Fødevaresikkerhed

Danmark beholder særregel om mindre nitrit i kødpålæg

24-06-2024

Danmark har fået forlænget særregel, så pølser, skinker og andet kødpålæg på det danske marked skal indeholde mindre nitrit end i resten af EU.

Eu har givet grønt lys til, at Danmark fortsat kan kræve at der er mindre nitrit i pølser og andet kødpålæg på det danske marked

EU-Kommissionen har givet grønt lys til, at Danmark kan opretholde den særregel, som gør, at forarbejdede kødprodukter på det danske marked skal indeholde markant mindre nitrit end tilsvarende produkter i resten af EU. I de øvrige medlemslande bliver grænserne for nitrit i kødprodukter sænket fra oktober 2025. Grænserne vil dog stadig generelt være højere end i Danmark.

Nitrit er et konserveringsmiddel, der bruges i forarbejdede kødprodukter som pølser og pålæg. Der er en risiko for, at nitrit omdannes til stoffer, som kan være kræftfremkaldende. Risikoen ved de kræftfremkaldende stoffer stiger i takt med mængden af tilsat nitrit. Derfor anbefaler både den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA og DTU Fødevareinstituttet, at man bruger så lidt nitrit som muligt.

- Danmark har bevist, at man sagtens kan producere sikre produkter som skinke og pølser uden nitrit i de mængder, som er tilladt i EU. Og når vi nu ved, at der er en risiko ved nitrit, er det godt, at Danmark endnu en gang får forlænget særreglen, siger Henrik Dammand Nielsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen. Han noterer sig med tilfredshed, at resten af EU har ladet sig inspirere af Danmarks eksempel, og fra næste år indfører lavere nitritgrænser.

Den danske særregel gælder for alle kødprodukter på det danske marked. Også dem der er produceret i udlandet. Nitrit bruges først og fremmest til at forhindre udviklingen af bakterier, der kan give botulisme – også kaldet pølseforgiftning. Det sker dog meget sjældent, at forbrugere i Danmark rammes af botulisme, og når det sker, skyldes det typisk andre fødevarer som for eksempel krydderurter. 

Fakta om særreglen

  • Med den seneste forlængelse kan Danmark bevare sin særregel, indtil resten af EU kommer ned på samme niveau. Den danske særregel er næsten 30 år gammel.
  • EU-Kommissionen har sammen med medlemsstaterne revideret EU’s grænseværdier for nitrit, så der fra 9. oktober 2025 gælder skrappere grænseværdier for nitrit i visse kødprodukter i hele EU. 

Læs mere om nitrit

 

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.