Kostråd

Højst 5 håndfulde om ugen: Fødevarestyrelsen ryster posen med anbefalinger for snacks og søde sager

30-05-2024

Danmark har den tvivlsomme ære af at være det mest slikglade land i verden, og det har konsekvenser for folkesundheden. Ligesom ’6 om dagen’ i mange år har mindet danskerne om at spise mere frugt og grønt, er ’højst 5 håndfulde om ugen’ Fødevarestyrelsens nye anbefaling for snacks og søde sager, hvis du vil spise efter De officielle Kostråd.

”Vores anbefalinger for snacks og søde sager varierer på tværs af alder og køn. Derfor er håndfuldene en smart måleenhed da børns hænder jo som regel er mindre end voksnes, og kvinders mindre end mænds,” forklarer sektionsleder Charlotte Kølln.

Kiks i madpakken, sodavand til aftensmaden og måske også chips foran TV’et?

Danskerne spiser i gennemsnit fire gange så mange snacks og søde som Fødevarestyrelsen anbefaler – hvilket svarer til 20 håndfulde hver eneste uge. Det tager meget af pladsen fra sundere fødevarer og medvirker til, at over halvdelen af befolkningen er overvægtige.

For at give en hjælpende hånd til dem, der ønsker at spise færre snacks og søde sager, har Fødevarestyrelsen omsat anbefalingerne i De officielle Kostråd til en ny huskeregel til både børn og voksne: Højst 5 håndfulde om ugen.

- Det er en let huskeregel, som du altid har lige ved hånden, og som hverken kræver en køkkenvægt eller et målebæger, forklarer Charlotte Kølln, der er sektionsleder hos Fødevarestyrelsen.

Snacks og søde sager tæller bl.a. slik, chips, kage, is, kiks, müslibarer, sodavand og saftevand – herunder også sukkerfrie produkter.

- Vores anbefalinger for snacks og søde sager varierer på tværs af alder og køn. Derfor er håndfuldene en smart måleenhed da børns hænder jo som regel er mindre end voksnes, og kvinders mindre end mænds, forklarer sektionsleder Charlotte Kølln.

Det skal dog ses som et vejledende mål, da nogle typer af snacks og søde sager fylder mere end andre.

Fødevarestyrelsen håber, at den nye huskeregel kan være med til at ændre på den danske slikkultur ved at give danskerne en forståelse af hvor mange snacks og søde sager der egentlig er plads til i en sund og varieret kost, men det er selvfølgelig fortsat folks eget valg, hvad de putter i munden.

- Ligesom ’6 om dagen’ i mange år har været med til at minde folk om at spise frugt og grønt, håber vi at ’højst 5 håndfulde om ugen’ kan blive en målestok, som man kan huske, når man rækker ud efter de søde og salte sager i løbet af ugen, siger sektionsleder Charlotte Kølln.

Links

Læs mere om De officielle Kostråd: Spis mindre af det søde, salte og fede

Se evidensgrundlaget for De officielle Kostråd

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.

Fakta

I Danmark er vi verdensmestre i at købe slik, og vi ligger på andenpladsen i køb af saftevand. Vi køber i gennemsnit 12 kilo slik og chokolade pr. dansker om året. Derudover køber vi pr. person i gennemsnit, hvad der svarer til 37 liter saftevand om året ud over 87 liter sodavand.