Salg af fødevarer

Fødevarestyrelsen sætter lup på det med småt

21-08-2024

Frem til udgangen af marts næste år ser Fødevarestyrelsen nærmere på om kiosker, slagterbutikker, supermarkeder og andre dele af detailhandelen har styr på mærkningen af de varer, de har på hylderne.

Visse ingredienser kan være farlige for fødevareallergikere. Derfor er der klare krav til ingredienslisterne på fødevarer.

Hvis ingredienslisten på en vare er skrevet på et fremmedsprog, listen er mangelfuld, eller hvis allergener som f.eks. æg og nødder ikke er tydeligt fremhævet, kan det være et problem for forbrugerne, ikke mindst allergikere. Visse ingredienser kan nemlig være farlige, for de der har fødevareallergier. Derfor kontrollerer Fødevarestyrelsen om importører og detailhandelsbutikker har styr på den obligatoriske mærkning af deres fødevarer til og med marts 2025

Det med småt

I hele EU skal forbrugerne kunne læse på ingredienslisten på eksempelvis oste, müsli, leverpostej og færdigretter, hvad der er i varen, og om den indeholder allergener.

- I Danmark går det ikke, at teksten ikke er på dansk. Bogstaverne kan også blive for små. De regler skal være med til at sikre, at forbrugerne kan danne sig et sikkert overblik over indholdet i den vare, de kommer i kurven, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand.

- Tilbage i 2022 viste vores kontrol, at omkring en ud af ti undersøgte virksomheder ikke havde styr på mærkningen. For forbrugerne er det selvsagt ikke tilfredsstillende, lyder det fra enhedschefen.

Fødevarestyrelsen ser også nærmere på, om indholdet i de færdigpakkede fødevarer svarer til, hvad der står på pakken, om vægten er angivet korrekt, og om en vare er mærket med de obligatoriske oplysninger om holdbarhed. For også de oplysninger skal være korrekte, så forbrugerne ved, hvad de får for deres penge.

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.