Fødevarestyrelsen fører løbende kontrol med indholdet af pesticidrester i især frugt og grønt, men også cerealier, babymad og forarbejdede fødevarer. Frugt og grønt er de fødevarekategorier, som er mest udsat for pesticider, så det er herfra, at de fleste prøver tages.
- Det samlede billede er, at 98 pct. af alle prøver viste et indhold af pesticidrester, som var på nul eller under de tilladte niveauer. Også i år ser vi, at indholdet af pesticidrester generelt er lavere i dansk frugt og grønt end i tilsvarende prøver fra andre lande, siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen.
Hvis man som forbruger vil undgå pesticidrester, så kan man vælge økologiske varer, hvor kun brug af enkelte pesticider er tilladt.
- Men både økologisk og ikke-økologisk frugt og grønt er sikkert at spise. Med de fund, vi har gjort, er det generelle billede, at den sundhedsmæssige risiko er ubetydelig, siger Henrik Dammand Nielsen.
Om resultaterne
Der er i 2023 udtaget 2.462 prøver af frugt, grøntsager, cerealier, babymad, animalske produkter og forarbejdede fødevarer. Der er fundet overskridelser af grænseværdierne i 30 prøver, hvor en sundhedsmæssig risiko ikke kunne udelukkes. I øvrige prøver, hvor der blev fundet overskridelser, er de vurderet til kun at udgøre en ubetydelig sundhedsmæssig risiko.
Både økologisk og konventionelt producerede fødevarer er blevet analyseret. Der er taget flest prøver af fødevarer, hvor der er størst sandsynlighed for at finde pesticidrester, og hvor forbrugerne er mest udsatte for pesticidrester fra kosten. I konventionelt dyrket frugt blev der fundet pesticidrester i 80 procent af prøverne og i 42 procent af prøverne for konventionelt dyrkede grøntsager. Næsten alle prøver overholdt dog grænseværdierne. Der blev ikke fundet pesticidrester i babymad. I økologiske produkter blev der fundet pesticidrester under grænseværdierne i fem prøver, svarende til 2,3 procent af de undersøgte prøver. Enkelte af disse pesticider er tilladt i økologisk produktion.
Læs rapporten om pestcidrester i fødevarer 2023 her