Fødevaresikkerhed

Nye analyseresultater frikender stærke chilinudler

15-07-2024

På baggrund af en ny risikovurdering fra DTU Fødevareinstituttet af tre typer chilinudler fra den koreanske producent Samyang vurderer Fødevarestyrelsen, at to af de tre produkter ikke er sundhedsskadelige.

Nye analyser og en riskovurdering fra DTU Fødevareinstituttet får Fødevarestyrelsen til at konkludere, at to ud af tre Samyang Buldak chilinudler ikke er sundhedsskadelige.

For lidt over en måned siden vurderede Fødevarestyrelsen, at tre produkter af Samyang Buldak chilinudler var sundhedsskadelige. Det skete, fordi DTU Fødevareinstituttet, på baggrund af markedsføringsoplysninger om indholdet af capsaicin i chilien i de tre nudelretter, vurderede, at produkterne udgjorde en sundhedsmæssig risiko.

Det førte til, at danske butikker fjernede de tre varianter af Samyang Buldak chilinudler fra hylderne.

Fødevarestyrelsen besluttede i den forbindelse at analysere capsaicinindholdet i de tre produkter, og resultatet foreligger nu. På baggrund af de nye analyseresultater og DTU Fødevareinstituttets opdaterede risikovurdering af resultaterne, konkluderer styrelsen, at to af produkterne - Samyang Buldak 2 x Spicy Hot Chicken og Samyang Buldak Hot Chicken Stew - ikke indeholder så høje niveauer af capsaicin, som oplyst af forhandlere ved markedsføringen. De to produkter vurderes derfor ikke længere som sundhedsskadelige, og de kan dermed igen markedsføres i danske butikker.

Fødevarestyrelsen vurderer dog fortsat, at nudelproduktet Samyang Buldak 3 x Spicy Hot Chicken er sundhedsskadeligt. Det sker, fordi indholdet af capsaicin er så højt, at DTU Fødevareinstituttet fastholder, at nudelretten udgør en risiko for, at forbrugerne ved indtag af måltidet kan udvikle akutte forgiftninger.

Giftlinjen har fået indrapporteringer om 14 tilfælde efter indtag af chilinudler. Blandt symptomerne har været mavesmerter og opkast.

Det er i hele EU forbudt at markedsføre fødevarer, der kan være sundhedsskadelige. Også andre EU-lande har fjernet fødevarer med et højt capsaicinindhold fra deres marked, og EU-Kommissionen arbejder på fælles retningslinjer for det tilladte indhold af capsaicin i spiseklare fødevarer.

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man er varsom med at spise meget stærke chiliprodukter.

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.