale butikker her