Dyresundhed

Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark

28-05-2024

Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg og geder.

Gråt får - sygdommen bluetongue rammer især får og andre drøvtyggere.
Sygdommen bluetongue rammer blandt andet får, der får en karakteristisk blå tunge, hvis de smittes. Også kvæg, geder og flere andre drøvtyggere kan blive ramt

Den alvorlige virussygdom bluetongue, der typisk rammer får og kvæg, men også andre drøvtyggere som geder og hjorte, vil formentlig ramme Danmark i løbet af sommeren. Det vurderer Dansk Veterinær Konsortium, efter at en særlig bluetonguevariant har ramt drøvtyggere i både Belgien, Tyskland, England og Nederlandene. Sygdommen smitter ikke mennesker.

Bluetongue smitter især via insekter – de små blodsugende mitter, og risikoen for smittespredningen stiger med temperaturen. Da sygdommen har alvorlige konsekvenser for dyrene, er bluetongue en såkaldt anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at landmanden skal kontakte sin dyrlæge, hvis man får mistanke om, at dyr i besætningen er smittet med bluetongue. Hvis dyrene viser sig at være smittede, lægger Fødevarestyrelsen restriktioner ned over den smittede besætning. Restriktionerne har bl.a. betydning for hold og flytning af dyr.

Rammes Danmark af udbrud med bluetongue, vil Danmarks EU-frie status for bluetongue mistes, og det vil have konsekvenser for handel med drøvtyggere fra Danmark til lande både i og udenfor EU.

Symptomer på bluetongue

Drøvtyggere, der smittes, kan få forskellige symptomer, blandt andet væskeansamlinger i hovedet, sår i munden, halthed, aborter, høj dødelighed og en blåfarvning af tungen hos får – heraf navnet på sygdommen. Sygdommen er smertefuld og langvarig, og aflivning af alvorligt syge dyr er ofte den eneste dyrevelfærdsmæssigt forsvarlige udvej. Det er i øjeblikket ikke lovligt at vaccinere mod bluetongue med serotype 3 i Danmark, da Danmark så ville miste vores status som fri for bluetongue.

Ingen erstatning fra staten, hvis dine dyr bliver ramt

Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i besætningen.

Fødevarestyrelsen forventer, at en vaccine kan blive godkendt i EU og dermed tilgængelig senere i 2024.

Læs mere om bluetongue

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.

Senest opdateret 28-05-2024