Fødevaresikkerhed

Ekstremt stærke nudler kan give akut forgiftningsfare, advarer Fødevarestyrelsen

11-06-2024

Færdige nudelretter, der bliver markedsført som ekstremt stærke, må ikke længere sælges, fordi forbrugerne og især børn risikerer akut forgiftning. Produkterne sælges under navnene Samyang Buldak 3 x Spicy & Hot Chicken, Samyang Buldak 2 x Spicy & Hot Chicken og Samyang Buldak Hot Chicken Stew.

Ekstremt stærke Samyan Buldak nudelsupper er kaldt tilbage, fordi indholdet af capsaicin fra chili er så højt, at de kan give forgiftningsskader blandt især børn og svagelige voksne.

”Kan du spise en stærk omgang nudelsuppe?” Sådan udfordrer børn og unge hinanden på bl.a. TikTok og Instagram. Udfordringen består i at tåle suppens høje indhold af capsaicin fra chilifugter. Capsaicinindholdet er dog så højt, at det kan udgøre en sundhedsfare. I Tyskland har flere børn været indlagt med forgiftninger, efter at de er blevet udfordret til at spise stærke chilichips.

- Chili i store mængder udgør en risiko for især børn og svagelige voksne. Mulige symptomer er bl.a. svie og ubehag, kvalme, opkastning og forhøjet blodtryk. Derfor stiller vi nu krav om, at butikkerne fjerner produkterne fra deres hylder, siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen.

Det var en forundret forbruger, som spurgte Fødevarestyrelsen, om det kunne være lovligt at sælge de røde og lyserøde Samyang Buldak-nudler i Danmark. DTU Fødevareinstituttet har nu vurderet produkterne, og konklusionen er, at nudelpakkerne er sundhedsskadelige.

- Mængden af stærk chili er endnu højere i de undersøgte nudler, end i chilichips som tidligere har ført til forgiftningsskader blandt børn i Tyskland. Derfor er det er vigtigt, at forældre er opmærksomme på de ekstreme nudelvarianter og undgår dem, siger Henrik Dammand Nielsen.

De tilbagekaldte nudelprodukter er Buldak Samyang 3 x Spicy & Hot Chicken, Buldak Samyang 2 x Spicy & Hot Chicken og Buldak Samyang Hot Chicken Stew. Produkter, der er tilbagekaldt, må ikke sælges, og Fødevarestyrelsen opfordrer forbrugere til at kassere eller returnere dem til forhandleren.

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.